Vinska kuća Dvanajščak-Kozol

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Krenete li na put Međimurskom vinskom cestom, naići ćete na tradiciju i znanje pretočene u uzgoj vinove loze, proizvodnju i njegovanje plemenitih sorti. Međimurska vinska cesta najbolji je orginalni turstički proizvod kontinetalne Hrvatske još od 2007 godine.Međimurje okružuju stoljetne šume, dvije rijeke, zavidna ljepota prirode, te blagi brežuljci na kojima se rađa vrhunsko vino, najbolje od uroda iz vlastitih vinograda.

Nastavljajući tradiciju roditelja početkom 1990-ih godina obitelj Dvanjščak Kozol sadi svoje prve nasade, te su jedni od mlađih vinograda u Međimurju. Na najvišoj točci Međimurja, Mohokos na 344,40 m jedan je od 8 h vinograda koji obrađuju uz Grofovo i Okrugli stol. U vinogradima obitelji Dvanajščak od bijelih sorti možete pronaći Moslavac, Graševinu, Rajnski rizling, Pinot bijeli, Sauvignon, Chardonnay i Traminac, a Pinot crni je prvi proizveden u međimurskoj regiji baš u njihovom podrumu.

Najistaknutija bijela sorta, svakako je Moslavac, odnosno Pušipel, u Sloveniji ga nazivaju Šipon, u Mađarskoj Furmint, dok u Austriji i Njemačkoj Mosler. Kao autohtona sorta Moslavac ili Pušipel okusno osvježava citrusima i zelenim jabukama, nježnijim alkoholima i izraženijim kiselinama što je karakteristično za vina uz koja se svakodnevno može uživati uz jednostavnija jela.
DK Grofovo Cuvee, sa istoimenog položaja Grofovo mješavaina je četiri bijele sorte; pušipela, chardonnaya, graševine i pinota bijelog.
Obitelj Dvanajščak Kozol ima tri butelje na koje posvećuju više pažnje; izbor najboljih grozdova prosušivanih na zraku uz dugu fermentaciju na vlastitim kvascima. Takvih je buteljirano samo po 1000 boca za sorte Sauvignon, Pušipel i Pinot crni.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 040/857-438; 098/9109-172; 098/723-168

Web: www.vina-dvanajscak.hr

E-mail: vinska.kuca.dvanajscak.kozol@gmail.com

Radno vrijeme: Otvoreno uz najavu. Posjete vinskoj kući i degustacije uz prethodnu najavu. Za individualne posjete i manje grupe otvoreni smo svakodnevno. Za veće grupe i organizirane programe potrebna je prethodna najava.

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Dragoslavec 81, 40311 Lopatinec

Opis:

Dvanajščak Kozol jedna su od mlađih vinarija na Međimurskoj vinskoj cesti. Obrađuju 8 hektara vinograda smještenih u okolici naselja Dragoslavec, na osunčanim i brdovitim položajima Grofovo, Okrugli stol i Mihokos. Godine 1996. dobivaju zemljopisno podrijetlo te se od tada profesionalno bave vinarstvom.

Osim vina u vinskoj kući možete degustirati brojna tradicionalna međimurska jela koja su sljubljena uz vina Dvanajščak Kozol. jer…”Stvaranje vina je naš život!.
Komentari