Vinarija Vuglec Breg

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Uživati u zagorskoj kapljici već je odavno postala stvar užitka od kada su vrijedni vinogradari ovoga kraja krenuli stopama kvalitetne proizvodnje vina. Zagorske brege krase kako stari, tako i novi vinogradi vinarije Vuglec breg, koja je dobila naziv po istoimenom, vrlo životopisnom, turističkom selu na temelju starog zaseoka Vugleci. Vrijedni domaćini su maštovitošću i velikom marljivošću stvorili odlična sortna vina koja su postala zagorski aduti. U vinariji Vuglec Breg očito znaju tajnu spravljanja dobre kapljice.

Vinarija je osnovana 2003. godine na južnim padinama brijega gdje su na ostacima starih zasađeni novi visokokvalitetni nasadi na oko četiri hektara površine. Danas se vinarija diči s približno 16.000 trsova bijelih i crvenih sorti, a specifičnost koja daje pečat ovom kraju je sorta belina, autohtona zagorska sorta grožđa koja je nađena na trsu ispred rodne kuće Ljudevita Gaja.

Posjet ovom vinskom podrumu savršeno je iskustvo jer se u njoj može degustirati čak pet vrsta pjenušaca i devet vrsta vina. Krunu ove vinarije čine vrhunski pjenušci dobiveni upravo na ovom položaju i dijelu zagorskog podneblja. Brežuljaka pjeskovita ilovasta tla prikladna su za uzgoj vinograda, a kontinentalno humidni tip klime, s umjereno toplim ljetom te kišovitom i hladnom zimom daju svježe bijele sorte.

Svi pjenušci proizvedeni su klasičnom šampanjskom metodom, a najistaknutiji je Jasmnika, koji je dobio ime prema enologinji ove vinarije koja je duša vinograda Vuglec Brega. Proizveden je u suradnji Borisom Drenškim, koji je ekspert za slatka i predikatna vina, a poznat po nizu svjetskih dobivenih nagrada, između ostalih i niz Dekanterovih nagrada iz Londona. Ovaj pjenušac savršenog okusa, poseban je zbog odležavanja na kvascima približno četiri godine, a kompleksnog je okusa datulje i smokve. Dobiven je od Chardonnaya sa dodatkom Graševine, Rajnskog rizlinga i Zelenog silvanca. Dodatkom ledenog vina Bodren, kao ekspedita, ovaj pjenušac dobiva karakter medne i botritisne note.
Poseban je i Baronial, koji je osvojio najviše bodova i zlato 2016. godine na jednom od najstarijih natjecanja u Hrvatskoj - izložbi kontinentalnih vina Sveti Ivan Zelina. Da je vinarija Vuglec Breg otišla korak dalje u proizvodnji pjenušaca, dokazao je i Vuglec extra brut osvojivši šampionsku titulu na prvom nacionalnom ocjenjivanju vina i hrane u hotelu Esplanade 2015. godine.

Kako bi zadržali autentičnost i doživljaj zagorskih brega, većina vina nudi se kroz obiteljski restoran, kroz ugostiteljske objekte u Hrvatskoj te prema narudžbi, izravno iz vinarije.

Zagorski brežuljci iznjedrili su sorte finih voćnih mirisa, a za razliku od dalmatinskih vina, ova imaju lagano tijelo i vrlo su pitka. 

Dika vinarije je i vrhunsko vino Cabernet s. Reserve iz 2011. godine odležano više od dvije godine u hrastovim barrique bačvama, zatim još dvije godine u buteljama,da bi se postiglo zaobljeno tijelo ugodnih tanina s izraženim sortnim aromama.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 049/345-015

Web: www.vuglec-breg.hr/vinarija-a2?lang=hr

E-mail: info@vuglec-breg.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu rezervaciju, za individualce i grupe organiziraju se degustacije pjenušaca i vina.

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Škarićevo 151; Škarićevo - Krapina

Opis:

Vinarija “Vuglec Breg” osnovana je 2003. godine kao važan sastavni dio istoimenog seoskog turizma.
Nastavljajući višestoljetnu tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina na "Vuglec Bregu", novi vlasnici s puno truda i ljubavi žele postići najvišu kvalitetu vina i pjenušaca i tako istaknuti posebnost terroir-a. Na južnim padinama "brega " , gdje su se nalazili ostaci starih zapuštenih vinograda, zasađeni su novi visokokvalitetni nasadi sa približno 16.000 trsova na oko 4 hektara površine.

Uzorno uređen vinograd oplemenjuje cjelokupni dojam "Vuglec Brega“ te tako od proljeća do kasne jeseni svojim plemenitim plodovima i raskošnim bojama cijelom "bregu " daje veličanstven izgled.
Gosti mogu uživati u obilasku i šetnji kroz vinograd, a svake jeseni su dobrodošli u berbi grožđa te zajedničkom druženju sa domaćinima i veseloj zabavi, koja tog dana potraje dugo u noć.

Posjet vinskom podrumu poseban je doživljaj. Uživanje u degustaciji pjenušaca proizvedenih klasičnom „šampanjskom“ metodom i vina od bijelih i crvenih sorata, kao što su chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon, oduševit će svakog ljubitelja vinske kapljice.
Komentari