Vinarija Pinkert

Ocjena:
Hrvatsko Podunavlje

Održavan i uredan baranjski vinograd obitelji Pinkert, omeđen velikim rijekama koje nose plodno tlo, poznat je kao jedan od najljepših vinograda u Baranji, a kako svako dobro vino započinje među trsjem ne čudi visoka kvaliteta njihovih vina.
Uspješna priča zaokružena je i pažljivim odabirom vizualne prepoznatljivosti: za zaštitni znak odabrali su tulipan, cvijet u obliku vinske čaše, a sortnu su prepoznatljivost dodatno naglasili bojama kojima je tulipan obojen u skladu s vinom koje se nalazi u boci.
Vrhunski crveni Pinkert cuvée iz 2015. godine primjer je kako idealni omjeri više soratamogu naglasiti karakteristike svakog od upotrijebljenog grožđa, u ovom slučaju frankovke, cabernet sauvignona i merlota. Voćno (zrele trešnje), još uvijek mlado i lepršavo suho vino skladnih je aroma, uravnoteženog tijela i zaokruženih tanina i preporučuje se pijuckati u dobrom društvu uz salamu od divljači.
Lagana, pitka zelenkastožućkasta Graševina iz 2017. dobro se slaže uz baranjski pikantni fiš-paprikaš i slatkovodne ribe iz Dunava i Drave. Karakteristične svježine i ugodnih kiselina, na nosu zove na dugu šetnju poljima prekrivenim poljskim bijelim cvijećem u kojima se skrivaju košnice s medom i poneko drvo agruma.
Vino koje će vas odvesti u zemlje Novog svijeta, Pinkert Sauvignon Blanc, zbog bogatih i izraženih raskošnih mirisa i aroma tropskog voća, posebice manga te domaće dinje i bazge pravo je ljetno, živo vino uz koje preporučujemo jela od bijelog mesa poput purećih prsa, ali i teletina ispod peke svojom će mekanom teksturom odgovarati uz ovaj kvalitetan, suhi bijeli sauvignon.
Osim baranjske crne kraljice – Frankovke, tamno crvene boje, s aromama bobičastog voća, borovnice i kupine, koje zbog skladnog tijela i nepcu ugodnih kiselina može biti vino „za svaki dan“, vinarija Pinkert od iste sorte proizvodi i pravi, osvježavajući ružičasti nektar Rosé 2017. Zavodljivih voćnih aroma koje podsjećaju na crveno voće, prvenstveno malinu, ovaj rosé odgovara čak i u zimskim danima kao podsjetnik na prošlo ljeto.
U vinogradima na vrhu Baranje odlično se udomaćila i najrasprostranjenija svjetska crna sorta, cabernet sauvignon, od koje Pinkerti proizvode raskošno tamno ljubičasto vino, dobro usklađenih izraženih tanina i nepcu ugodnih kiselina. Ovo vrlo pitko vino najbolje je sljubiti uz laganija jela od crvenog mesa, poput patke ili sireve jednostavnijih aroma.
Uz cabernet sauvignon, i merlot se dobro snašao na obroncima Banskog brda. Pinkert Merlot će vas osvojiti svojom mekoćom i prekrasnom bojom. Punog tijela, svježe i skladnih kiselina s notama jagoda i malina, pomalo iskričavih tanina vino je s potencijalom. Jela od divljači ili govedine dobro će dopuniti arome vanilije i čokolade prisutne u ovom osvježavajućem vinu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 99 859 5644

Web: www.pinkert.hr

E-mail: kristina@pinkert.hr

Radno vrijeme: Pon – Sub: 07:00-15:00 ili po dogovoru. Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Regija: Slavonija

Adresa: Maršala Tita 16, Suza, 31309 Kneževi Vinogradi

Opis:

Početkom prošlog stoljeća obitelj Pinkert posadila je na obroncima Banskog brda u Baranji, nedaleko od mjesta romantičnog naziva Suza, prve trsove i izgradila vinski podrum. Aureus Mons (Zlatna gora) ime je koje su brdu - na kojem je trenutno pod nasadima na 15 hektara oko 65 tisuća trsova vinove loze - dali još stari Rimljani koji su prepoznali izniman položaj, plodno tlo i klimatske uvjete pogodne za uzgoj najkvalitetnijih vinskih sorata. Otac i kćer, Zoltan i Kristina treći su najveći proizvođači vina u Baranji i kontinuirano rade na podizanju kvalitete, a uskoro planiraju proširi podrum (trenutni kapacitet je oko 60.000 litara) i kušaonicu.
Vinogradi su udaljeni svega par minuta od podruma u Suzi na nadmorskoj visini od 200 metara i do njih vode isprepletene vinske ceste i puteljci omeđeni rijekama Dunavom i Dravom i njihovim brojnim malim pritocima. Najzastupljenija sorta koju uzgajaju je graševina – kraljica vina u istočnoj Hrvatskoj, autohtone frankovku i portugizac te međunarodne sorte: chardonnay, sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon.
Posebno treba istaknuti njihov crveni cuvée (kupaža frankovke, cabernet sauvignona i merlota) za kojeg kažu da se u njemu najbolje može pronaći duša vinara, njegovog vinograda i prepoznati uloženi trud.
Komentari