Vinarija Miloš

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Sinonim za vino s poluotoka Pelješca svakako je plavac mali pa se u tradicionalnom uzgoju te sorte okušao i vinar Frano Miloš. U kući obitelji Miloš oduvijek se izrađivalo vino, ali kada je sve točno počelo, više se nitko ni ne sjeća. Među pelješkim padinama impresivni su vinogradi u kojima zrije plavac mali.

Upravo zbog brdovitog terena na kojima raste loza i grožđe te suhozida koji čini ukras ovih vinograda stvara se dojmljiva pejzažna slika satkana od kamena i panjeva jedinstvene mikrolokacije plavca malog. Vinogradi se nalaze na pjeskovitom tlu, nastalim na dolomitnim stijenama. Teški uvjeti rada na ovim terenima donose ipak utjehu i nagradu kada se u čaši nađe Stagnum vinarije Miloš, vino u ljubičastocrvenoj boji modrogranitnog odsjaja, vino koje je postalo nezaobilazno na vinskim kartama restorana. No kako sorta plavac mali zahtijeva i želi mnogo sunca i topline, ovo podneblje i temperature čine ga baš zato idealnim za ljubitelje punoga, snažnog okusa vinske kapljice.

Vina Miloš karakteriziraju raskošan miris te slojevit okus s aromama zreloga tamnog voća te herbalnim nijansama u kojima prevladava kadulja, čineći vina kompleksnima. Okus je razigran, ali traje ugodno dugo na nepcima.

U vinogradima obitelji Miloš zbog odlične cirkulacije zraka, puno svjetla i spomenute sunčeve topline prskanja loze su minimalna, što ovo podneblje čini vrlo povoljnim za ekološki uzgoj plavca malog, a upravo takav način omogućava proizvodnju potpuno prirodnih vina. Vinogradi se obrađuju ručno, a proizvodnja je ekološka. Svaki čovjek vinarije Miloš posvećuje izuzetnu pozornost baš svakom detalju u procesu uzgoja i proizvodnje kako bi gutljaj vina u čaši bio idealan.

U pitoresknome mjestu Ponikve obitelj Miloš već više generacija proizvodi svoja vina, a danas posjeduje 15 hektara vinograda na najkvalitetnijim položajima poluotoka Pelješca, smještenima na njegovim strmim padinama od uvale Prapratno do naselja Ponikve. U pripremi je podizanje još pet hektara novih nasada.

Obitelj Miloš obožava i cijeni prirodu, a zbog ljubavi prema ovom poslu postigla je izvanredne rezultate u proizvodnji vina s ovoga zahtjevnog područja. Vinari znaju da su strpljenje i strast dvije najbolje uzdanice u poslu koji se voli, pa se tako i ova obitelj još dugo vidi sa svojim vinogradima i vinima svoga kraja.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/9656-880

Web: www.milos.hr

E-mail: info@milos.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 08:00 - 20:00h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Boljenovići 15; 20230, Ston

Opis:

Vinogradi vinarije Miloš nalaze se na potezu od uvale Prapratno do mjesta Ponikve. Smješteni su na južnim padinama srednjeg uzdužnog grebena, na najkvalitetnijim položajima, nastalim na dolomitnim stijenama. Sami uvjeti podizanja vinograda su ekstremni, budući da se radi o izuzetno teškim terenima pod kutom i do 45 stupnjeva, s puno kamena i tlom koje je u obliku žljebova duboko profilirano. Takav prostor oplemenjuju ručnim formiranjem terasa sa suhozidima.
Komentari