Vinarija Križevci

Ocjena:
Prigorje – Bilogora
Cjenovni rang:

U neposrednoj blizini Križevaca, grada poznatog po „Križevačkim štatutima“, skupu pravila, zakona i poslovnika koji veselim društvima nalažu pravila ponašanja prilikom uživanja u vinu, na oko 70 hektara smjestili su se vinogradi još iz vremena Marije Terezije u kojima sunce posebno odgovara tradicionalnoj hrvatskoj kontinentalnoj sorti – graševini. Žuto zelenkasta, svježa i lagana Križevačka Graševina poslužuje se uz hladna predjela, jela od peradi i slatkovodnu ribu.

Arhivska Križevačka Graševina barrique berba 1990 nagrađena je zlatnom medaljom na ovogodišnjem MUNDUS VINI Spring Tasting natjecanju. To je izuzetno bijelo vino koje već 28 godina odmara u podrumu u Svetom Križu Začretje i danas iznenađuje slatkim okusom meda i zrelog egzotičnog voća. Još uvijek skladno i kompleksno, ovo vino ima još potencijala, jerće s godinama biti još i bolje. Gotovo ga je nemoguće pronaći pa ako vam se pruži prilika za kušanje – nikako je nemojte propustiti.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 099/211-8677

Web: www.badel1862.hr

E-mail: zdravko.orlovic@badel1862.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Široko Brezje bb, 48260 Križevci

Opis:

Badel 1862 jedna je od najvećih vinarskih kuća s više od 150 godina tradicije i gotovo 400 hektara vinograda na 5 lokacija te vinskih podruma diljem Hrvatske. Podjednako je uspješna u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih crvenih, ali i bijelih vina koja se savršeno sljubljuju s autohtonim jelima hrvatske kuhinje. Badel 1862 je i veliki promotor hrvatskog turizma, ističući autohtonost sorti i obilježja terroira u svojim promotivnim kampanjama.

Badel 1862 u svom portfelju ima čak pet vinarija, strateški raspoređenih kroz više vinskih regija: od zapadne Slavonije, preko Zagrebačke županije i sjeverne Dalmacije sve do najsunčanijeg otoka na Jadranu. U vlasništvu Badela 1862 je Vinarija Daruvar, jedna od najnagrađivanijih, u sklopu koje je otvoren i prvi hrvatski Vinski salon., Posjeduju ,zatim Križevačke vinograde podno Kalnika u kojima se vino pije po pravilima – „štatutima“, a iz boutique vinarije Nespeš su izašla i prva Diplomatska vina čiji su kumovi veleposlanici stranih zemalja i koja se koriste samo u humanitarne svrhe. Pored inarije Benkovac, prekrivene bršljanom koji štiti bogatstvo pohranjeno u vinskom podrumu, uskoro se otvara nova kušaonica. U Benkovcu je dom Korlata - „vina s kamena“, a na krajnjem jugu, 88 zadrugara okupljenih u PZ Svirče na Hvaru ponosi se Ivan Dolcem, prvim hrvatskim plavcem s oznakom ekološkog proizvoda.

Poštivanje tradicije i neprestano ulaganje, kako u podizanje novih vinograda i obnovu postojećih, te opremanje i tehnološka modernizacija podruma, ali i aktivnu vinsku promociju, isplatilo se kroz brojne nagrade i priznanja s vinskih natjecanja. Samo na ovogodišnjim natjecanjima, vina Badel 1862 osvojila su: na Decanter World Wine Awards u Londonu po jedno zlato i srebro te 2 bronce, na MUNDUS VINI natjecanju u Njemačkoj 1 zlato, a u Bruxellesu na Concours mondial 3 zlata i 2 srebra.
Komentari