Vinarija Kozlović

Ocjena:
Istra.

Vinarija Kozlović postoji od 1904. i otpočetka stoji na istome mjestu, u Momjanu (sjeverozapadna Istra), nasuprot srednjovjekovnog dvorca i potok Argillu, u okruženju vinograda koji se pružaju slijeva i s desna dokle oko seže. Antonella i Franco čine četvrtu generaciju vinara u obitelji, a moderna vinarija s podrumom na 3 kata zauzima ukupno 2200 m2 te predstavlja najmoderniju istarsku vinariju. Dizajn potpisuje Fabrika iz Pule, a materijali koju korišteni – čelik, beton, drvo i staklo, zahvaljujući stilizaciji vanjskih stijena posve se uklapaju u krajolik pa izdaleka vinariju ni ne zapažate. Ona se pruža kao kretnja u krajoliku, reflektirajući boje vinograda i zemlje, a tako i živi jer podrum koristi prirodni pad pri proizvodnji vina, a bočni su zidovi kao i krov obrasli mediteranskim biljem koje osigurava prirodno hlađenje.

Kao premium etikete vinarije Kozlović istakle su se Santa Lucia malvazija i Santa Lucia Noir. Riječ je o vinima koja se rade od grožđa iz najboljeg vinograda. Istoimeni vinograd prostire se na neprekinutih 20 hektara. Tako je 2011. na cijenjenom vinskom natjecanju u Londonu The Library Collection, Santa Lucia malvazija, berba 2001., dobila nagradu za najbolje bijelo vino na svijetu starije od 10 godina. Magazin Decanter, alfa i omega vinske scene, ocjenjuje Teran iz berbe 2012. s velikih 90+ bodova i daje preporuku da ovo vino svakako treba kušati.

U travnju 2016 chefovi Jeunes Restaurateurs Hrvatska i vinarija Kozlović zajednički su kreirali luksuznu i ekskluzivnu JRE Malvaziju koja je dostupna u količini od 2160 boca te isključivo u JRE restoranima. Svaka boca dolazi s ručno potpisanim i numeriranim certifikatom o vinu, donoseći priču o ovoj suradnji te samome vinu, uključujući vinifikaciju i detalje o vinogradu.

Ako vas zanimaju autohtone sorte i upoznavanje s Istrom kao povijesnim, gastronomskim i kulturnim odredištem, predlažemo program Taste Istria gdje ćete uz malvaziju, muškat i teran kušati i maslinova ulja i istarske rakije. Ako vam je potreban romantičan izlazak, u mediteranskom vrtu na vrhu vinarije nalazi se stol za dvoje – ekskluzivan izlazak vam je zajamčen ako se odlučite za ovu opciju. Za ljubitelje prirode preporučamo Back to nature – šetnju po vinogradu Santa Lucia s mapom ruci i okrepom koja vas čeka u košarici u sigurnom hladu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/779-177

Web: www.kozlovic.hr

E-mail: info@kozlovic.hr

Radno vrijeme: Svakog dana osim nedjelje i blagdana od 10 do 16 sati.
Za radno vrijeme tokom blagdana, praznika, Dana vina i Vinistre molimo Vas da prethodno provjerite kalendar radnog vremena Vinarije Kozlović.

Regija: Istra

Adresa: Vale 78; Momjan; 52 460 Buje

Opis:

Obitelj Kozlović diči se autohtonim sortama u kojima je kraljica malvazija zastupljena u 60 posto ukupne proizvodnje, ali i aromatičnim muškatom momjanskim zastupljenim u 20 posto proizvodnje, a ostatak čine muškat ruža, crni pinot i teran.
Vinarija Kozlović proizvodi danas više od 200.000 butelja vina na godišnjoj razini, a sve vinograde obrađuje prema ekološkim načelima.
Posebnu poziciju zauzeo je Muškat momjanski kad je 2015. godine dobio oznaku zaštite izvornosti (ZOI).
Kao potvrda kvalitete prepoznate na svjetskoj razini, vinarija Kozlović je jedna od 66 vinarija svijeta i jedina hrvatska vinarija koja je odabrana da bude prezentirana u knjizi The Greatest Wine Cellars of the World – Sommelier Heaven koju je u rujnu 2015 izdao Braun Publishing. Izbor vinarija potpisuje osobno Paolo Basso, dobitnik nagrade za najboljeg sommeliera na svijetu u Tokyju 2013.
Komentari