Vinarija DGA pjenušci

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Proizvodnja pjenušaca u Međimurju ima dugu tradiciju. Tako je u Čakovcu prije 116 godina započela s radom Međimurska tvornica šampanjca „Strahija i kompanjoni“ koja je bila u pogonu do 1914. godine, a tada je dva puta zbog povijesnih okolnosti prestajala s radom. I da, nije greška jer naziv šampanjac tada još nije bio zaštićen...

Vlasnici vinarije DGA pjenušci Gordan Horvat i Alen Švenda odlučili su se istaknuti među ostalim međimurskim vinarima i iskoristiti karakteristike tradicionalne sorte šipon od koje se proizvodi bazno vino, savršeno za pjenušac: svježe, visokog udjela kiselina, a niskih alkohola. U proteklih 8 osam godina, ovisno o berbi, pod etiketom Sibon proizveli su nekoliko etiketa. Započeli su s 2.000 butelja godišnje, a danas u prosjeku proizvedu između 8 i 10.000 boca.

Brut i Extra Brut rade isključivo od šipona (moslavac), a Rose Extra Sec od Cabernet Sauvignona. U ponudi imaju i Sibon Gold sa zlatnim listićima.

Sibon Brut odlikuju mirisne note bijele breskve i marelice s naznakama slatkog brioša. Suho, s lijepim voćnim karakterom na nepcu, finim kiselinama i blagim, ugodnim alkoholima.
Slatki se brioš osjeti i u Extra brut varijanti u kojoj prevladavaju cvjetne arome uz dodatak dunje i jabuke te malo breskve. Pjena je obilna, a završetak trajan i kremozan.

Elegantni, vrlo sitni i brojni mjehurići lijepo i dugo perlaju, a ugodne prve arome i očekivana mladenačka svježina odaju dojam da se radi o uravnoteženom, zrelijem vinu koje je najbolje sljubiti uz, naravno, kamenice, ali i salatu od hobotnice uz poneku krišku Granny Smith jabuke. Na Decanteru 2018. godine non-vintage pjenušac je nagrađen srebrom, a na ovogodišnjem su pjenušci iz berbe 2016. godine osvojili srebro (Brut) i broncu (Extra Brut).

Pruži li vam se prilika doći na promociju Sibona, nemojte je propustiti jer ćete vrlo vjerojatno moći sami degoržirati i spakirati svoj pjenušac na opremi koju su Gordan i Alen koristili prvih godina u proizvodnji!

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 95 601 6022

Web: www.sibon.hr

E-mail: sibon@sibon.hr

Radno vrijeme: prema dogovoru

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Banfi 84, 40312 Štrigova

Opis:

Na valovitim obroncima ponad Štrigove, u mjestašcu Banfi sjedište je vinarije DGA pjenušci. Vinarija proizvodi isključivo pjenušava vina pod etiketom Sibon – (franc. c´est bon) ili u prijevodu „tako je dobro“. Tim su riječima prema legendi Napoleonovi vojnici opisivali vino za koje se vjeruje da je bilo proizvedeno od sorte šipon (pušipel). Gordan Horvat i Alen Švenda odlučili su se proizvodnju tradicionalnom metodom odležavanja na kvascima najmanje 18 mjeseci.
Komentari