Vinarija Crvik

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Da je davni predak obitelji Crvik, još davne 1500. godine od kada sežu zapisi o ovoj vinarskoj obitelji, znao da će nasljednik pete generacije Petar Crvik s veseljem upisati Agronomski fakultet kako bi se još sustavnije bavio vinom, bio bi i više nego ponosan što je „vinica“ postala moderna vinarija koja proizvodi nagrađivana hrvatska vina.

Nadaleko opjevane Konavle zbog karakteristične zelene boje koju joj daje gusto raslinje svakako čini jedinstvenu idiličnu sliku između mora i svjetski poznatog Dubrovnika, a brežuljkasto selo Komaji krije stare vinograde i vinariju obitelji Crvik. Poznata konavoska crvenica čini krška mala polja koja rađaju vinograde u kojima rastu sorte cabernet sauvignon i merlot, a vinogradarska obitelj Crvik posebno je ponosna na svoje uspjehe povratka autohtone dubrovačke bijele malvazije, bijele maraštine te uzgajaju, i opće poznat s ovog podneblja, plavac mali.

Budući da je proizvodnja prerasla kapacitete izrade vina, grožđe se uzima i iz strogo kontroliranog uzgoja od okolnih kooperanata iz Konavala. U 100 godina iskustva proizvodnje vina obitelj Crvik prošla je svakakva iskustva ovoga kraja koja su obilježila ne samo dva rata nego i neimaština i škrtost otoka na kojem je obitelj preživljavala upravo zahvaljujući vinovoj lozi i kvalitetnom njegovanom grožđu koje su prodavali zadrugama jer je tako bilo jedino moguće do osamostaljenja Hrvatske.

Danas vinarija Crvik plovi vinskim vodama punim jedrima, a iskustvo prikupljeno svih turbulentnih godina isto je dobro došlo jer se sada sve još više cijeni i sa srcem ljubi. Najmlađi Petar Crvik strastveno voli svoju vinariju, polje, grožđe i vino, a sve mu je usadio otac Andre, s kojim je stvorio vlastitim sredstvima sve što imaju. Prvo vino stoga je dobilo ime Konavle gdje je bijelo dobiveno kupažom maraštine, zlatarice i rijetke rkacitele, crno od kupaže vranca, kadaruna i plavca, a zanimljivo je da, čak ni pod cijenu nesklapanja posla u bivšoj državi, ovaj vinar nije pristao promijeniti ime na etiketi.

Danas postoje dvije linije vina Crvik Marin Držić, pet vrhunskih vina označeo je trima linijama na etiketi u različitim bojama te kvalitetna linija Canavia. Tri linije različitih boja na vrhunskim vinima moderna su interpretacija dubrovačkoga grba. Plavu i crvenu stavili su na merlot i plavac mali, a ostale boje pojavljuju se na etiketama ovisno o tipu vina. Svako vino nosi ime po određenom djelu Marina Držića, što dodatno odaje skoro pa iracionalnu ljubav prema vinu i dubrovačkom veličanstvenom kraju.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 344 058

Web: crvik-wine.com

E-mail: crvik.vino@gmail.com

Radno vrijeme:

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Kotar 12 20213, Čilipi

Opis:

Nadaleko opjevane Konavle zbog karakteristične zelene boje koju joj daje gusto raslinje svakako čini jedinstvenu idiličnu sliku između mora i svjetski poznatog Dubrovnika, a brežuljkasto selo Komaji krije stare vinograde i vinariju obitelji Crvik. Poznata konavoska crvenica čini krška mala polja koja rađaju vinograde u kojima rastu sorte cabernet sauvignon i merlot, a vinogradarska obitelj Crvik posebno je ponosna na svoje uspjehe povratka autohtone dubrovačke bijele malvazije, bijele maraštine te uzgajaju, i opće poznat s ovog podneblja, plavac mali. Svako vino nosi ime po određenom djelu Marina Držića, što dodatno odaje skoro pa iracionalnu ljubav prema vinu i dubrovačkom veličanstvenom kraju.
Komentari