Vinarija Coronica

Ocjena:
Istra.

Živjeti od zemlje i s njom…, Živjeti od Istre i s njom… Živjeti od vina i s njim… Ova su tri su postulata koja na najbolji način opisuju Morena Coronicu i njegovo poimanje vinogradarstva, terroira i proizvodnje vrhunskih vina.
Coronica najviše pažnje pridaje istarskoj malvaziji i teranu od kojih , ovisno o načinu proizvodnje , tržištu nudi svježa, iznimno ugodna ili pak odležana i kompleksna vina.

Coronica svježe malvazije najbolje je opisao sam Moreno: „One su poput ljetnog pljuska koji osvježava kad je vani nepodnošljivo vruće“. Odlikuju se elegantnim i nježnijim aromama, a posebno se ističu note agruma te slanost i mineralnost uz koje pristaju škampi, plodovi mora, riba i ostala jela istarske kuhinje.

Odležane malvazije jačeg su tijela i kremoznije te mogu trajati godinama, ali i dalje ostaju svježe i zadržavaju herbalno-voćne arome koje su odlike mladih vina. Gran Malvazija berba 2016. osvojila je broncu na ovogodišnjem Decanteru. Ovo veliko vino pristaje uz posebna jela poput tjestenine uz butargu od orade i morske ježince.

S teranom Moreno je imao težak početak - najprije je ocu i susjedima morao strpljivo objašnjavati zašto smanjuje prinos kako bi povećao kvalitetu, a zatim prva berba nije izašla na tržište jer je po tadašnjim standardima vino bilo - prejako. Teran ni s marketinške strane nije dobro prolazio jer ga je dugo pratio glas kiselkastih crvenih vina kojima je jedina prednost što mogu brzo utažiti žeđ.

Danas su, velikim dijelom zahvaljujući upornom Morenu Coronici terani poznati u svijetu kao velika, kompleksna i moćna crvena vina s velikim potencijalom za odležavanje. Zadnja je potvrda stigla ove godine iz Londona gdje je Gran teran iz 2015. nagrađen zlatnim Decanterom - a vino je tek na početku vrhunca! Snažnog tijela i umjereno jakih tanina, uz veliku svježinu, ali i zrelost, a zbog naglašenih aroma trešanja i bobičastog, šumskog voća lijepo se slaže uz aromatična mesna jela poput goveđih odrezaka s tartufima, jela od divljači ili tunom sa žara.

Grabar je crvena kupaža od cabernet sauvignona i merlota koji se miješaju u omjerima koji ovisne o karakteristikama pojedine berbe, a vino zatim dozrijeva u drvenim bačvama. Elegantno vino s okusima crnog voća poput kupina, crnog ribizla i višnje, punog tijela i ugodnih, svilenkastih tanina sljubljuje se uz sočne odreske i tjestenine s pikantnijim umacima.

Uz mirna vina, Coronica je počeo raditi i pjenušavo vino s malvazijom kao baznim vinom. Intrigantnog naziva CO Due povezuje brand vinarije CO i mjehuriće. CO Due je sveži pjenušac koji u sebi sadržava karakter ozbiljnog vina i degoržira se nakon 36 mjeseci odležavanja u boci.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 334 378

Web: www.coronica.eu

E-mail: atc@coronica.eu

Radno vrijeme: svaki dan ljeti: 09:00 – 17:00; zimi: 09:00 – 16:00

Regija: Istra

Adresa: ATC d.o.o., Koreniki 86, 52470 Umag

Opis:

Tragovi prezimena Coronica u Istri su već 600 godina, a vinovu lozu uzgaja već treća generacija. Moreno je nastavio ozbiljnu tradiciju uzgoja grožđa i uspješno unio novine te suvremenu tehnologiju u vinifikaciju što potvrđuju i brojne nagrade na domaćim, ali i međunarodnim vinskim natjecanjima. Dvadesetak hektara vinograda nalazi se u blizini Umaga, na platou nagnutom prema moru na 50 do 70 metara nad morem. Poznato vinogorje Bosco Grando skriva istarsku crvenicu na kojoj odlično uspijevaju autohtona istarska malvazija i teran, ali i cabernet sauvignon te merlot.
Komentari