Vinarija Boškinac

Ocjena:
Sjeverna Dalmacija

Mineralnost paške zemlje snažno određuje Boškinac vina, baš kao i u vrijeme djeda s kojim je započela tradicija proizvodnje vrhunskih i jedinstvenih vina koja na najbolji način predstavljaju otok Pag. Iz vinograda koji se uzgajaju generacijama stvorena su neka od najboljih hrvatskih vina u kojima se osjeća postojanost kamenog otoka i miris soli.
Boškinac cuvée, jedno od najboljih crvenih vina Hrvatske svoj uspjeh između ostalog zahvaljuje paškom terroiru: kupaža bordoških sorti merlota i cabernet sauvignona u omjeru 55:45 iznimna je i po tome što je zadržala karakteristike „naših“ crvenih vina: jakog tijela i s dosta alkohola i ekstraktnosti koja se može nositi s alkoholima. Sorte se zasebno vinificiraju, maceracija traje do 7 dana, a potom odležavaju dijelom u novim, a dijelom u rabljenim francuskom, američkom i slavonskom barriqueu 2 godine. Potom se spajaju u inoksu gdje miruju 6 mjeseci, a potom još pola godine u bocama. Merlot nosi mekaniju, nježniju stranu Boškinca, a cabernet sauvignon je odgovoran za robusnost i tvrdoću. Izrazito tamne, gotovo neprozirne rubinske boje, čistog i intenzivnog mirisa, svilenkastih tanina i dugog, slasnog retro okusa koji se nastavlja na mirise plavičastog bobičastog šumskog voća (borovnice, crni ribizl), aromatičnih trava i začina (rogač, lovor, papar…), a na kraju se pojavljuju arome kože, duhana i čokolade.
Prije posluživanja obavezno ga treba dekantirati, a paška janjetina je najbolji izbor, ali i odležani paški sir te steakovi se neće buniti sljubite li ih uz ovo izuzetno vino.
Boškinčić je laganija, nježnija inačica Boškinca, elegantniji mlađi brat koji osim janjetine voli kraj sebe tunu ili lignje na žaru.
Gegić je specifično i neobično vino, jedinstvenih nota aromatičnih trava i žutog cvijeća. Odnjegovano na finom talogu u drvenim bačvama, pikantno vino, snažnih alkohola i živih kiselina, izrazite mineralnosti s blagom gorčinom u aftertasteu uz blage note drva. Gegić treba piti rashlađenog uz jela od bijele ribe, salate od plodova mora i lagana jela od pilećeg mesa.
Macerirani gegić, Ocu, kojeg je Boris posvetio uspomeni na svog oca, dojmljiv je, nježno macerirano zlatno žute boje, ekstraktno vino nastalo je spojem modernog i tradicionalnog. Odlično uravnoteženo, dugog retro okusa s iznimnom notom cvijeta soli najbolje je poslužiti uz puževe, riblja jela i jela od bijelog mesa.
Boškinac bijelo spoj je autohtonih i svjetskih sorti: gegića, chardonnaya i sauvignona. Naglašenih je voćnih aroma i preporučujemo ga uz škampe i bijelu ribu.
Iz jedne od najzahtjevnijih vinarskih godina s puno kiše (2014.), uz puno truda kako u vinogradu, tako i u podrumu nastao je Boškinac Rosé. Karakterno, a opet nježno ružičasto vino ne gubi na svojoj svježini ni nakon 2-3 godine, a laganih je voćnih aroma. Idealno je kao piće dobrodošlice, ali se slaže i s janjećim carpacciom i brizlima, rakovicama i jastogom.
Poluslatko desertno vino Prošek napravljeno od merlota nosi u sebi okus kandiranog voća i meda. Nastao je kombinacijom prosušivanja bobica i ugušćivanja mošta i odležao je 7 godina u hrastovim bačvama. Kompleksno, snažno i dugotrajnog okusa i intenzivnog mirisa najbolje je pijuckati uz tamnu čokoladu i bogate, slatke deserte.
Ima li ljepšeg završetka dugog dana od onog s čašom vrhunskog vina u ruci?

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 53 663 500

Web: www.boskinac.com

E-mail: info@boskinac.hr

Radno vrijeme: Sezonski različito

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Škopaljska 220, 53291 Novalja, otok Pag

Opis:

„Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“ – natpis je koji gosta dočeka na ulazu u suvremeni podrum i vinariju izgrađenu 2000. godine na tradicijskim temeljima obitelji Šuljić-Boškinac koja drži da vino u umjerenim količinama, posebice crveno, doista pogoduje zdravlju i duhu.
U Novaljskom polju, daleko od gradske vreve nalazi se vinograd površine 4,5 hektara pored kojeg je ekskluzivni hotel s 4 zvjezdice i restoranom (član udruge Jeunes Restaurateurs d'Europe) te vinski podrum s kušaonicom za sedamdesetak osoba.
Od djeda po čijem nadimku vinarija nosi naziv, pa do unuka Borisa Šuljića vinograd i vinarija okosnica su života obitelji koja osim 20-ak tisuća trsova na Pagu održava i 18.000 u Posedarju, a surađuju s kooperantima u Nadinu i okolici Posedarja.
Osim cabernet sauvignona i merlota od čije kupaže proizvode jedno od najboljih domaćih crvenih vina Boškinac cuvée, uzgajaju bijele sorte sauvignon i chardonnay, ali su posebno ponosni na jedinstvenu otočku autohtonu bijelu sortu gegić koju su spasili od izumiranja, a od koje nekada radila Paška žutica. Nekoliko starih trsova pronašli su na južnoj strani otoka kod Povljane i posadili ih u Novaljskom polju koje se pokazalo izuzetnom lokacijom, posebno zbog aromatičnih otočkih trava. Uz puno proučavanja i eksperimentiranja, Boris Šuljić je proizveo Ocu, macerirani gegić, vrhunsko vino zahvaljujući posebnom rezu, probranom minimalnom urodu po trsu te dugoj maceraciji grožđa, klasične vinifikacije.
Ukupna godišnja proizvodnja se kreće između 40 i 50.000 butelja: osim Gegića i Boškinac cuvéea, proizvode i nekoliko bijelih etiketa, kupaža, macerirana te desertna vina, a proizveli su i bijeli pjenušac pod etiketom Viaz od sorte ugni blanc.
Uz vrhunska vina, u ponudi je i veliki izbor domaćih rakija – „likarija“: komovica, travarica, medica i smokovača.
Komentari