Vinarija Bibich

Ocjena:
Sjeverna Dalmacija

Intrigantna i originalna vina Alena Bibića već gotovo deset godina oduševljavaju nepca vinoljubaca u brojnim restoranima New Yorka, San Francisca, Tokija, Stockholma... Uspjeh je tim veći jer su za to zaslužna vina pomalo divlje sorte debit koja se odlično nastanila u vinogradima dvjestotinjak metara iznad mora. Duge piramidalne grozdove s bobicama različite veličine i jajasta oblika preko dana obasjava sunce, a noću ih rashlađuju povjetarci s planina u zaleđu – to su razlozi zbog kojih u Bibichevim vinima ima dosta šećera u ravnoteži s kiselinama i ugodnih, prepoznatljivih aroma Mediterana.
Debit Bibich je slamnato do zlatno žute boje, pitko vino za vruće dane, umjerenih alkohola i osvježavajućih aroma jabuke i začinskih trava. Hrskav na nepcu, za svaku je preporuku uz dekonstruiranu sipu u obliku tagliatella sa sirom iz Vesnine kuhinje.

Bibich Brut non-dosage pjenušac proizveden je klasičnom metodom i nakon 36 mjeseci odležavanja pokazuje da debit može ostati u sjajnoj formi i na dulje staze: voćno i slasno, zahvaljujući ranoj berbi, kiseline su ostale ugodne i produljile retro-okus. Uživanje je zajamčeno uz kamenice iz Skradinskog zaljeva s Worcestershire pjenom i limunskim prahom!

Parfe od sira i dimljene pastrve u prahu s kavijarom pastrve najbolje je sljubiti uz snažnu, mišićavu R5 Riservu; kupažu debita, pošipa, pinota sivog, chardonnaya i maraštine. Radi se od probranih bobica s najboljih lokacija prerađenih klasičnim postupkom s djelomičnom maceracijom, nakon čega slijedi fermentacija i odležavanje 12 mjeseci u američkim barrique bačvama, pa na nosu prevladavaju arome vanilije, maslaca i tosta.

Tradicionalni skradinski rižot prema tradiciji kuhaju – muškarci! Budući se jelo priprema gotovo 24 sata, dobro je pripremiti bar dvije butelje, a odličan izbor su R6 Riserva ili Sangreal Shiraz. R6 je cuvée autohtonog babića, plavine i lasine u podjednakim omjerima koji odležavaju godinu dana u barrique bačvama od američkog hrasta. Pitko, lagano, ali kompleksno vino, rubinske je boje, s aromama voćnog pekmeza i višnje, začina (posebno crnog papra) i duhana. Tek primjetni drvenasti tanini, R6 je vino živahnih kiselina kojima ni godine neće naškoditi.

Sangral Shiraz odležava do 18 mjeseci u francuskom barriqueu, proizvodi se klasičnim postupkom i dugo macerira. Paprenast je na nosu i nepcu: pun začina, naročito zelenog papra i parene mente, kadulje i naravno tamnog bobičastog voća. Zaokruženo i skladno, zaobljenih tanina, pravo remek djelo s kojim se Alen naročito ponosi – odlično vino kojim se može zatvoriti svaki obilniji obrok.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 323 5729

Web: www.facebook.com/bibichwine

E-mail: filip@bibich.co

Radno vrijeme: Pon - Ned 10:00 – 18:00

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Zapadna ulica 63, 22222 Plastovo

Opis:

U blizini Skradina, u mjestu Nečven Grad u Promini, još od 15. stoljeća obitelj Bibić bavi se vinogradarstvom i proizvodnjom vina. Nakon 2. svjetskog rata djed Petar obnovio je vinograde, pretežno sa sortom debit, da bi za vrijeme Domovinskog rata cjelokupno imanje potpuno uništeno. No, odmah po završetku rata 1995. godine unuk Alen ponovo pokreće uzgoj i proizvodnju i stvara intrigantan brand Bibich čija se vina mogu naći u brojnim restoranima svijeta. Na ukupno 20 hektara (od toga 10 vlastitih) najviše uzgajaju sortu debit koja je podrijetlom iz Turske, a danas je nema više nigdje drugdje osim u šibenskom zaleđu, zatim babić, plavinu i lasinu, ali i međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, cabernet franca, merlota i sauvignon blanca.

Osim u vinima, gosti mogu uživati i u jelima iz kuhinje chefice Vesne čiju je večeru u 12 sljedova Anthony Bourdain prilikom posjeta Hrvatskoj 2011. pohvalio kao najbolji restoranski obrok koji je ikada pojeo!
Komentari