Vinarija Ahearne

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Na svijetu je više astronauta nego osoba s prestižnom titulom Master of Wine, a Jo Ahearne jedna je od njih, položivši zahtjevan ispit 2008. godine. Nakon što je godinama kušala i ocjenjivala tuđa vina u Australiji, Francuskoj i Španjolskoj, Jo je 2014. odlučila i sama proizvesti vino, a za svoju bazu odabrala je otok Hvar, točnije malo mjesto Vrisnik. Prvu (i za vinare tešku) berbu 2014. godine je odradila u podrumu poznate hvarske vinarske obitelji Tomić, doj je godinu dana kasnije iznajmila svoj prostor, a od 2017. godine Ahearne vina uživaju u novom podrumu u buteljama na čijim se etiketama kao i na obiteljskom grbu ponosno kočoperi čaplja.

Višegodišnje iskustvo u odabiru najčešće vinskih kupaža za kupce širom svijeta Jo je na najbolji način iskoristila u postupku vinifikacije jer njena su vina nekonvencionalna i atipična za dalmatinsku regiju. Ahearne plavac mali južna strana iz teške vinske 2014. godine oduševljava svojom svježinom i, za plavce neuobičajenom strukturom. Ručnim natapanjem grožđa dobiveni su zreli, ali nježni tanini, a zbog minimalnog tretmana filtracije i stabilizacije sačuvani su izvorni mirisi i okusi sorte. Šljive, grožđice i tamna čokolada stvaraju senzaciju u ustima, a cvjetni tonovi iz bačve francuskog hrasta dodatno naglašavaju herbalnu prirodu plavca malog kojeg je najbolje sljubiti sa začinjenom hranom i težim mesom poput boškarina.

Ni bijela Ahearne vina nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U pošipu, zahvaljujući berbi u raznim fazama zrelosti bobica i manje iskusno nepce osjetit će osvježavajuće citruse, dinju i breskvu, a kasna berba obogatila je ovo kompleksno vino snažnog tijela egzotičnim aromama ananasa. Bogata aromatika Ahearne pošipa odlično se slaže s morskom ribom poput orade, zubatca ili škrpine s gradela te brancina u soli ili kovača iz pećnice.
Bijela kupaža ili još preciznije narančasto vino Divlja koža od dvije aromatski neutralne sorte sa sjeverne strane otoka, bogdanuše i trbljana (kuč) uz već spomenuti visoko aromatski pošip s južne strane prezentira svu „bijelu“ vinsku raskoš otoka Hvara. Jo bobice ostavlja fermentirati na vlastitim kvascima, a kuč i bogdanušu macerira i do godinu dana kako bi izvukla što više okusa. Miris i okus otočkih dunja, divljih trava i meda savršeno se slažu sa škampima, lososom i laganijim jelima od peradi.

Najveći izazov za Jo je našla u gotovo izumrloj darnekuši, crnoj sorti grožđa koja se gotovo uopće ne koristi u proizvodnji monosortnih vina jer za razliku od plavca ne može postići visoke alkohole, ali je zato odlična sirovina za rosé kojeg je Jo nazvala po svojoj majci Rosina. Elegantno i dopadljivo vino, neuobičajene je teksture i nježne, svijetlo crvene boje u kojem se najviše osjete trešnje, divlje jagode, malo vanilije i – rabarbara! Rosina je spremna u boci provesti i neko dulje vrijeme i pri tome zadržati poseban začinski karakter i svježinu koji će lijepo dopuniti lagana predjela, ali i voćne deserte.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 766 4515

Web: www.facebook.com/AhearneVino/

E-mail: info@ahearnevino.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Vrisnik 130, 21465 Vrisnik

Opis:

Jo Ahearne, Londončanka s titulom Master of Wine već nekoliko godina na Hvaru proizvodi svoja vina. Trenutno ima 4 etikete: dva bijela, jedan rosé i jedno crveno vino od pomno biranog grožđa kojeg kupuje od lokalnih vinogradara. Jo obožava raditi s autohtonim sortama, pa su njena vina proizvedena od darnekuše, pošipa i naravno, plavca malog. U tiskanom izdanju časopisa Decanter iz veljače ove godine, Ahearne plavac mali South Side berba 2014. odabran je kao jedno od 12 crvenih vina regije koje svakako treba probati, a u ljetnom izdanju Divlja koža berba 2017 je dobila 90 bodova.
Komentari