PZ Nerica

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Poljoprivredna zadruga dobila je ime po noni braće Jakše i Marija Krajančića: lik Nerice s krunom na glavi, okruženoj vinom lozom zaštitni je znak vinarije i nalazi se na svim njihovim etiketama, a predstavlja simbol vrijedne dalmatinske žene koje su, uz kućanske poslove, vrijedno radile u vinogradima i poljima.
Stariji brat Jakša prije petnaestak je godina odlučio zamijeniti obiteljski pekarski posao te je pripremu slastica zamijenio radom u vinogradu i podrumu iz kojeg su izlazila vina i prije, ali prvenstveno za osobne potrebe. Jakša se ozbiljno prihvatio posla i angažirao je enologa Igora Radovanovića, te od poznatijeg rođaka, također korčulanskog vinara i pjesnika, Luke Krajančića kupio strojeve, a za sobom je povukao i mlađeg brata Marija koji je u međuvremenu diplomirao na Agronomskom fakultetu.
Avantura se pokazala uspješnom jer su, na prijedlog sommeliera Siniše Lasana, ove godine poslali vina na ocjenjivanje na jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja - Decanter World Wine Awards u Londonu, gdje su osvojili prvo korčulansko zlato za Pošip Nericu berba 2016., dok je drugi pošip s položaja Mindel, berba 2015. osvojio broncu.
Snažnog tijela i uravnoteženih kiselina, Pošip Nerica osvojio je nepca ocjenjivača svojom svježinom koju zahvaljuje hladnoj preradi i dozrijevanju u inoksu uz pomno kontroliranu fermentaciju. Premda osvaja lepršavošću, Nerica je kompleksno vino izraženih primarnih aroma među kojima se, uz voćne note, posebno ističe badem, a miris otočkih trava i bilja koje okružuju vinograd skladno dopunjuju ukupni dojam. Svježi sirevi i bijela riba definitivno su najbolji izbor uz Pošip Nericu.
Sasvim drugačije školovani, Pošip Mindel proizvodi se samo u najboljim godinama i od pomno probranog grožđa s istoimenog položaja na istočnim obroncima Čarske doline Otoka Korčule. Vinsko obrazovanje Mindela započinje osmosatnom maceracijom, nakon čega sur lie metodom spava godinu dana na finom talogu u tisuću litarskim drvenim bačvama slavonskog hrasta, proizvedene u Italiji, da bi nakon toga 6 mjeseci proveo u inoks spremniku, a onda još najmanje tri mjeseca odmarao u bocama. Vrijeme Mindela iz 2015. tek dolazi. Kremozan i orašast, gust je i jak, izraženog okusa badema (mindela) s kojim se skladno dopunjuju citrusne note narančine kore i limuna. Osim u standardne butelje, Mindel se puni i u magnum i double magnum boce koje također vrijedi probati jer su izvedbe organoleptički primjetne i manje izvježbanom nepcu.
Prava esenciju pošipa najbolje se osjeti u polusuhom Pošipu Slatko koji se proizvodi od probranog grožđa ostavljenog da se posuši na lozi i ostavljenog da dugo fermentira na vlastitim kvascima i odležava barem dvije godine u hrastovoj 500-litarskoj bačvi. Za kraj obroka, odgovarat će uz suhe smokve ili kozju skutu.
Osim pošipa, Krajančići proizvode i jedno od najboljih domaćih ružičastih vina, Rosé Nericu, u koje su ukomponirali rano ubrani cabernet sauvignon, syrah i plavac mali. Elegantno mlado vino, blijedo ružičasto boje koje zbog svoje oštrine i suhoće traži i poneki zalogaj, a idealno rashlađeno nepogrešivo gasi žeđ.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 5349 880

Web: www.facebook.com/NericaWinery/

E-mail: jkrajancic@gmail.com

Radno vrijeme: Pon - Ned: po dogovoru

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Čara 91, 20273 Čara

Opis:

U čuvenom Čarskom polju nalazi se Poljoprivredna zadruga Nerica, kako se vinarija službeno zove. Na gotovo 3,5 hektara Jakša i njegov brat Mario Krajančić uzgajaju najvećim dijelom autohtonu bijelu sortu pošip. Vina koja rade mogu se piti svježa, poput Nerice ili Mindela koji jemnogo kompleksnije i zahtjevnije vino proizvedeno sur lie metodom, pa do poluslatkog vina pamtljivog imena: Slatko.
Posebno su ponosni na vinograd na povišenom položaju, na istoku Čarske doline, Mindel, površine 1,5 ha koji je zbog visinske razlike zaštićen od ekstremno niskih temperatura i više osunčan od ostalih pa je i grožđe iznimno visoke kvalitete.
Osim pošipa, u vinogradima uzgajaju rukatac te cabernet sauvignon, syrah i plavac mali koji su sastavnice ružičastog vina Rosé Nerica.
Godišnja proizvodnja kreće se između 30 i 40.000 boca. Vinariju neprestano osuvremenjuju, iznad koje se nalazi kušaonica i terasa s jednim od najljepših pogleda na otoku. Osim u samoj vinariji, etikete Nerice možete pronaći u zagrebačkoj vinoteci Vivat fina vina.
Komentari