Poljoprivredna zadruga Gospoja - Toljanić

Ocjena:
Hrvatsko primorje

U osebujnom Kvarneru, gdje su prirodne ljepote ostavile svoj trag na razvoj turizma i vinogradarstva, nastala je i priča o obitelji Toljanić, koja već generacijama njeguje ljubav prema stvaranju jedinstvene vinske kapljice - Žlahtine Toljanić.

Obiteljsku zadrugu nazvali su Gospoja prema istoimenoj crkvici Majke Božje od zdravlja koja se nalazi u neposrednoj blizini njihove obiteljske kuće. Već sedamdesetih godina prošloga stoljeća počeli su se baviti vinogradarstvom, a poslije i turizmom.

Danas se u zadruzi obitelji Toljanić proizvodi više od 25 vagona grožđa, i to na 6 hektara vinograda iz kojih se dobiva više od 150.000 boca vina, u najvećoj mjeri žlahtine. Za žlahtinu znalci kažu da se njezin DNK ne preklapa niti s jednom sortom na svijetu te je upravo zbog toga toliko posebna, jedinstvena i plemenita, kao što i govori značenje njezina imena na staroslavenskom jeziku. Žlahtina Toljanić poznata je po tome što nosi oznaku "Izvorno hrvatsko" te je jedna od najnagrađivanijih vina u zadnjih 20 godina.
Za svoju žlahtinu vlasnici kažu da je: "lagana, pitka, zeleno-zlatne boje, profinjene bistrine, s mirisom svježine povjetarca koji u ljetnim danima puše s vrbničkog polja."

U svojoj zbirci vina, osim Žlahtine, obitelj Toljanić nudi Misno vino, crno vino Gospoja, pjenušac Gospoja te razne rakije i Vrbničko žlahtno vino.

Osim prerade vina zadruga Gospoja savršeno je spojila ljubav i tradiciju u dobar posao te nastoji gostima pokazati najbolje što nudi Kvarner.

U vlasništvu posjeduju konobu Žlahtina, kušaonicu Gospoja, pizzeriju Gospoja, kao i Vinotel Gospoja s a la carte restoranom čime su napravili bitan iskorak. Gostima pružaju jedinstven i cjeloviti doživljaj, od kušanja odličnih vina, sljubljivanja vina i hrane, preko prezentacije vrbničkih običaja, pa sve do odmora u modernom hotelu visoke kategorije.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 051/857 142

Web: www.gospoja.hr

E-mail: info@gospoja.hr

Radno vrijeme: Uz prethodnu rezervaciju za vinske probe i konzumacije u ugostiteljskim objektima

Regija: Kvarner

Adresa: Frankopanska 1, 51516 Vrbnik

Opis:

Tradicija i posebnost okružja, ali i otvorenost prema svim dostupnim novitetima za unapređivanje poslovanja i života krasi viraniju velike obitelji Toljanić.

Vinogradarstvom, vinarstvom i trgovinom, bavio se pokojni djed Ivan Toljanić a zatim od sedamdesetih i turizmom. Obiteljska zadruga Gospoja, nazvana je po istoimenoj crkvici Majka Božja od zdravlja, osnovana je 1995., a iste godine predstavljena je i nadaleko poznata žlahtina Toljanić.

Obiteljski vinograd od 6 hektara te otkup od kooperanata daje proizvodnju 150.000 boca žlahtine, po mišljenju struke jedne od najboljih u Hrvatskoj.

"I more i poje", kaže obitelj Toljanić s Krka, a u svoj život i posao utkali su vjeru i ljubav.
Komentari