Matošević

Ocjena:
Istra.

Na obroncima prekrasnog istarskog poluotoka tradicija nije imala nikakve veze s proizvodnjom kvalitetnih vina. Glavni krivac bio je san o poslu koji neće biti samo posao nego životni stil koji se stopio s ljubavlju prema vinima.

Geološki razvoj Istre obdario je vinogradare odličnom bijelom i crvenom zemljom te idealnom kombinacijom sunčanih i kišnih dana koji su glavni preduvjeti za razvoj vinskih sorti.

Grožđe vina Matošević nastaje na dvije lokacije - u Bujštini, u sjeverozapadnoj Istri gdje se proizvode svježa i odležana bijela vina, posebice malvazija te Grimaldi u središnjoj Istri gdje nastaju Grimalda bijelo i Grimalda crno vino, kupaže bijelih i crnih sorti.

Počnimo od osnovnih vina Alba (malvazija) i Aura (chardonnay) koji će zadovoljiti nepca početnika te vas nagnati da istražujete vinsku priču. Istarska malvazija jedno je od klasičnih istarskih vina, izrazito svježe i elegantno, pitko, voćnog mirisa, istaknute mineralnosti i laganog retrookusa koji podsjeća na gorki badem. Ako tome dodamo i elegantan i svjež chardonnay atraktivnoga sortnog mirisa, izrazito istaknute mineralnosti, europskog stila, imat ćemo savršen početak jedne odlične degustacije.

Posebnost Matoševićevih vina je svakako linija odležanih vina Alba (Alba Barrique, Alba Robina i Alba Antiqua), Istarska Malvazija, tri odlične i nerazdvojne prijateljice. To su sorte s područja Bujštine.

Ako će vam društvo praviti Alba Barrique, uživat ćete u spoju standardne arome malvazije dopunjene aromama vanilije i karamela koja dolazi iz hrasta.

Alba Robina je za prave ljubitelje odležanih vina jer dolazi na tržište dvije godine nakon ostalih Malvazija, a karakterizira je intenzivna aroma meda pomiješana sa zadimljenošću i ponekad pancete.

Odlučite li da će vino postati vaše sredstvo meditacije, onda je vaš izbor Alba Antiqua. Vino je izuzetne snage i neobične svježine, podsjeća na Malvazije tradicionalnog načina prerade s mnogo tercijarnih aroma.

Društvu odležanih vina dodat ćemo još i vino Mora, merlot s malim primjesama cabernet franca i s nježnim aromama šumskog voća.

Točka na "i" Matoševićevih vina je linija Grimalda. Grimalda bijelo (cuvée) blend je triju bijelih sorti - chardonnaya, malvazije i sauvignona bijelog. A Grimalda crno (cuvée) blend je merlota i terana koji će vas oduševiti svježinom i istaknutom mineralnošću.

Za potpun doživljaj treba posjetiti i čarobno mjesto gdje se čuvaju sva ova vrhunska vina. To je vinski podrum u kojem "spavaju" sorte koje će očarati naša nepca, a nastale su spojem ljubavi, znanja, tradicije i velike želje da se zahvali istarskoj zemlji za blagodati koju pruža kroz vinograde.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/448 558

Web: www.matosevic.com

E-mail: info@matosevic.com

Radno vrijeme: pon-pet 9-17 h; sub 10-18 h;
nedjeljom zatvoreno

Regija: Istra

Adresa: Krunčići 2; 52448 Sv. Lovreč

Opis:

Jedinstveno područje s plodnom zemljom, okupano suncem i morem, odražava se u vinima Matošević.

Grožđe za vina dolazi s dvije lokacije vinograda s područja Bujštine i mjesta Grimaldi od kuda dolaze i dva istoimena vina Grimaldi bijelo i Grimaldi crno, kupaže bijelih i crnih sorti.

Važno mjesto u kojem "žive" vina Matošević je vinski podrum koji se nalazi u Krunčićima iznad Limskog kanala. Podrum pruža izvrsne uvijete za proces proizvodnje vina, ali i za ugodan boravak posjetitelja.
Komentari