Korta Katarina

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

Ime vinarije i hotela Korta Katarina svojevrsni je hommage pomorskoj tradiciji Orebića i noseći naziv po kćeri američkog industrijalaca koja je upravljala monumentalnom kortom – dvorištem s velikim vratima ispred kuće u kojem su orebićki kapetani nekada prepričavali dogodovštine sa svojih putovanja. U Korta Katarini i danas se priča o putovanjima, ali još više o hrani i vinima koju domaćini nude svojim gostima.

Premda su crvene kupaže plavca malog s dva vrhunska položaja – Dingača i Postupa – perjanice vinarije, preporučujemo kušanje započeti bijelim pjenušcem Sabion proizvedenog tradicionalnom metodom od čarskog pošipa kojeg proizvode unazad par godina. Prvi se Sabion rodio u, za vinogradare, lošoj 2014. godini kada su zbog obilnih kiša urod i kvaliteta grožđa bili iznimno loši, ali je enologinja Nika Silić Maroević pomnim prebiranjem ubranog izdvojila zdrave bobice s parametrima idealnim za pjenušac. Proizvedeno je 2.500 boca, a prvo je degoržiranje napravljeno 2016. godine. Odličan brut idealno dodanog šećera (dosage), specifičnog je karaktera kojem odlično odgovaraju stonske kamenice.

I mirno bijelo vino Pošip Korta Katarina odlično se slaže sa školjkama, rakovima i ostalim jelima od plodova mora, a okrunjeno je srebrom na Decanteru 2018. za berbu 2017.. Zlaćano slamnate boje, snažnih citrusnih aroma, dobro izbalansirano, lagane gorčine, ovo je suho vino jedno od najboljih stilskih varijacija korčulanskog pošipa u kojoj sortne karakteristike dolaze do punog izražaja. Pošip dozrijeva na finom talogu dijelom u cisternama od inoksa, dijelom u bačvicama gdje provede oko osam mjeseci, potom se oba vina spoje i tako sljubljena ostave još neko vrijeme, nakon čega se pune u boce i spremaju u podrum na još pola godine.

Lepršav, a opet snažan Korta Katarina Rosé vrlo je elegantno, osvježavajuće ružičasto vino, tijela boje višnje i svjetlijeg ruba boje jagoda koje se osjete i na nosu. Osim jagoda, miriši na crvenu jabuku, trešnju i kivi, a iste arome osjete se i na nepcu. Kombinacija plavca malog s Postupa zbog kojeg je vino mekano i nježno, Dingača koji mu daje snagu i zinfandela koji ga smiruje, KK Rosé predstavlja Pelješac u ružičastim tonovima, a najbolje ga je sljubiti uz tunu ili ribu s roštilja.

Plavci Korta Katarine specifični su po tome što sve berbe imaju gotovo iste uvjete u podrumu, berbe se pažljivo planiraju i izbjegava se prevelika prosušenost i prezrelost, a vina dozrijevaju u malim hrastovim barrique bačvama u vremenskom periodu koji ovisi o karakteristikama godine. Strmi i osunčani Dingač i Postup, vinogradarski su položaji blizu grand cru razine. Stoga ne čudi iznimna kvaliteta Korta Katarina plavaca koje vinarija pušta na tržište tek nakon što propisno odleže nekoliko godina, a osim redovne etikete (najmlađe godište 2012.), na tržištu je i Reuben's Private Reserve etiketa u standardnim buteljama (godišta 2008. i 2009.), ali i 1,5 litarskim magnum bocama, berba 2009.

Private Reserve čini tek oko pet posto proizvodnje i za njega se bira najbolje grožđe, i ono duže dozrijeva u bačvicama, ukupno 24 mjeseca. Bogato, masivno i pikantno vino s mirisom suhe šljive i borovnice, čokolade i malo dima, dugog je završetka ugodne gorčine. U Private Reserve berbama koje su trenutno dostupne, moći će se uživati još dvije, tri godine uz kockicu tamne čokolade, meso s roštilja ili zreli sir. Reuben's Private Reserve iz 2011. nagrađen je broncom na ovogodišnjem Decanteru, a berba 2009. srebrom godinu dana ranije.

Trenutno najmlađi Korta Katarina Plavac Mali iz 2012. godine zrelo je, lagano pikantno vino umjerenih alkohola (14,5%) koje odiše snagom i čvrstim taninima, nagrađeno jebroncom na ovogodišnjem Decanteru i srebrom za godinu dana stariju berbu na natjecanju 2017. godine. Zrele, crne trešnje na nosu, mediteranske trave i začini, koža i duhan osiguravaju dug aftertaste. S potencijalom za čuvanje od barem 5 do 6 godina, u njemu se može uživati već sada uz dalmatinski pršut i masline.

Plavac Mali Winemakers Selection iz 2011. kompleksno je i uravnoteženo vino jasno izraženih tanina i kiselina, nevjerojatnog potencijala za čuvanje. Griotte, suhe šljive, višnje i malo duhana na nosu, uz raskošne okuse čine ovo vino posebnim. Obavezno ga dekantirati i poslužiti uz steak ili crveno meso.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 99 492 5830

Web: www.kortakatarina.com/winery/

E-mail: visit@kortakatarina.com

Radno vrijeme: 08-22 tokom turističke sezone
08-16:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Bana J. Jelačića 3, 20250 Orebić

Opis:

Priča o pelješkoj vinariji Korta Katarina u vlasništvu američke obitelji Anderson započela je 2001. godine, kada su Lee i Penny sudjelovali u humanitarnoj akciji u susjednoj državi te su posjetili Pelješac i zaljubili se u povijesnu baštinu, odličnu hranu i naravno vino. Osim hotela Rivijera u Orebiću, kupili su male parcele na poznatim vinogradarskim položajima Dingač i Postup, i danas na ukupno 6,5 hektara najvećim dijelom uzgajaju najcjenjeniju dalmatinsku autohtonu crnu sortu – plavac mali te nešto malo crljenka. Osim starih vinograda zasađenih tradicijski gusto, u grmolikom sustavu uzgoja s niskim panjem, zasadili su i nešto novih trsova, u manjoj količini, ali na suvremeniji način, na žicu s panjem veće visine. Ukupno imaju oko 35.000 trsova plavca malog i 2.500 crljenka, a prvu su berbu imali 2006. godine. Godišnja proizvodnja kreće se do 80.000 boca, a uz kupažu plavca malog s dva vrhunska položaja, proizvode i jedini rose koji se radi od grožđa s Postupa i Dingača. Osim crvenih, proizvode i bijela, mirna i pjenušava, vina od pošipa kojeg kupuju na Korčuli s područja Čare.

Danas je Korta Katarina monumentalno zdanje koje se sastoji od smještajnih jedinica s wellness centrom, restorana, vinarije, podruma i kušaonice - pravi raj za hedoniste s pet zvjezdica!
Komentari