Galić

Ocjena:
Slavonija
Cjenovni rang:

Vinogradarstvo je generacijama bila djelatnost kojom se bavila obitelj Galić, no sve do 2005. godine proizvodili su ga uglavnom za vlastite potrebe od kada im proizvodnja vina postaje ozbiljan posao. Josip Galić odlučio je proizvoditi grožđe na vlastitim površinama i danas je pod nasadima oko 60 hektara na dvije lokacije. Jedna je na obroncima Papuka i Krndije iznad Požeške doline, a druga je nedavna akvizicija vinograda i vinarije Stupnički dvori koji su nekad bili u posjedu drugog poznatog vinara Davora Zdjelarevića u blizini Slavonskog Broda.

Kutjevačko vinogorje poznato je po optimalnom odnosu kiselina i šećera koje grožđe ima u vrijeme berbe, kada se u najkraćem roku dovozi do podruma na preradu u sterilnim uvjetima uz korištenje vrhunske opreme i najsuvremenije tehnologije. Galić i njegovi suradnici neprestano se usavršavaju i šire znanje o sortimentima i odgovarajućim podlogama koristeći najmoderniju ampelotehniku, vodeći pri tome računa o ekološkom aspektu proizvodnje.

Galić njeguje specifičan stil vinifikacije graševine koji vinu daje čiste voćne i herbalne arome jabuke, kruške i kamilice, što je očito oduševilo i žiri na natjecanjima na kojima su vina Galić osvojila brojne nagrade. Posebno treba istaknuti brončane medalje s natjecanja World Wine Awards Decanter 2017. godine za vina Bijelo 9 berba 2013. i za izbornu berbu prosušenih grožđica Graševina berba 2011., dok je na Festivalu graševine u Kutjevu 2016. graševina izborne berbe prosušenih grožđica Leon proglašena šampionom.

Uz bijela vina, vinarija Galić ističe se i proizvodnjom crnih vina, koja što dulje odležavaju – to su bolja – a imaju potencijal čuvanja i preko 15 godina. To se naročito odnosi na etiketu Crno 9, kupažu cabernet sauvignona i merlota, posebice berbu 2008., vino u kojem se isprepliću voćne arome i tercijarne aromatične note crnog papra, cedrovine i muškatnog oraščića.
Osim mirnih vina, vinarija Galić proizvodi i pjenušce.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 034/440-850

Web: www.galic-vina.hr

E-mail: info@galic-vina.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak-Nedjelja: 08:00-17:00h

Regija: Slavonija

Adresa: Ulica Republike Hrvatske 125 34340 Kutjevo

Opis:

Vinarija Galić vinograde ima na dvije odvojene lokacije: jedna se nalazi na zelenim obroncima Papuka i Krndije koji gledaju prema Požeškoj dolini u kojoj vijuga rijeka Orljava, gdje su na oko 30 hektara u smjeru sjever-jug smješteni vinogradi Josipa Galića. Položaj je idealan za uzgoj vinove loze, ponajviše autohtone graševine, a karakteriziran jenadmorskom visinom između 200 i 300 metara s pretežito južnom ekspozicijom i mikroklimom koju odlikuje postepeni prijelaz ljeta u jesen s prosječno višom jesenskom temperaturom od proljetne. Druga lokacija je iznad Brodskog Stupnika gdje se vinogradi prostiru na južnim obroncima Dilj gore i ukupne su površine 27 hektara. Osim chardonnaya, na ovom položaju veliki potencijal imaju crvene sorte poput crnog pinota, cabernet sauvignona i cabernet franca te merlota.

Pored vinograda u Brodskom Stupniku nalazi se hotel s restoranom Stupnički dvori, a ispod zemlje je podrum s kušaonicom i arhivom.

U samom centru Kutjeva otvorena je nova state of the art vinarija s površinom većom od 3.000 kvadratnih metara i kapacitetom oko 330.000 litara vina. U arhitektonskom kvadru od sivog betona i stare cigle instalirani su vrhunski vinifikatori, preše, punionica, laboratorij opremljen španjolskim Bacchus 3 uređajem za analizu uzoraka mošta i vina i naravno bačve, standardne drvene, ali i ostakljene iznutra, te betonska jaja i konusi za proizvodnju maceriranih vina.
Komentari