Bolfan Vinski Vrh

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Kad su se rimski vojnici vraćali iz ratova, zastajali su na Vinskome vrhu, krijepili se vinom i pripremali za nove pohode. Za vjetrovitih noći, kruži legenda, posjećivale su ih vile i vilenjaci i hrabrili ih pjesmom. I danas se na Vinskome Vrhu, u noćima obasjanima mjesečinom, iz podruma čuje pjesma vila i vilenjaka. To je vilinski dio priče o vinariji Bolfan Vinski vrh u Hraščini kraj Zlatara u Hrvatskom Zagorju. A i o vinskom dijelu često se pjeva.
Vinogradi su na prekrasnom brežuljku s kojeg se vide četiri planine – Ivančica, Strahinčica, Medvednika i Kalnik. Vlasnik Tomislav Bolfan uvjereni je biodinamičar pa ne koristi umjetna gnojiva, herbicide i pesticide. Tlo prihranjuje stajskim gnojem, zbog kojeg ima i stado goveda red angus, a u vinogradu je sagradio hotel za kukce te osigurao uvjete za razmnožavanje ostalih životinjica koje pomažu zdravom i uravnoteženom rastu vinove loze. Podrum je iznad vinograda pa od berbe do početka prerade grožđa prođe samo nekoliko minuta. Mošt se taloži bez korištenja sumpora, a vrenje se uglavnom potiče prirodnim kvascima. Vina imaju eko markicu i proizvode se u tri linije. Bolfan su svježa i razigrana, mahom mlada vina voćnih aroma, Primus su vina jačeg tijela, odležana u bačvama i u boci punijih aroma i dugotrajnijeg okusa, a Paidia posebna, drukčija, strasna... Sortiment je raznolik. Među bijelim sortama količinama, ali i kvalitetom, dominiraju sauvignon i rajnski rizling, jako su fini i sivi pinoti, a ima i žuti muškat. Među crnima najviše je crnog pinota. Slijede cabernet sauvignon, portugizac i frankovka. Osim sortnih vina, radi i bijelu te crnu mješavinu Breg, a ima i dva pjenušca, suhi Centurion gold i slađi Centurion silver.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 049/458 287

Web: www.bolfanvinskivrh.hr

E-mail: bolfan@bolfanvinskivrh.hr

Radno vrijeme:

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Gornjaki 56 49283 Hraščina

Opis:

Tlo na kojem su zasađeni vinogradi Bolfan se mogu svrstati u skupinu tala s pretežno laporastom podlogom i mekim sarmatskim i litavskim vapnencima koji su uvjetovali prilično ograničen razvitak jače podizoliranog tla i na taj način na strmim padinama sudjelovali u stvaranju pjeskovitih ilovastih tala, idealnih za uzgoj vinove loze i proizvodnje visokvalitetnih vina.
Vinogradi Bolfan njeguju prirodni uzgoj i primjenu biodinamičkih metoda u očuvanju kvalitete i prirodnosti.
Očuvanjem prirodne ravnoteže u vinogradu, razvijaju se korisni mikroorganizmi, koji se inače kroz današnju prekomjernu upotrebu kemijskog gnojiva i umjetnih zaštitnih sredstava u konvencionalnom načinu uzgoja uništavaju. Na taj način moguće je vinu vratiti maksimum njegove prirodnosti, mirise i opojnost, te ga zaštiti od nepoželjnih bolesti i nametnika.
Podrum se nalazi usred vinograda što je ponekad od ključnog značaja za dobivanje visokog intenziteta sortnih mirisa i aroma u Bolfan vinima.
Grožđe se bere ručno i od trenutka rezanja do muljanja ili prešanja ne protekne više od 20 minuta.
Najmodernija tehnologija u kombinaciji je s dokazanim tradicionalnim metodama i opremom za dobivanje maksimalnih potencijala grožda.
Svi postupci u preradi mošta osmišljeni su kako bi osigurali dobivanje vina s različitim okusima, za različite prilike, a maksimalnom količinom prirodnih mirisa i aroma iz grožđa na prostorima vinograda Bolfan.
Komentari