Balija maslinova ulja

Ocjena:
Istra

Zanimljiva je priča o obitelji Balija, koja je na plodnom istarskom tlu zasadila blago za koje nije ni slutila koliku će im sreću i zadovoljstvo donijeti u život. Djed Miha i njegov sin Aldo počeli su se baviti maslinarstvom zasadivši 100 stabala maslina na svom imanju u Fažani. Kvalitetna zemlja, stablo masline prilagodljivo na razne uvjete te želja i ljubav prema maslinarstvu stvorili su maslinovo ulje prepoznatljive kvalitete čiji se uzgoj prenosi iz generacije u generaciju, uvijek s nekom dozu modernosti i noviteta.
Zanimljivo je da ulje Balija dolazi s istog područja na kojem je Gaj Lekanije Bas (Caius Laecanius Bassus) uzgajao antičke maslinike. Od vlasnika saznajemo da je "taj rimski konzul te član bogate i caru bliske obitelji bio i vlasnik poznate radionice amfora u Fažani te luksuzne Villae Rusticae na otočju Brijuni. Na fažanskim amforama utiskivan je pečat s njegovim imenom (CLaekB) koje su pune ulja putovale brodovima diljem carstva, sve do Grčke i Kartage, gdje su pronađeni ostaci amfora s Lekanijevim pečatom. To je najčvršći dokaz da se maslinovo ulje proizvedeno na ovom geografskom i klimatski specifičnom prostoru zaista isticalo kvalitetom".
Maslinik obitelji Balija nalazi se tek nekoliko metara od mora. Na ravnoj crvenoj zemlji, na prostoru od tri hektara, rastu različite sorte maslina: buža, istarska bjelica, crnica i leccino, talijanska sorta iz područja Toskane. Na zelenom ekosustavu, kako ga od milja zovu, rastu divlji radič, vlasac i bijeli luk, nekoliko stabala badema te smokva koji su savršeni saveznici maslinama. Masline se beru ručno, potkraj listopada, kada maslina počne mijenjati boju te plod počinje poprimati ljubičasto-smeđu pigmentaciju, što je savršen trenutak za branje. Prerađuju na prirodan način, bez dodataka pesticida i kemikalija. Prerada maslinova ulja je proces koji počinje gnječenjem maslina, miješanja maslinova tijesta i istiskivanja tekućine te na kraju odvajanje centrifugalnom silom biljne vode od ulja. Čuva se u inoks posudama, daleko od izvora topline i svjetlosti.
Obitelj Balija u prosjeku na godinu od ubranih maslina proizvede 1000 litara, a Nicoletta Balija, koja je obiteljski posao preuzela sa samo 25 godina, jedna je od najmlađih maslinarki.
Proizvodi:
Balija - ekstra djevičansko ulje 0,25 l, 0,5 l i 0,75 l

Ekstra djevičansko ulje Balija je bistre intenzivno zlatnožute boje sa zelenim nijansama koje se presijavaju na svjetlosti. Izražajnog je i složenog mirisa s povrtnim notama artičoke, cikorije, zelene salate, bosiljka i peršina.
U ustima je mekan, nježan i harmonično usklađen, s aromama divljeg raslinja i blagom primjesom arome crnog papra. Osjećaju se izražene gorčina i pikantnost, oboje suzdržani i ne pretjerani, sa zaključnim slatkim okusom po bademu.
Nagrade:
The Best 20, Flos Olei 2010.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/521 565

Web: www.istrianoil.eu

E-mail: nicoletta.balija@gmail.com

Radno vrijeme:

Regija: Istra

Adresa: Galižanska cesta 8; 52 212 Fažana

Opis:

Krajem osamdesetih otac sadašnje vlasnice posadio je prvi hektar maslina i postupno zemljište pretvorio u maslinike. Bio je među prvima koji se time bavio na istarskom području.

Odlučili su se posvetiti masliniku i proizvodnji maslinova ulja želeći koristiti zdrav i prirodan proizvod, maslinovo ulje dobiveno iz zdravih i svježih maslina.

Njihovo ulje je osvojilo brojne nagrade. Tako je, npr., uvršteno u top 20 najboljih ulja na svijetu u vodiču Flos Olei, a vlasnica Nicoletta Balija, nasljednica oca Alde, ujedno je najmlađa dobitnica nagrade i jedina žena koja ju je dobila.

Masline za fažansko maslinovo ulje rastu u zdravom i kontroliranom okruženju. Prate se i najmanje promjene te djeluju selektivno, primjenjujući integriranu proizvodnju.
Pravovremena berba je ključ kvalitete maslinova ulja, kada su arome i okusi u plodu maksimalno koncentrirani te kad gnječenjem ploda ulje počinje kapati.
Prerađuju masline isključivo mehanički i na hladno jer njihovo maslinovo ulje je 100% prirodan proizvod te u preradi ne koriste nikakva sredstva, dodatke ili kemikalije.

Ulje se čuva u u staklenim i tamnim bocama koje ne propuštaju svjetlost i koje su čvrsto zatvorene te u umjereno hladnim i suhim prostorima, daleko od izvora topline.
Tradicija uzgoja i prerade maslina te trajno učenje glavni su aduti utkani u ulja Balija.
Komentari