Zoi

Mediteranska
Ivica Katić
Cjenovni rang:

Nekoliko metara od mjesta na kojem se danas nalazi restoran Zoi, prije otprilike 1700 godina podanici cara Dioklecijana pripremali su stol za vrle goste i odlazili do carskih podruma po najbolju kapljicu. Danas o carskom razdoblju prekrasnog dalmatinskog grada svjedoči oaza moderne kuhinje čije ime na grčkom znači ono što i slavi, a to je život. Ljubav prema životu i korijenima, ali i sadašnjosti koja se najbolje može upiti na jednoj od najljepših splitskih terasa s koje puca pogled na rivu i palme, ljude i more, utkana je u svaki komadić restorana. Svevremenski spoj hrapavih kamenih zidova, lustera što asociraju na rimske posude i stolice koje poput ciklama oživljavaju elegantni interijer savršeno prati jelovnik zatvarajući krug uživanja.

Goveđi jezik mariniran 30 dana i kuhan 26 sati gotovo da se sam reže od malo oštrijeg pogleda, ali i dalje zadržava strukturu; gotovo pleše u ustima s datuljama punjenima nježnim sirom, tankim trakama daikona savijenih poput slaka te pistacija. Bisque zarumenjen jadranskim škampima i poklopljen brusketom od kavijara pastrve poput avangardnog je platna koje se skanjujemo pokvariti dodirom žlice, ali već na prvi dodir okusnih pupoljaka nemoguće se zaustaviti.

Fuzijska kuhinja spaja okuse Sredozemlja i povijesti koja je oblikovala život Splita pokušavajući kroz tanjure dočarati mješavinu kultura, a pritom i uspijeva. Kako bi bila potpuna, kroz čaše – ali i kartu koju se može listati i iščitavati unedogled, ključna je vinska čarolija objašnjena u detalje. Tko poželi, može saznati nešto više o pjenušcima iz amfore, kao i o autohtonim hrvatskim sortama.
Nađe se tu i pokoji redak mitoloških koktela nazvanih prema Perunu, slavenskom bogu grmljavine i munje, koji divlja uz pomoć đumbira, Cointreaua i Jack Danielsa. Slavensku pak božicu braka i pravde utjelovljuje kombinacija ruma i ananasa.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/637-491

Web: www.zoi.hr

E-mail: zoi.split@gmail.com

Radno vrijeme: Ručak: 12:00 - 15.30
Večera: 18:00 - 24:00

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23, 21000 Split

Broj mjesta: 106

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

ZOI je „fine dining“ restoran na ekskluzivnoj lokaciji na Rivi, naslonjen na južni zid Dioklecijanove Palače, koji ponosno nosi i preporuku  Michelin Guide-a. Koncipiran je kao moderni “fine dining” restoran na ekskluzivnoj lokaciji s vrhunskim dizajnom i uslugom, senzacionalnom vinskom kartom i koktelima, modernim menijem i visokom kvalitetom hrane. Stvaraju jedinstveni doživljaj za gosta u raskošnome okruženju gdje povijest, strast i hrana dolaze zajedno.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari