Noštromo

Mediteranska
Zlatko Marinović
Cjenovni rang:

Lik i djelo Zlatka Marinovića institucija je u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara, gastropisac i čest član žirija prestižnih kulinarskih natjecanja posvetio je život istraživanju zaboravljenih okusa i mirisa dalmatinske kuhinje. Najbolji način za upoznavanje s vrsnim chefom je posjet Noštromu, kultnom restoranu na gradskoj ribarnici. Položaj reflektira Marinovićevu najveću ljubav, more s kojim živi čitav život. Ono ga je poučavalo dok je još bio mladić i bavio se podvodnim ribolovom. I danas se more ogleda u njegovim tanjurima nadahnutima "spizom" siromašnih ribara.

Tako se osim uobičajene ponude (uz prethodnu najavu) može uživati u jednostavnim namirnicama poput morskih jaja čija se neugledna vanjština otvara eksplozijom boja ili vlasuljama koje se prže i poslužuju uz krumpir s listićima samoniklog motra ošibanog burom. U Noštromu se jedu i ježinci, ali ne nužno na klasičan način "pod limun" nego i s tjesteninom. Pažnju plijeni i rižot od priljepaka, kao i jastog na lešo. Vrijedi kušati i njoke punjene škampima u buzari koji se diče nešto maštovitijim pristupom. Ako i niste zainteresirani za istraživanje hrabrih kombinacija hrvatskog podmorja - konobar će vam sa zadovoljstvom pokazati svu raskoš koja se krije u košari s ribom. Škampi dužine podlaktice, gotovo žive ribe prve klase, lignje ili tunj koji se priprema kao biftek poslastice su ovoga kraja koje se ne zaboravljaju.

Uz svježu ribu za sreću je potrebno i dobro maslinovo ulje, kojim Noštromo ne oskudijeva. Vino kuće je Bogdanuša od istoimene autohtone sorte s otoka Hvara. Pitko i svježe bijelo vino idealno je za vruće ljetne dane. Odlično pristaje i uz salatu od hobotnice: meko meso, komadići rajčice i pupoljci kapara fantastično demonstriraju Marinovićevo snalaženje s mediteranskim klasicima. Počast gurmanskim darovima dubina Marinović odaje i remek-djelima koja krase interijer jer uz more umjetnost je njegova najveća ljubav. Između brojnih priznanja, zahvalnica i pehara stoje slike ponajboljih hrvatskih umjetnika. Između 750 vrsta algi koje žive u Jadranu Marinović bira i priprema svoje blago - rakiju koja miriše na more. Možda je taj gotovo mitski aperitiv najbolja uvertira u maštoviti jelovnik. Za kraj može se birati između semifredda i rožade, najpoznatije dalmatinske slastice koja miriše na vaniliju, karamelu i koricu domaćeg limuna. Stara škola Noštroma ne priznaje kartice. Stoga se prije ukrcaja na Marinovićevu morsku avanturu korisno opskrbiti gotovinom.

Autor fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 91 405 6666

Web: www.restoran-nostromo.hr

E-mail: info@restoran-nostromo.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 10 do 24h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Ul. Kraj Svete Marije 10, 21000, Split

Broj mjesta: 40

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Lik i djelo Zlatka Marinovića institucija je u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih kuhara, gastropisac i čest član žirija prestižnih kulinarskih natjecanja posvetio je život istraživanju zaboravljenih okusa i mirisa dalmatinske kuhinje. Najbolji način za upoznavanje s vrsnim chefom je posjet Noštromu, kultnom restoranu na gradskoj ribarnici. Položaj reflektira Marinovićevu najveću ljubav, more s kojim živi čitav život. Ono ga je poučavalo dok je još bio mladić i bavio se podvodnim ribolovom. I danas se more ogleda u njegovim tanjurima nadahnutima "spizom" siromašnih ribara.
Sezonski menu
Komentari