Mazzgoon

Mediteranska
Antonio Dvornik
Cjenovni rang:

Naslonjen na zidove Dioklecijanove palače stare 1700 godina, restoran Mazzgoon tanjurima i interijerom otkriva priču o prošlosti i budućnosti u kojoj se uživa u sadašnjem trenutku. Vođeni devizom "od polja do stola", u Mazzgoonu tvrdoglavo biraju najsvježije namirnice koje priroda u tom trenutku može ponuditi. Definitivno najtvrdoglaviji restoran u Splitu ime duguje mazgi koja, kad nešto odluči, od toga ne odstupa. Originalnost kuhinje odavno su prepoznali domaći gosti, ali i turisti, pa se tijekom sezone valja najaviti i rezervirati stol. Osobito navečer, kad hladovina zidina pruža utočište i okrepu nakon cjelodnevnog razgledavanja stare jezgre.

Prvim pogledom na jelovnik otkriva se Mazzgoonov pristup kako gostu tako i životu. Ozbiljna kuhinja opuštena duha sažeta je na dvije stranice menija, a vinska se karta lista s poštovanjem. Vrhunske i kvalitetne hrvatske, ali i svjetske etikete kategorizirane su tako da omogućuju lako snalaženje između svježih i lepršavih, voćnih i baršunastih ili bogatih i kremastih vina punoga tijela. Većina ih se toči na čaše, pa je lako sljubljivati, kušati i pratiti jela odabirom kuće ili vlastitim željama. Jelovnik prošaran ribljim i mesnim delicijama zaokuplja pozornost tradicijom koja koketira sa svjetskom kuhinjom. U rukama chefova autohtone namirnice s obližnjih obiteljskih gospodarstava, iz mora ili obližnjih polja pretvaraju se u remek-djela modernoga kulinarstva. Bez maskiranja ili previše kompliciranja, janjetina miriše na janjetinu, a ružičasta trlja omamljuje osjetila neodoljivom svježinom. Specijalitet kuće je podimljena teleća plećka, kao i riba pečena u soli. Valja kušati i tjesteninu koja se ručno mijesi i reže na široke rezance ili se oblikuje na pravokutnike pa namatanjem oko igle ili štapića nastaju dalmatinski makaruni.

Kuhari poštuju sastojke i kraj iz kojih potječu, ali ništa ne prolazi bez osobnog potpisa kuće. Tako se kultna hvarska gregada, jelo mirisnog otoka nasuprot Splitu, u Mazzgoonu dekonstruira. Riba, koja se prema receptu drevnih hvarskih ribara kuha u nektarima mora, maslinika i vinograda, u oazi podno Dioklecijanove palače dobiva svoje mjesto na žaru pa tek onda prepušta slastima mirisnog umaka. Dim, sol, divlje ili pitomije začinsko bilje arome su s kojima se odlazi iz Mazzgoona i razlozi zbog kojih mu se vraća na kušanje novih jela koje diktira sezona.

Autor fotografije: Ivo Čagalj/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: + 385 98 987 7780

Web: www.mazzgoonfood.com

E-mail: eat@mazzgoonfood.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja: od 08 do 01 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Bajamontijeva ul. 1; 21 000 Split

Broj mjesta: 90

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Naslonjen na zidove Dioklecijanove palače stare 1700 godina, restoran Mazzgoon tanjurima i interijerom otkriva priču o prošlosti i budućnosti u kojoj se uživa u sadašnjem trenutku. Vođeni devizom "od polja do stola", u Mazzgoonu tvrdoglavo biraju najsvježije namirnice koje priroda u tom trenutku može ponuditi. Definitivno najtvrdoglaviji restoran u Splitu ime duguje mazgi koja, kad nešto odluči, od toga ne odstupa. Originalnost kuhinje odavno su prepoznali domaći gosti, ali i turisti, pa se tijekom sezone valja najaviti i rezervirati stol. Osobito navečer, kad hladovina zidina pruža utočište i okrepu nakon cjelodnevnog razgledavanja stare jezgre.
Sezonski menu
Komentari