Hotel Lug - restoran kod zlatnog bunara

Tradicionalna
Ivan Krist
Cjenovni rang:

Ako niste bili Kod zlatnog bunara, niste ni bili u Osijeku, slogan je kojim se prije stotinu godina reklamirala poznata osječka gostionica u središtu grada. Zahvaljujući uspomeni na taj slogan i s obzirom na to da je čovjek koji je sagradio hotel i restoran u preslatkom Lugu u srcu Baranje u rodbinskoj vezi s ljudima iz originalnog Bunara, danas imamo priliku jesti, piti i spavati na jednom stvarno posebnome mjestu tek 15 kilometara udaljenom od najvećega grada Slavonije.

Okruženi prirodnim ljepotama, svježim zrakom i 20 minuta vožnje udaljeni od Osijeka, hotel i restoran su napravljeni 2014. godine, kapaciteta 38 ležajeva te skoro 200 ljudi u restoranu (30 u restoranu, uz višenamjensku salu za posebne prilike). U sklopu gospodarstva, u koje ćete se zaljubiti čim uđete u prostrano i uredno dvorište, očekuju vas i dva teniska terena, tri konja za jahanje, dječje igralište te bitna stavka da je ovo mjesto - "pet friendly".

Kompleks je u najam uzeo gazda Drago koji je s obitelji zaštitni znak lokala te neprestano komunicira sa svakim stolom, govorilo se za njim mađarski, njemački, talijanski... sasvim svejedno, Drago je svugdje. Nositelj svega, ugodan sugovornik i totalni zaljubljenik u vina, tako je i zamislio Bunar: kao mjesto koje nije za gemište i stolna vina bez etikete nego lokacija na kojoj će se uživati u vrhunskim vinima iz bliže i dalje okolice Baranje, Slavonije i Srijema. Trenutačno se radi nova vinska karta na tri razine i s tri cijene: jedna je za butelju u restoranu, druga da se ponese u sobu te treća kada vino nosite kući. Sjajan koncept za šezdesetak vina koja će ovim putem sigurno dobiti na popularizaciji. Pravi se i prekrasan otvoreni rakija bar u dvorištu i, vjerujte nam na riječ - to će biti hit!

Zlatni bunar se predstavlja kao mjesto gdje ćete moći pojesti autohtone baranjske specijalitete,ili klasična jela a la carte, ali s malim domaćim štihom. Za početak obvezno morate probati neku od domaćih rakija, od kruške, marelice, šljive, dok pred vas izlazi bogatstvo slavonskih i baranjskih proizvoda lokalnog blaga. Kobasice, pečenice, kulenove seke, slanina... Sve je iz vlastite proizvodnje, osim kad ponestane vlastitih zaliha pa se mora ići kod susjeda u selo. Dakle, i opet domaće, kao i povrće i mliječni proizvodi.

Tijesto, taške, knedle, kruh - sve se radi u restoranu. Selo Lug je nadaleko poznato po fantastičnoj mljevenoj paprici, imaju čak i festival paprike, pa je jasno koliko su fina jela koja za bazu imaju to divno povrće. Kako cijelo susjedstvo uzgaja krumpir, luk, krastavce, grah te sve druge vrste povrća i voća, tako će ovdje vaš obrok biti zdrav. I obilan, što se vidi već na prvom specijalitetu kuće. Juha od češnjaka je obilna, kremasta, mirisna, od domaćeg češnjaka, nema popratnih pojava jer ima više mlijeka i vrhnja od češnjaka. Za sladokusce.

Specijaliteti kuće su fiš paprikaš, perkelt od divljači iz hrvatskih šuma (divlja svinja, srna, jelen) u koji ide džem od brusnice, zatim baranjski odrezak i grofovski smuđ. Ima tu i jela od šarana i somova koji dolaze iz obližnjih ribnjaka, ali samo ako su kvalitetni i svježi. Baranjski odrezak je zapravo pohana svinjetina punjena kulenom, kravljim sirom i krastavcima te je poslužuju s pečenim krumpirom. Ovo teško i jako jelo, ipak smo u Baranji, savršeno prati kupaža caberneta, merlota i frankovke jedne od najpoznatijih lokalnih vinarija Pinkert. Od vinara treba svakako spomenuti i one koji ovdje prolaze najbolje - Kalazića, Kolara, Gerštmajer, te općenito najbolje iz bazena od Iloka do Požege.

Pinkert graševina još je bolje otvorila grofovskog smuđa, preukusnu ribu u rangu orade, koji je u ovom receptu punjen raznim povrćem i poslužen s rižom. Za druge baranjske specijalitete više nije bilo mjesta, ali za lokalni specijalitet taške (vrlo slično knedlama) od domaćeg tijesta, oraha, vrhnja i triju vrsta pekmeza od šljiva, jagoda i brusnica - jednostavno ga se moralo stvoriti!

Sa zidova starinski uređenog, drvom ukrašenog interijera gledaju vas slike s baranjskim motivima, očekuju vas pristupačne cijene, mir i opuštanje. Krizme, pričesti, "team buildinzi", ljudi iz Zagreba, Istre i Dalmacija kad završi sezona, kao i Mađari iz Budimpešte koji vole popiti - svi su oduševljeni vinima i atmosferom, što Zlatnom bunaru donosi visokih 9,3 na booking.comu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 031/628-028

Web: www.bts.hr/

E-mail: hotellug@bts.hr

Radno vrijeme: MON - SUN: 7:00 - 22:00

Regija: Slavonija

Adresa: Šandora Petefija 64 Lug, 31328 Osječko-Baranjska

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Bunar je mjesto za hedoniste koji podjednako uživaju i u hrani i u vinu. Centar Baranje, u kojem je sve na 20 minuta, Park prirode Kopački rit, lovišta Tikveš, barokna jezgra grada Osijeka i nebrojene sjajne vinarije, idealan su recept za odmor od gradske vreve i prepuštanje drugoj sferi. Odmoru i oporavljanju svih osjetila. Vratite se na selo, svratite u Zlatni bunar i Hotel Lug.
Sezonski menu
Komentari