ŽganjerTradicionalna
Darko Žakula
Cjenovni rang:

Fileki ili tripice među najvećim su ispitima za "narodski" restoran jer s njima nema sredine: ili ne valjaju, a takve su uglavnom jeli oni koji kažu da ih ne vole, ili su odlični.
Restoran Žganjer u Jaškovu, nedaleko od Ozlja, taj je ispit lako prošao. Janjeći fileki su za prste oblizati. Vlasnik i(li) kuhar očigledno znaju kvalitetu pa uz njih niti ne nude ribani sir, koji uglavnom služi da sakrije loš okus, baš kao što se češnjak i peršin stavljaju na staru ribu. Šteta je samo što uz fileke ne nude neki balzamični ocat umjesto običnog alkoholnog.

Janjetina je "robna marka" restorana Žganjer. Peku je na ražnju, ali nude i jetrica, iznutricu za koju treba biti siguran da je svježa da bi je se tako otvoreno ponudilo. Posebnost jelovnika je i janjeća glava koju će sladokusci platiti samo deset kuna.

Nešto što se nigdje drugdje ne može probati je torta prema receptu Katarine Zrinske. Pronašli su ga u Starom gradu Ozlju i zaštitili. Ima 30 sastojaka, 12 slojeva i nježnog je, vrlo ugodnog okusa te nije preslatka ni preteška unatoč orasima, bademima, lješnjacima, čokoladi...

Inače je ponuda jela klasična kontinentalna mesna: teletina, biftek, ramstek, svinjetina, puretina. Za djecu se pripremaju posebna jela s imenima likova iz priča i crtića. Ribu predstavlja pastrva, šteta što nema neke iz obližnje Kupe, a s mora stižu samo lignje. To je očigledno ono što publika traži.

Vinska karta je skromna, ali ima dovoljno različitih vina da pokriju sva jela. Mahom su to kutjevačka vina te plavci s Pelješca i Hvara. Za svaku pohvalu je ponuda iz lokalnog ozaljsko-vivodinskog vinogorja koje predstavljaju obiteljske vinarije Žabčić, Frlan, Vrbanek ili Šoštar čija je frankovka odlično popratila fileke.

Restoran Žganjer uređen je u toplom starinskom domaćem stilu s puno prirodnog cvijeća po stolovima i policama, lijepim čašama te tanjurima sa znakom restorana. Dizajneri bi sigurno o tome imali što za reći, no za stolom se doista osjeća ugodno. Potvrđuje to i činjenica da su gosti uglavnom stalni, s područja od Karlovca do Zagreba.

autor fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 047/ 751 200

Web: www.restoran-zganjer.hr

E-mail: info@restoran-zganjer.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 09:00 22:00 h
(Božić - zatvoreno)

Regija: Lika-Karlovac

Adresa: Jaškovo 51; 47280 Ozalj

Broj mjesta: 330

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Dovoljno blizu da se do njega brzo dođe, a dovoljno daleko da se zaborave svakodnevne brige i gradske gužve. Nedaleko od povijesnog Ozlja, Karlovca i Slovenije, u živopisnome mjestu Jaškovu, od 1974. godine obitelj Žganjer pruža gostima kulinarske užitke i nezaboravne trenutke u domaćoj i prijateljskoj atmosferi. Restoran Žganjer je spoj tradicije i modernih trendova u službi zadovoljstva naših gostiju!
Osobitost restorana čini tradicija dovoza živih janjaca s otoka Paga i Krka te priprema na ražnju nad bukovim drvima neposredno prije posluživanja. U tradicionalnu pripremu uspješno je uklopljena obrada mesa u suvremenoj vlastitoj klaonici koja je ocijenjena 1. kategorijom EU. Vlasnik Ivan Žganjer osobno svako janje kupuje od provjerenih malih obiteljskih proizvođača, od kojih pojedine poznaje i preko 25 godina. Uz specijalitet kuće neizostavno je i vino kuće, vino jednako zanimljivog i okusa i imena - Gramusch, jedinstvena kombinacija stvorena u podrumu obitelji Žabčić.

Nagrade i priznanja:

Devetnaest godina nalazi se među 100 vodećih restorana Hrvatske, Zlatna medalja za kvalitetu na Novosadskome međunarodnom sajmu turizma, Dobri hrvatski restorani
Sezonski menu
Komentari