Wine Vault


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska

Fine dining/conceptual
Teo Ivanišević i Andrew Gaskin
Cjenovni rang:

Kakvu vinsku listu mora imati restoran koji se zove Wine Vault, što u slobodnom prijevodu znači vinski podrum? Veliku. Na gotovo 100 stranica. Ovaj restoran rovinjskog hotela Monte Mulini u podrumu ima oko 400 etiketa, a među njima su 64 šampanjca svih najpoznatijih proizvođača te nekolicine manje poznatih, ali možda i kvalitetnijih.

Kakav jelovnik ima restoran s ovakvom vinskom listom? Bogat, ali ne poput vinske liste. Na deset je stranica i podijeljen u "rubrike" privlačnih naziva; osvježavajuće i lagano, tople simfonije okusa, tekuće, sa zemlje, iz mora te slatko.

A kakvo osoblje ima restoran s takvim listama vina i hrane? Savršeno. Ima drage, nasmijane, mirne, ali brze ljude koji ulijevaju povjerenje i kojima se lako prepustiti.

Na njihovu preporuku večera počinje gelom od jabuke sa zelenim čajem s koromačem i đumbirom koji služi za otvaranje apetita te ispiranje usta prije tune s kremom od boba, kruškom poširanom u malvaziji te finim maslinovim uljem pa paljenog škampova repa i sirovih Jakobovih kapica s kremom od graška i komadima ukiseljena kukuruza.

Slijedile su tostirane jadranske lignje s crnim raviolima punjenima graškom, a sve je bilo začinjeno kakaovom solju te šljive pečene na "tanjuriću" od lisnatog tijesta s maslacem, garnirane kuglicom domaćeg sladoleda od vanilije, malinom, kupinom i laticama cvijeća.

Kakve su cijene? Primjerene ambicioznom restoranu hotela s pet zvjezdica. Ali ne uvijek. Butelja izvanrednoga narančastog vina od maceriranih chardonnaya i malvazije lokalnog proizvođača i pobornika prirodne poljoprivredne proizvodnje, koji je nepoznat široj publici, ali ima kultni status među boljim poznavateljima vinske scene, 240 je kuna. Toliko slična vina stoje u vinotekama.

Ovakav restoran mora imati još nešto što će posebnim gostima pružiti poseban užitak. Ima i to. Ima "chef's table", odnosno stol šefa kuhinje. Riječ je o niši udaljenoj dva metra od mjesta na kojem se priprema hrana i u kojoj se za dvoje do četvero ljudi "igraju" komorne predstave s 15-20 sljedova hrane i primjerenim vinima. Božanstvena komedija bez čistilišta i pakla. Samo raj.

autor fotografija: Duško Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/636 017

Web: www.winevault.com.hr

E-mail: winevault@maistra.hr

Radno vrijeme: UTORAK - SUBOTA: 19:00 - 23:00 h
PONEDJELJAK - zatvoreno

NAPOMENA: Restoran je zatvoren tijekom siječnja i ožujka, početak rada u proljeće 2018

Regija: Istra

Adresa: A. Smareglia 3; 52210 Rovinj

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran posluje od 2009. godine. Jelovnik à la carte mijenja ponudu u skladu s godišnjim dobom. Ponuda je razrađena do savršenstva pružajući gostima užitak u brojnim hladnim i toplim predjelima, juhama, vegetarijanskim jelima, ribljim i mesnim specijalitetima u kojima je uočljiva i sama autorova sklonost neobičnim kombinacijama okusa, boja i mirisa.
Impresivna vinska lista zaintrigirat će svakog poznavatelja dobre kapljice. Na stotinjak stranica uvezenih drvenim koricama nalazi se više od 550 pomno probranih etiketa domaćih i inozemnih vina od Francuske, Italije, Španjolske, Novog Zelanda, Čilea te Australije, ali i mnogih drugih.
Po uzoru na vodeće svjetske restorane, Wine Vault jedini u Hrvatskoj gostima nudi i "chef´s table", tj. stol šefa kuhinje koji se nalazi u kuhinji restorana pa gosti mogu uživati u pravoj interakciji i atmosferi kuhinje te dobiti izvrstan uvid u detaljnost i preciznost rada u punom pogonu, a svoj eno-gastronomski doživljaj gosti kreiraju izravno sa chefom i sommelierima.

Nagrade i priznanja:

Preporuka MICHELIN vodič 2018.
Ugledni vodič Gault & Millau ocijenio ga je sa 16 bodova i dvije kapice.
Sezonski menu
Komentari