VinodolTradicionalna
Josip Hauptfeld
Cjenovni rang:

Nevjerojatno popularno mjesto u najljepšem dijelu Donjeg grada subotom je puno poput košnice prije berbe meda. Poznata lica, stranci, ugodna buka, nažalost, bez glazbe u pozadini - sve je to dokaz da je Vinodol mjesto na koje se dolazi bez nekoga posebnog razloga.

Gladni smo, ne znamo gdje, u Vinodolu će uvijek biti na razini - jednostavna je logika na koju su nas kroz godine uspjeli naviknuti, pa tako ovoga puta biramo predvorje. Unutrašnjost je puna, terasa nesigurna zbog promjenjivog vremena, nalijećemo na užurbanog konobara, pa bez njegovog savjeta biramo s dnevne liste. Za početak juha od šparoga ukrašena malim komadićem vrhnja koji miješanjem daje završni touch jako ukusnom jelu. Elegantno, mirisno, ukusno.

Iako je Vinodol nadaleko poznat po creskoj janjetini, mirisnoj, aromatičnoj, prirodno zasoljenoj, mekanoj i s taman toliko mesa koliko treba, ovoga puta smo se ipak odlučili za nešto drugo. Pobjedu nad odležanim ramstekom tako je odnijela pašticada s domaćim njokima. Više nego poštena porcija s dva komada mesa i bogatim slojem ukusnog safta sjajno nas je bacila u krajeve odakle potječe ovo vrhunsko domaće jelo. Njoki mekani, ne prekuhani, prošarani domaćim biljem, stvarno da se najedete, ali i pritom uživate. Iako malo zaboli kad vidite kako kilogram janjetine odlazi za susjedni stol...

Od bogate ponude vina ponuđeni smo izborom vinarije Galić, čiji je crni pinot iz 2013. izvrsno istaknuo jake note pašticade.

Bilo se jako teško odlučiti koji sezonski specijalitet od jagoda odabrati, pa smo se odlučili za oba. Torta od jagoda nudi prekrasan vlažan biskvit i odmjeren, ne presladak parfait s nekoliko sa strane odlutalih jagodica koje se brčkaju u malo džema sa strane. Tučeno vrhnje, jednostavno sjajno. No čak je po skromnom sudu bolje ispao štrudl od jagoda s nježnim bijelim vanilijinim umakom. Pjesma!

Cijene nisu prenaglašene, porcije su sasvim dostatne za ugodan ostatak dana, u Vinodolu se stvarno dobro jede o čemu dovoljno govori fluktuacija ljudi i njihovih zadovoljnih osmijeha dok polako izlaze iz lokala u centar grada. Vinodol, puno više od creske janjetine, dakle, za svaku je preporuku...

autor fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4811 427

Web: www.vinodol-zg.hr

E-mail: vinodol@vinodol-zg.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 11:30 - 24:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Teslina 10; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Vinodol postoji već više od 70 godina. Nudimo pretežno hrvatska tradicionalna jela s malo odmaka u moderniju kuhinju. Restoran ima i natkrivenu terasu, koju zimi grijemo.
Sezonski menu
Komentari