TritonMediteranska
Cjenovni rang:

U raju za nautičare, uvalici zaklonjenoj otočićem uz zelenilo borova i makije, na najudaljenijem hrvatskom nastanjenom otoku nalazi se malena hedonistička oaza Triton. Restoran je ime dobio po prekrasnoj morskoj školjci. Uređen je jednostavno, uz mnoštvo svjetla, bijele boje i morskih detalja, a blizina mora i svježina zraka nošenog popodnevnim povjetarcem je nešto što ćete uvijek pamtiti.
Nakon što popijete rakiju travaricu dobrodošlice, vrijeme je da shvatite što Triton u biti jest, a to je jedna sasvim iskrena konoba koja do maksimuma koristi najsvježije plodove mora i otoka s obzirom na poznate lastovske ribare i nimalo ruiniran otok pun plodnih polja i ukusnog povrća i voća.

Za početak vam izrazito ljubazni domaćini predlažu klasična dalmatinska predjela, od salate od hobotnice, preko salate od tune pripremljene na potpuno neočekivan način, mariniranih kozica i polpeta od sipe, pa sve do izvanrednih prženih kozica. Ovaj zadnji totalni je hit, hrskave izvana, mesnate i sočne iznutra, savršeno idu uz kap limuna i lokalno bijelo vino rukatac puno mirisa i aroma ovog predivnog zelenog otoka.

Iako u Tritonu ima ramsteka i bifteka, samo se po sebi nameće pitanje – koju će vam najsvježiju morsku ribu preporučiti mladi chef i vlasnik. Ovoga puta, iako su nam se jako svidjeli i rižoto i tjestenina s netom izvađenim školjkama, dobili smo zubaca zapečenog u soli. Prizor koji sam po sebi zaziva zazubice, još je više naglašen kad vam vlasnik dozvoli da malim batom vlastoručno razbijete čvrsti pokrov soli. A onda, delicija samo takva. Kožica se odvoji skupa sa solju i pred vama je samo savršeno ispečena, nimalo isušena, vrhunska riba i uz nju priložena domaća blitva.

Crno vino kuće, Triton plavac mali/primitivo 2017. ukusno je suho vino koje bolje prati crveno meso, preporučujemo ramstek, pa smo uz ribu ipak uživali u godinu dana starijoj berbi Rukatca (2017.). Na vinskoj karti ima još par bisera s obližnje Korčule i Pelješca, a uz lokalne sorte dingač, pošip i grk možete naručiti i istarsku malvaziju.

Od slatkoga, uvijek se nađe nešto klasično jer ima tu i tradicionalnih deserata, no najčešće se ipak poslužuju čokoladna torta, cheesecake i sorbeto od limuna. Iako zbog obilnih porcija nije bilo previše mjesta, torta se pokazala kao nepogrešiv izbor.

Do Tritona se dolazi ili jedrilicom i jahtom direktno na ulaz, ili cestom iz mjesta Ubli, do kojeg će vam trebati jako puno vremena ako dolazite iz Splita. Svejedno, čim sjednete, pogledate prema moru i osjetite miomirise iz kuhinje, bit ćete presretni što ste došli do jedne od posljednjih neotkrivenih prekrasnih destinacija koje će vam jednostavno učiniti ljeto nezaboravnim. Svakako posjetite Lastovo i dođite u Triton na najistureniji kraj Dalmacije gdje vas čeka čisti užitak.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020 801 161

Web: www.facebook.com/pg/TritonLastovo/

E-mail: ljubo.jurica@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja 08 - 00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Zaklopatica 15, Lastovo

Broj mjesta: 170

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran je ime dobio po prekrasnoj morskoj školjci. Uređen je jednostavno, uz mnoštvo svjetla, bijele boje i morskih detalja, a blizina mora i svježina zraka nošenog popodnevnim povjetarcem je nešto što ćete uvijek pamtiti. Nakon što popijete rakiju travaricu dobrodošlice, vrijeme je da shvatite što Triton u biti jest, a to je jedna sasvim iskrena konoba koja do maksimuma koristi najsvježije plodove mora i otoka s obzirom na poznate lastovske ribare i nimalo ruiniran otok pun plodnih polja i ukusnog povrća i voća.
Sezonski menu
Komentari