Stari FijakerTradicionalna
Đurđa Bečirević
Cjenovni rang:

Stari Fijaker jedno je od rijetkih mjesta gdje se osjeća dobri stari duh Zagreba. Dok koračaju od glavne gradske ulice prema restoranu, koji je svoja vrata otvorio u 19. stoljeću, mnogi ne znaju da su ondje bile gradske utvrde, građanske kuće i palače.

Ulicom koja ime duguje nekadašnjim brojnim mesnicama prolazio je i najveći romanopisac i pripovjedač August Šenoa, a danas se u 'Fijaker', restoran koji ime duguje kočiji za gospodu, dolazi na gablec (kultni pojam zagrebačke gastronomije). Gablec je najbliži pojmu bruncha. lako se oduži i do poslijepodneva. Zagrepčani su oduvijek voljeli 'nekaj na žlicu', a u Fijakeru takvih jela ne nedostaje.

Odmak od pretežito zagrebačke i zagorske ponude je janjeća kalja. Juha sa sezonskim povrćem tipično je ličko jelo koje krijepi i vraća snagu. Zimi joj slast pruža kupus, a ljeti brokula, blitva, cvjetača i pokoji krumpir. Na popisu autohtonih jela koja su na jelovniku označena slovom 'a' je i paprikaš od srne. Ponestane li njoka koji gotovo hipnotički skupljaju slasni umak, na stolu su domaće čvarkuše i varaždinski klipići kako bi pomazali i posljednju kap. U ponudi je i tipični Seljački ručak: buncek, sarma i kobasice nakon kojih nitko ne ostaje gladan. Gurmani željni putovanja kroz tradicionalna jela, koja hrvatske domaćice stoljećima pripremaju poput vrhunskih chefova, mogu kušati patku ili puricu s mlincima koji se tope od sočnosti pečenja.

Fijaker ima rješenje i za one koji umjesto slatkog za desert više vole slano. Zagorske štrukle dolaze poslužene s kiselim vrhnjem. Meko tijesto svakim zalogajem otkriva priču o vještim rukama koje s lakoćom rastežu tijesto preko cijelog stola dok ne postane tanko poput papira pa ga spretni prsti pune svježim sirom. A nema ništa bolje od uživanja u svakom komadiću i upijanja posebnosti ugođaja starog restorana. Atmosferi pridonose minijature fijakera na zidovima, kao i jedan u prirodnoj veličini koji stoji na izlazu, kao da čeka putnike u nove gurmanske pobjede i avanture nekadašnjih zagrebačkih jelovnika.

Autor fotografija: Sanjin Strukić/ PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4833-829, 091/1706-401

Web: www.starifijaker.hr

E-mail: info@starifijaker.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - subota
11:00 - 23:00
Nedjeljom i praznicima
11:00 - 22:00

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Mesnička ulica 6; 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 125

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Mesnička ulica je ulica gdje su nekada bile gradske utvrde, građanske kuće i palače. Mjesto na kojem je nekada bila mitnica - ulaz u grad i gdje su bila takozvana Mesnička vrata s kapelicom Svetog Ivana Nepomuka. Ulica u kojoj je živio i umro najveći zagrebački romanopisac i pripovjedač August Šenoa i mir pronašao najglasovitiji pisac sjeverne Hrvatske potkraj XVIII. st. Tituš Brezovački. Oduvijek je imala okrepilište za umorne putnike i goste. Od 1869 godine tu se nalazi restoran dok su prije četrdeset godina bila tu "Tri Lovca" poznatija starijim Zagrepčanima, a mlađima po prvoj pivnici "Stari Fijaker" koja je obnovljena 25. kolovoza 1994. godine u povodu 900. obljetnice grada Zagreba.

Obnovu i vođenje Starog Fijakera 900 preuzeli su sadašnji vlasnici, obitelj Juras sa svojih sedamnaest djelatnika. U novijoj povijesti Mesnička ulica nalazi se u samom centru grada Zagreba udaljenoj od trga bana Jelačića svega 5 minuta laganog hoda te povezuje Gornji i Donji grad.

U ugodnom ambijentu lokala dočekat će Vas ljubazno osoblje i ponuditi Vam domaća zagrebačko-zagorska jela. Domaćini s ponosom ističu da je kod njih priprema jela doslovno domaća, te da od mesa do mlinci, štrukla, njoka, rezanaca, štrudla, gibanica i ostalog nude najbolje i provjerenu kvalitetu.

Zajedno sa svojom obitelji spremni su Vam prirediti posebna slavlja kao što su rođendani, vjenčanja, promocije i cateringi. Dođite u Stari Fijaker i osjetite duh starog Zagreba u ugodnoj atmosferi i izvrsnoj domaćoj kuhinji.

Nagrade i priznanja:

Certifikat Hrvatske autohtone kuhinje
Sezonski menu
Komentari