SorgoMediteranska
Ankica Marević
Cjenovni rang:

Jedna je stvar imati lokal, a potpuno je druga imati mjesto koje ima priču. I to kakvu priču. Pa tako tek par koraka od prelijepih stoljetnih zidina u srcu Stona, u stoljetnoj Palači Sorgo, ljetnikovcu dubrovačkog kneza, od 1989. stoluje istoimeni restoran.

Vlasnici su, kako sami kažu, preživjeli i rat i potres, ponosni su na ovo zdanje koje kao najstarije u okolici živi sve ove godine i s velikim guštom ugošćuje stotine i tisuće ljudi sa svih strana svijeta. Konoba u kamenu, s hrpom slika i grandioznim primjercima oklopa hlapa i jastoga, samo je dio kompletne ponude Palače Sorgo, koja uz restoran ima i smještaj u prekrasnih 5 soba s 10 ležaja.

30 mjesta unutra i 100 mjesta vani tijekom sezone smještaju Sorgo u vrh stonske ponude, i jednog od rijetkih koji je otvoren cijele godine u mjestu koje ima najstariju solanu i najdulje zidine u EU.

Sorgo je riblja i morska priča, iako ne bježe ni od mesa, tako da slobodno možete naručiti i pizzu i steak. Na prvome su mjestu ipak specijaliteti stonskoga kraja, ponajviše školjke. Nemate često priliku čuti gazdu lokala kako šalje svoje djelatnike iza ugla kupiti pet kila dagnji! Ipak ste u stonskom zaljevu gdje svi uzgajaju školjke.

Na meniju je sve školjkasto, kamenice, mušule, brbavice, kunjke, Jakovljeve kapice, čaškice, ali i lignja, sipa, škampi, kozice, gamberi, jastozi, hlapovi, grancigule, pasta s rakom kosmečom, morska jaja, sirova ili s pastom.

Sve za što ste ikada čuli da dolazi iz mora je u ponudi Sorga.
Škarpina, kovač, orada i brancin čine kvartet najtraženije ribe, a toga ima i puno više, ovisi kakve su lokalni ribari bili sreće toga jutra. Sve je divlje, ništa iz uzgoja, a vinska se lista bazira na lokalnim vinarima, iako je kvalitetno zastupljena cijela Dalmacija. Dugo nismo tako uživali u vinima kuće kao ovdje, vino doslovno teče u potocima, bilo pošip, bilo postup...

Specijalitet Palače je crni rižoto Sorgo, koji u sebi ima valjda pola školjkastog fonda pelješkog zaljeva. Gusto, konkretno, kompaktno, s vrhunski tvrdom talijanskom rižom. Tu je i pasta Sorgo, kao i Sorgo popara od tri vrste ribe. No, pravi je specijalitet poslužen na samom početku (nakon riblje paštete u školjkama čaškicama) i odnio je najviše simpatija. Naime, iako u Stonu morate probati barem jednu sirovu kamenicu, što i jesmo, ovdje njezino savršenstvo i – peku! I zaliju domaćim maslinjakom. Dakle, senzacija!

Od deserata tu su slavna stonska torta, rožata, palačinke na sve načine, specijalne Sorbo u wine chateau, i općenito, vrlo bogat meni koji vam savjetuje, prvo prošećite zidinama, a onda dođite u Sorgo, jer jednom kad zasjednete, teško ćete otići.
Sve pohvale, odmorite i vi u Sorgu, vjerujte nam, nećete zaboraviti taj dan!

Autor fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020 754 666

Web: www.sorgopalace.com

E-mail: info@sorgopalace.com

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA:
08:00 - 20:00

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Jurja Dalmatinca 8, 20230 Ston

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Već 25 godina radi restoran Sorgo koji se nalazi u samom središtu Stona.
Ston je srednjovjekovni grad čija povijest seže u u rano 14. stoljeće, a poznat je po tradicionalnoj proizvodnji soli.
Sorgo nudi mediteransku hranu pripremljenu na tradicionalni način u starinskom ambijentu Sorkočevićeve palače s domaćom atmosferom.
Zbog čistoće mora i netaknute prirode koja ih okružuje, poznati su po uzgoju školjaka kamenica i mušula (dagnji) koje se na vrhunski način pripremaju u restoranu Sorgo.
Sezonski menu
Komentari