Seoski turizam Đurina hižaTradicionalna
Biljana Božić, Alan Lovaković
Cjenovni rang:

Par zavoja iznad Varaždinskih Toplica, niti 40 minuta vožnje od Zagreba, smjestila se prekrasna mala drvena gastro utvrda u vlasništvu obitelji Božić. Đurina Hiža nema prevelik izbor jela, budući da su odlučili krenuti težim putem, drugačijim od većine restorana. Ponuda je tako uglavnom bazirana na mesnim specijalitetima, no i dalje su zadržali obrise mamine kuhinje. Majka Milica i kćer Biljana svoja jela temelje na gljivama kalničkih šuma od kojih rade ukusnu juhu od vrganja, lisički, panjevčica te fritaju od istih gljiva s domaćim jajima. Tu su i zapečene štrukle od sira, razni prilozi, umaci i druge stvari rađene po bakinim receptima.

Od mesnih specijaliteta najvažniji "adut" su jela kuće T-Bone steak od mlade hrvatske simentalke hranjene kukuruznom silažom i miksom raznih žitarica te 45 dana odležan T-Bone u dry age komori. Tu je i veliki izbor jela od divljači – pogotovo sočan i slastan srneći file u umaku od vrganja i lisički.
Svinjska rebrica ili punjeni lungić s ementalerom i buđolom su dokaz da i svinjetina može biti jako ukusna kad je rade majstori zanata. Još kad vas iznenade srnećim ćevapima...

Svaki komad mesa u Hiži ima svoju priču, svoj izvor nabave, i svaki komad je isključivo hrvatskog porijekla. Povrće nabavljaju od lokalnih OPG-ova, vina isključivo od najboljih hrvatskih vinara (više od 50 etiketa). Tata Božić radi vino u vinogradu na Sv. Urbanu kod Štrigove, dok sin Nikola radi apsolutno sve ostalo u Hiži i oko nje.
U kuhinji non-stop svira Radio 101, a roštilj potpisuje vrsni majstor Alan Lovaković. Rakije i likeri su sa susjednih OPG-ova, a sami rade i neke sokove (bazga, menta, kopriva, kupina). Slatkiši su tradicionalni, a posebno je zanimljiv sladoled s bučinim košticama i uljem.

Ukratko, Đurina Hiža je prekrasna obiteljska priča bazirana na svježim i sezonskim domaćim namirnicama, koja je temelj današnjeg uspješnog poslovanja. Volite li divljač i šumske plodove, bez industrije i plastike, Varaždinske Toplice vas s ponosom zovu u prekrasnu Đurinu Hižu. To je budućnost!

autor fotografija: Vjeran Žganec/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 042/668 148

Web: www.durinahiza.com.hr

E-mail: boznikola@gmail.com

Radno vrijeme: PON - UTO: zatvoreno
SRI - SUB: 11:00 - 22:00 h
NED: 11:00 - 18:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Varaždinska 70, 42223 Varaždinske Toplice

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Obiteljsko gospodarstvo Božić se nalazi u neposrednoj blizini Varaždinskih Toplica. Nude tradicionalne specijalitete sjeverozapadne Hrvatske kao što su jela ispod peke, jela od divljači, štrukle, meso iz banjice, domaće kobasice od divljači, srneće pljeskavice i ćevape, domaće tjestenine i umake te razne vrste gljiva.
Uz domaću hranu tu se mogu naći i domaća vina koja su višestruko nagrađivana: sauvignon, rizling rajnski i graševina.
Sezonski menu
Komentari