Restoran Dubrovnik


Michelin preporuka

Mediteranska
Dalibor Vidović
Cjenovni rang:

U jednoj od onih dubrovačkih ulica u kojima je vrijeme stalo u nekom davnom stoljeću, skrivena od suvišnih pogleda i taman dovoljno daleko od buke Straduna, visokim stepeništem odijeljena od ostatka svijeta leži terasa restorana Dubrovnik. Na prostranom krovu nalazi se svijet u malom, zvjezdano nebo, umirujući jazz i r'n'b, jednostavno idealan poziv na fantastičan romantičan izlazak i odmor od svakodnevne vreve.

Priča o ovakvom, novom Dubrovniku, traje desetak godina, i u ovo se vrijeme restoran profilirao u mješavinu a la carte lokacije na kojoj se može dugo uživati u sedmosljednom degustacijskom meniju s pripadajućim mu vinima. Što je u biti i najbolji presjek ne velike, ali geografski doista prostrane slike Dubrovnika, koji je sve topliji i ugodniji što se više puni gostima. Treba napomenuti da smo sreli rijetko ugodne i elokventno osoblje, kakvo stvarno svijećom treba tražiti.

Chef Dalibor Vidović iz Rijeke uspio je preokrenuti cijelu Hrvatsku i posložiti jela za svako nepce. Njegov uvodni ceviche je tako čisto more, bogatstvo agruma, domaćeg povrća i tek na tren marinirane ribe, dok mu je sušta suprotnost šuma Striborova, od milja tako nazvana dvostruko vakuumirana pačja prsa na posteljici od krušaka i jabuka s umakom od šljiva i sjemenkama gorušice. Fantastični spojevi koji su i glavni razlog da se karta ne mijenja tijekom turističke sezone. Uigran tim jednostavno igra na sigurno.

Ono što oduševljava je sjajno pariranje različitih vina, preko Rizmanova pošipa, do Kosovčevog pinota i ledene berbe Principovac koja savršeno zaokružuje voćni minestrone s kuglicom sladoleda od limuna. Posebno iznenađenja su svakako gigantski škampi zapečeni u soli, koji dolaze na stol kao u nekom sefu, a onda ih se pred vama okupa u vodi s mentom i tako servira. Isto tako, treba naglasiti i zanimljivu juhu od cvjetače s pohanom kuglicom sira, kao i tripice od grdobine, vrlo raritetan specijalitet u našoj zemlji. Uglavnom, stvarno jako puno toga za otkriti, vidjeti, saznati, i hvala bogu – pojesti. Za kraj, tu je domaći kolač od badema s isto takvom mirisnom i aromatičnom kremom od čokolade sa sladoledom od ovogodišnjeg hita iz latinske Amerike – Tonkom. Izvrsno!

Restoran Dubrovnik ne folira, ne gumi i ne želi brze i nervozne goste. Ovo je oaza za uživanje i kontempliranje, razmišljanje o smislu života u okružju stoljetnih zgrada najljepšega grada na svijetu. Ne žurite, osjetite najbolje okuse Mediterana s pogledom na zvjezdano nebo. Restoran Dubrovnik stvarno zaslužuje nositi to ime, najtoplija preporuka.

Autor fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 098/388-816; 099/2585-871

Web: www.restorandubrovnik.com/restoran/

E-mail: restorandubrovnik@gmail.com

Radno vrijeme: Ponedjeljak - nedjelja : od 12 do 24 sata
Napomena: restoran ne radi u periodu od 1.11.2017. do 1.4. 2018.

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Marojice Kaboge 5, 20 000 Dubrovnik

Broj mjesta: 85

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

U jednoj od onih dubrovačkih ulica u kojima je vrijeme stalo u nekom davnom stoljeću, skrivena od suvišnih pogleda i taman dovoljno daleko od buke Straduna, visokim stepeništem odijeljena od ostatka svijeta leži terasa restorana Dubrovnik. Priča o ovakvom, novom Dubrovniku, traje desetak godina, i u ovo se vrijeme restoran profilirao u mješavinu a la carte lokacije na kojoj se može dugo uživati u sedmosljednom degustacijskom meniju s pripadajućim mu vinima. Što je u biti i najbolji presjek ne velike, ali geografski doista prostrane slike Dubrovnika, koji je sve topliji i ugodniji što se više puni gostima. Treba napomenuti da smo sreli rijetko ugodne i elokventno osoblje, kakvo stvarno svijećom treba tražiti.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari