Perivoj


Gault&Millau Hrvatska

Mediteranska
Luka Vulić
Cjenovni rang:

Laganom šetnjom desetak minuta udaljen od splitske rive smjestio se Perivoj koji sa svojim zidinama i fontanama neodoljivo podsjeća na scenografiju serije Dinastija. Nevjerojatno zdanje u unutrašnjosti se pretvara u ukusno, pretežno u drvu uređeno mjesto u kojem svaki detalj ima svoje mjesto. Ukusno, sređeno, elegantno, mjesto za definitivno nešto posebno.

Upravo s takvom tezom - dalmatinska kuhinja na moderan način, krenuli smo u istraživanje nevelikog, ali u tančine preciznog jelovnika. U Perivoju se služi tjedni meni na bazi svježih namirnica, kad se prati sve sezonsko (juha od celera s bučinim uljem i file bijele ribe s kremom od blitve te noisetteom od parmezana i griza, dok su starteri i više nego zanimljivi. Tu su: tris pršut – skuta – tapenada, terina od hobotnice (njihov vid klasične salate), čuvena juha od češnjaka i iznenađenje večeri – tatar od dimljenog brancina. Izuzetno zanimljivo jelo posluženo s kremom od limuna, nešto između Ratatuillea i Barbarele , svemirski, slano, po dimu, snažno. Tko kaže da se ne smije igrati i eksperimentirati s hranom kada na kraju dobijemo ovakav rezultat!

Rižota dolaze u pratnji muškatne buče i šumskih gljiva, tu je i pečeni confit od pancete s kremom od pečenog krumpira, mrkve i pečene ljutike s jusom od mesa, teleći obraz i nezaobilazni juneći burger. Od ribe se nudi hrskavi file te rezanci s kozicama i dagnjama na poseban način, za koji ćete ipak trebati upitati nekoga u lokalu jer je stvarno poseban. Gusti umak od ljuštura kozica, pikantnost korjenastog povrća, arome vina i prošeka u spoju s fenomenalnom domaćom tjesteninom – ovo je stvarno vrsno jelo.

Uz zvuke talijanske moderne glazbe uživamo u šarolikom društvu stranaca i domaćih ljudi, i izboru od šezdesetak vina koja zastupaju cijelu Hrvatsku. Od Hvara, Brača i Korčule, sve do Plastova i velike palete slavnog Alena Bibića. Na kraju, od deserata je tu plata sireva i čokolada, vruća i hladna, zatim složenac napravljen od tamne belgijske čokolade, jezgre od mliječnog ganachea i umaka od bijele čokolade i brunoisea od crnih maslina.

Perivoj je posebno mjesto, od trenutka kad ga ugledate onako svemirskog među zgradama i neboderima, preko uživanja u delicijama, sve do drugoga dana kada sagledate kako zanimljivih mjesta postoji za obići, skidamo kapu ekipi Perivoja i rado se vraćamo!

Autor fotografija: Domagoj Jakopović

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 021/785 875

Web: www.facebook.com/perivoj.split/

E-mail: info.perivoj@gmail.com

Radno vrijeme: PON - NED: 08:00 - 00:00 h

Regija: Dalmacija-Split

Adresa: Slavićeva 44; 21 000 Split

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Vila s perivojem obiteljska je kuća Kamila Tončića, najplodnijega splitskoga graditelja secesijskog razdoblja, koja je godinama bila zapuštena. Otvorenjem restorana vraćen joj je stari sjaj: 1200 četvornih metara, veliki vrt koji krasi fontana s vodoskokom, a tamo se nalaze i kamene klupe, vaze te stupovi. Na terasi i u unutrašnjosti restorana gosti mogu birati između niza jela različitih jela, kao i bogate ponude slastica. Od glavnih jela može se birati između, primjerice, telećeg ramsteka, tuna steaka, brancina, fettuccina s crnim tartufom i pačjim prsima, dalmatinske paelle, crnog rižota sa sipom itd.
Sezonski menu
Komentari