Pergola


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska
JRE Hrvatska

Fine dining/conceptual
Fabricio Vežnaver
Cjenovni rang:

U blizini mora u živopisnoj Savudriji smjestilo se uredno, prozračno mjesto u najmodernijim tonovima. Uz obavezan kamin u sredini lokala, svijetle tonove zidova i tamne podove, finu decentnu glazbu, tu je i ono najbitnije – razigran i kreativan chef! Fabricio Vežnaver sa svojom je Pergolom član JRE - Jeunes Restaurateurs, a ovaj "food design" restoran otvoren je još davne 1996. godine.

Ovdje se radi o "slow foodu" u kojem uz klasična jela s menija, možete jesti pet ili sedam sljedova sa specijalno pripojenim istarskim vinima iz okolice - Coronica, Matošević, Kozlović, Degrassi, Pilato, Misal, Roxanich... Naravno, ima i vina iz ostalih krajeva Hrvatske kao i najjačih svjetskih vinskih regija. Iako ima nešto mesnih specijaliteta, Pergola se bazira na ribljim specijalitetima, pa vas za uvod očekuje plata sirovih ribljih proizvoda (list, brancin, orada) u kombinaciji s umacima od čilija, marakuje, ananasa, jabuke, manga i – hrena.

Slijed za slijedom dolaze birane morske poslastice u raznim oblicima. Tako bismo svakako preporučili kozice u šlafroku od pancete s klicama od cikle i soje uz pokoji cvijetak. Osvježenje, ljepota, ljubav. Divan tanjur, za sretnu mladu na savršeno organiziranoj svadbi.

Iznenađenje dana kod nas, ali ne i u sjevernoj Italiji je pečeni korijen radiča. Gorkasta salata pečena u finom ulju ovako je dobila jednu sasvim novu dimenziju. Za svaku pohvalu.

Krem juha od komorača s filetom ribe list najlakši je i najzanimljiviji obrok dana, blag, nježan, intrigantan, dok je "play of the day" svakako 'Luda voda'- crveni umak od rajčica koji se poslužuje kao krov na filetu škarpine. Šug kakav su pravile naše bake, ono kad vas izvade iz mora kako bi vas poslale po rajčice i peršin u vrt iznad kuće. Prekrasno.

Preddesert, sorbetto od ruže, vraća osmijeh na svako žensko lice, a uz njega birate jedan od tri lokalna muškata. A tek onda slijede sve nijanse čokolade ... Ukratko, što više sljedova, to više iznenađenja.

Pergolu treba nazvati, najaviti se, rezervirati i ostati dugo, jako dugo. Onoliko vremena koliko će vam trebati da se u potpunosti prepustite uživanju u idejama i razradi gospodina Vežnavera koji stvarno zna što želi od svježe, domaće sezonske hrane. Stvarno lijepo mjesto, pogotovo uz topli kamin ...
Istra je stvarno divna u hladno doba godine.

Autor fotografija: Duško Marušić/Pixsell

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/759-685

Web: www.pergola.com.hr

E-mail: icio72@live.com

Radno vrijeme: Rujan - lipanj
PON :17:00 - 23:00 h
UTO - NED: 12:00- 23:00 h

Srpanj i kolovoz
PON - NED: 18:00 - 24:00

Regija: Istra

Adresa: Sunčana 2; 52 475 Savudrija

Broj mjesta: 30

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Restoran Pergola otvorio je vrata 1996. godine. Kuhinja se može opisati kao put od tradicije do kreacije.
Restoran se nalazi u Zambratiji, a u ugodnoj atmosferi možete isprobati svježe ulovljenu ribu i druge domaće recepte poput jela sa šparugama, tartufima, rakovicama, sipama itd. U prvom planu je sezonska namirnica koja se obrađuje tako da njezin izvorni okus ostane netaknut.
Svakodnevno se kreiraju novi okusi, a svaki korak u ponudi nudi spoj namirnice s tradicijom.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Gault Millau 2 kapice, najbolji mladi restoran (nova kuhinja-moderna) Alpe Adria 2015,
JRE udruga
Falstaff , Quintessentially lifestyle recommended
Sezonski menu
Komentari