Pantarul


Michelin preporuka

Internacionalna
Jadran Tutavac
Cjenovni rang:

Izgleda poput voćne salate, okusom više podsjeća na povrtnu, a riječ je o jelu iz ponude tapasa dubrovačkog restorana Pantarul na poluotoku Lapadu. Tapas su u jelovniku preveli kao 'nešto za prigrist', a ovaj ceviche od orade s rajčicama, mangom i mladim lukom fin je 'za prigrist', ali ne može se reći da je malen poput uobičajenih tapasa. Štoviše, ispunio je velik dubok tanjur i sasvim je dovoljan za lagani ljetni ručak. I to fin, nježno kiseli i osvježavajući ručak. Inače, ceviche je latinoameričko jelo od sirove ribe marinirane u soku limuna ili limete, začinjene ljutom papričicom te garnirane voćem i povrćem.

Odličan im je i kokot iz popare. Popara je, pak, jelo vrlo slično gregadi, no okus joj se upotpunjuje rajčicom. U Pantarulinoj popari su i dagnje, mladi luk, komorač te mrkva. Taj mladi luk posebno je fin čak i kad jedini ostane u juhi nakon što se pojedu drugi sastojci. Mala je zamjerka previše peršina jer dominira nježnim jelom.

Pantarul ima relativno malen izbor vrlo dobro osmišljenih i raznolikih jela od svježih i sezonskih namirnica. Ribu nude sirovu, kuhaju je ili pripremaju na žaru te poslužuju s puno povrća. Kod školjaka se igraju s neobičnim kombinacijama poput zapečenih Jakobovih kapica u panceti s kremom od batata i sezama i salatama. Od mesa nude guščju jetru, pačja prsa, piletinu, svinjsko carsko meso, pirjani teleći mišić, goveđi file, bikove obraze...

Dobro je osmišljen i interijer, moderan, bez pretjerivanja, kao što nisu pretjerivali ni s brojem vina na vinskoj karti. No pokrili su sve stilove pa se doista svakom njihovu jelu može pronaći primjereni "tekući prilog". Za svaku je pohvalu to što se sva vina toče i na čaše. I onome tko ne zna odabrati sam, konobari će dobro preporučiti. Je li doista tako, najbolje je provjeriti posjetom restoranu čije ime, za one koji nisu iz Dubrovnika, znači vilica.

autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/333 486

Web: www.pantarul.com

E-mail: pantarul@pantarul.com

Radno vrijeme: Ljetno rado vrijeme: UTORAK - NEDJELJA: 12:00 - 16:00 h i 18:00 - 24:00;
Zimsko radno vrijeme: UTORAK - NEDJELJA: 12:00 - 24:00 h

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Kralja Tomislava 1; 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 50

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Pantarul je restoran kojem je krilatica "Kao doma" jer je na prvome mjestu vrhunska hrana u opuštenom ambijentu. Uz samo 13 stolova i pomno birana jela koja prate ritam godišnjih doba gosti mogu biti sigurni da će dobiti najbolju moguću uslugu s iskrenim osmijehom na licu, kao i najsvježije sezonske sastojke. U Pantarulovoj se kuhinji tradicionalno miješa s modernim i ponuda se neprestano osvježava, tako da ljubitelje dobre hrane pri svakom posjetu čeka nešto novo. Sva se vina poslužuju na čaše, a razigranu vinsku kartu potpisuje jedan od najboljih hrvatskih sommeliera Klaudio Jurčić.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari