OkrugljakTradicionalna
Zoran Lugarić
Cjenovni rang:

Šparoge, mlado povrće, proljetne salate, teleći steak, obrazine i koljenica, pa steak od tune dio su ponude "Proljeće u Okrugljaku", koja je u jelovniku navedena na posebnom papiru.
To pokazuje praksu da se standardna jela, kojima je stekao publiku ovaj veliki zagrebački, možda je preciznije reći šestinski restoran, nadopunjuju onim najboljim što tijekom godine priroda nudi. A ekipa Okrugljaka te sezonske plodove zna vrlo dobro predstaviti gostu.

Steak od tune bio je odlično ispečen. Jednako ružičast cijelom debljinom, samo s "ožiljcima" grill tave izvana koji su mekano tunino meso poput armature držali na okupu. Pristajala mu je topla salata od krumpira i rikule, a uz ružičastu, svijetložutu i zelenu boju na tanjuru je jednostavno nedostajalo nešto crveno ili plavo. Rajčica ili patlidžan.

Dobra je bila zapečena juha od luka, a odlična savijača od jabuka uz koju je konobar veselo, ali ne i nametljivo, prihvatio narudžbu kuglice sladoleda od vanilije. Iznenadilo ga je traženje i balzamičnog octa. Ispričao se što nema reduciranog octa i rekao da će to prvom prilikom probati te uzvratio savjetom da se drugi put savijača i sladoled začine finim bučinim uljem.

Općenito, posluga u Okrugljaku je odlična i gotovo nevidljiva. Teško zamisliva gužva bila je toga nedjeljnog popodneva, a konobari su naizgled ležerno i polako obilazili sve stolove, ali izvanredno brzo posluživali hranu i odnosili tanjure. U prolazu bi stigli priupitati treba li još nešto i to za dvije, tri minute donosili. Od sjedanja za stol do izlaska iz Okrugljaka ručak s tri slijeda trajao je malo dulje od sat vremena. I to bez žurbe pri jelu, u vrijeme ručka tijekom kojeg su, čulo se u prolazu, pripremili i poslužili 70 kilograma patki.

Treba reći i da je otvoreno vino kuće vrlo korektno, a izbor vina u buteljama golem.

autor fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/4674 112

Web: www.okrugljak.hr

E-mail: okrugljak@okrugljak.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 11:00 -24:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Mlinovi 28; 10000 Zagreb

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Sto godina tradicije Okrugljak čini vjerojatno jednim od 'najzagrebačkijih' i najtradicionalnijih restorana u sjevernom dijelu Hrvatske.

Na gastronomskom i tradicijskom meniju grada Zagreba Okrugljak je svakako ime koje cijelo stoljeće podjednako iznenađuje Zagrepčane i njihove goste svojom vrhunskom ponudom i visokim standardima, ali i zbog kulturoloških i socioloških aspekata koji se vežu uz ovaj restoran sa stogodišnjom tradicijom.

Mjesto obojeno zelenilom brežuljaka čiju tišinu remeti samo žubor potoka Zagrepčani su imali priliku upoznati početkom početkom 20.-og stoljeća, a omiljeno izletište potpuno je preuređeno u svibnju 1971. godine.

Interijerom dominira autohtoni, šestinski stil s, pomalo zaboravljenim motivima. U prostoru koji diše domaćom, opuštenom atmosferom nameće se pitanje: "Kaj su to jeli naši stari? “Odgovor potražite u meniju Okrugljaka koji se može pohvaliti velikim brojem tradicionalnih jela, oplemenjenim internacionalnim trendovima

Nagrade i priznanja:

"Okrugljak uvjerljivo prvi" - naslovilo je prije nekoliko godina glasilo Udruženja ugostitelja Zagreb, svoj izvještaj s izbora najboljih zagrebačkih restorana i dodjele „Večernjakovih” zvjezdica.

Još dvije nagrade osvojio je „Okrugljak” - za najljepši tanjur i za najbolju vinsku kartu.
Sezonski menu
Komentari