Meneghetti


Michelin preporuka

Mediteranska
Danijela Pifar i Bojan Vuković
Cjenovni rang:

Nekoliko kilometara makadama na trenutak će vas uplašiti da niste zalutali, a onda nakon jednog zavoja trenutačno ćete se zaljubiti u ultramodernu hacijendu od 12 hektara koja se jednostavno savršeno uklapa u okoliš. Tradicijski u kamenu izvana, dok restoran iznutra vodi u neku posve novu dimenziju - kamin, sofe, fotelje - kao da ste u rajskom dnevnom boravku.

Kao što i doliči ovakvome mjestu, oko vas je cijela četa ugodnih, kulturnih i pristojnih konobara, a za stolom se odmah stvaraju četiri vrste domaćih maslinovih ulja, i to od sorti buža, bjelica, leccino i rosulja. Užitak ih je isprobavati, pogotovo kad znate da ste se tek pred koji trenutak prošli pokraj stabala maslina s kojih upravo dolazi ta božanstvena tekućina.

Tu je također i apsolutan izbor, logično, vina Meneghetti. Svoju priču započinju na vinogradima u okolici Buja i u blizini Bala (iz restorana gledate na vinograde!), te na krajnjem jugu Hrvatske u blizini Dubrovnika u suradnji s obitelji Glavić. Glavna se radnja zbiva upravo na samoj stanciji na kojoj gosti mogu uživati ne samo u jednosortnim vinima, već i u sljubljenim okusima i mirisima kupaža. Naravno, tu su i vina sa svih drugih strana svijeta, ali naglasak je na domaćim sortama. Zanimljivost menija restorana Meneghetti je u tome što ga potpisuju chefovi Bojan Vuković i Danijela Pifar. Zanimljivi, veseli i intrigantni tanjuri sjajno koriste svježe domaće namirnice i kombiniraju ih u nove ukusne spojeve.

Tako za početak možete u jednom tanjuru dobiti pjenu od mora, carpaccio od capesantea, kremu od graška, vlasac, peršin i kavijar od pastrve. Poput prvog urona u prekrasan plavi Jadran. Ulov dana bi po svemu mogao biti savur od srdelica s domaćim začinima i hrskavim kruščićem, ali pobjedu odnose pljukanci s capesantima - divota, idealno žilavo, jodno, morsko, fino… Iako su od mora udaljeni tek koji kilometar, Meneghetti se s pravom ponosi steakovima i općenito mesom.

Pogled na vinograde, maslinike i crvenu zemlju, more iza brežuljaka, bazeni i ležaljke za opuštanje , Meneghetti je s pravom na top listi najtraženijih destinacija za odmor u Lijepoj Našoj. Kada se sve to upari sa sjajnom kuhinjom i kolačima, poput sfere od tamne čokolade punjene smjesom od tonke i gelom od kruške njihove slastičarke Dragane Lovrić Kovačević - uvijek ćete se vraćati na ovu staru divnu stanciju. Živjeli!

Autor fotografija: Duško Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/528-800

Web: www.meneghetti.hr

E-mail: reception@meneghetti.hr

Radno vrijeme: Svakim danom 13:00-23:00

Regija: Istra

Adresa: Stancija Menegeti 1; 52 211, Bale

Broj mjesta: 70

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

U dubini Istre, na pola puta između Rovinja i Pule, a još bliže mjestu Bale, niknula je prvo vinarija, a zatim i vinski hotel te restoran svjetskoga kalibra. Meneghetti slovi kao neusporediv doživljaj, sinergija prirode i čistog nadahnuća. Svako jelo može se upotpuniti pažljivo sljubljenim vinima i maslinovim uljima, koji se proizvode upravo na samom imanju Meneghetti.

Nagrade i priznanja:

Restoran Menghetti broji mnoge nagrade, no treba istaknuti 15 bodova i dvije kape u jednom od najznačajnijih gatronomskih vodiča Gault & Millau. Menghetti je nedavno uvršten u 1000 najboljih restorana svijeta prema izboru Le Liste.
Preporuka Michelin guide 2018.
Sezonski menu
Komentari