Konoba Opat KornatiMediteranska
Ante Božikov
Cjenovni rang:

Rijetka su mjesta na našem planetu koja su proglašena Nacionalnim parkovima, a još rjeđa ovakva gdje se usred takvog bisera prirode možete okupati, odmoriti i uživati u vrhunskim morskim delicijama. Sreću što upravo na takvome mjestu posjeduje predivnu, arhitektonski savršeno dizajniranu konobu, ima obitelj Ante Božikova, chefa koji je prvo izučio zanat na kopnu, da bi nakon toga na djedovini počeo spremati sve ono što mu more pruža.

U istoimenoj uvali izrasla je mini marina za 25 brodova gaza do tri metra, bar i mala trgovina, ali ono što najviše plijeni i oduševljava je način kako ovi ljudi predivno iskorištavaju sve što ulove sami ili nabave od lokalnih ribara. Tako da je najbolje da se prepustite stručnom vođenju konobara koji će vam toplo preporučiti ono što im je najsvježije.

A kako je ovaj dio otoka dulje od stoljeća i pol u obiteljskom vlasništvu, i kako su se tu uzgajale tipične mediteranske kulture i držalo blago na ispaši, jasno je da se obožavatelji domaće hrane imaju čemu veseliti. Jedini sretniji od njih biti će ljubitelji – sirovog! Naime, od samog početka jasno vam je da morate probati sva čuda s menija; od školjaka, riba, ribica i ribetina, preko ikre ježinaca, rižota od jastoga, raznih ribljih salata, ma valjda samo trpova nema na meniju...

Dizajnerski gledano, carpaccio od kovača s tartufima ne bi nikada trebalo početi jesti, jer izgleda toliko savršeno da vam je žao načeti tu ljepotu. U ponudi su i sashimi i razne marinade, kamenice, sva čuda mora i okolice.

Crna tjestenina s ikrom morskog ježinca i cherry rajčicama je također jedan od favorita iz ponude, ali je hit dana bila lešada od krila raže s domaćim krumpirima. Tako je to valjda izgledalo i pred 150 godina kad su Murterini za male novce kupili oko 90 posto ovog otočja. Vinska lista je sjajna, a mi se nismo odvajali od debita BIBICh, koji savršeno prati more.

Ispred Opata je bilo parkirano deset jahti, osjećali smo se kao u pravom raju kad bismo između dva jela skočili u more i izronili usred kristalno čistog plavetnila...
Kamen, pokoja travka, tu i tamo neka ovčica, miris divnih delicija u zraku i osjećaj da biste se trebali javiti u firmu i reći da ćete zakasniti par dana.

Savršen spoj sunca, mora, prirode i domaće kuhinje ukomponirane u moderne detalje – Opat je definitivno najljepše mjesto za restoran na Jadranu.
Nema dalje, svaka čast!

Autor fotografija: Miranda Trklja/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 091/224-7878

Web: www.opat-kornati.com

E-mail: dupin.opat@gmail.com

Radno vrijeme: PON - NED
10.00 do 22.00

NAPOMENA: tijekom zime zatvoreno, početak rada ožujak 2017

Regija: Dalmacija-Šibenik

Adresa: Nacionalni Park Kornati; 22243, Kornati

Broj mjesta: 80

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Restoran s pogledom na more i prvo mjesto kad idete na ribu pripremljenu na žaru, a la brodet, kuhanu, soljenu ili mariniranu. Kapari, češnjak i neizbježno maslinovo ulje su glavni začini. Apsolutno svježe kamenice i rakovi pripremaju se na buzaru. Svaki dan peče se fini domaći kruh u krušnoj peći.
Slatki deserti su također sastavni dio Opatove ponude koju morate probati.

Kulinarsko iskustvo koje ćete doživjeti u Opatu temelji se na tradiciji prirodne i zdrave mediteranske prehrane, uz namirnice iz prirodnog okruženja. Bogatstvo mora i njegovih plodova, povrće i začini uzgojeni na sunčanim obroncima Kornata, poput ružmarina, lovorovog lista, kadulje, bosiljka, kapara i maslina, daju jelima autentičan miris i okus. Koristi se samo svježe ulovljena riba nabavljena toga jutra od lokalnih ribara te je dnevna ponuda restorana iznenađenje toga dana.
Uz izuzetnu kuhinju, tu je i bogata vinska ponuda.
Sezonski menu
Komentari