Konoba Čok


Michelin preporuka

Mediteranska
Viljan Jugovac
Cjenovni rang:

Priča je počela 2000. godine kada je ova konoba iz obiteljskog stana prerasla u - obiteljski posao. Danas vas u ovom preslatkom zdanju, koje kao da je ispalo iz neke Klimtove slike, očekuju slike, volti, kamen, mozaici, prekrasna komoda, zanimljivi lusteri, lagana glazba, sve do najmanjeg detalja sređeno i spremno za goste iz cijele Europe, kako preko ljeta kad ovdje bude 20.000, tako i preko zime kad u Novigradu obitava tek nešto preko 4.000 duša...

Čok je riblji restoran, mjesto gdje se svakodnevno iskrcavaju kašete svježih školjkaša, glavonožaca i naravno – riba. Tako sve i počinje. Novigradske su kamenice velike i mesnate, a ovdje osim limuna dobijete i mrvicu kavijara. Tko ne voli, ne voli, tko voli – uvijek će se naježiti i zatvoriti oči dok more ulazi u njega. Čista injekcija Mediterana. Carpaccio od brancina je sasvim drugačiji od onih koji se uglavnom poslužuju u Zagrebu. Tretiran samo solju i paprom, na putu je prema marinadi, žilaviji nego inače, u maslinjaku, limunu, s listićima peršina i pokojom bobom nara – predstavlja fenomenalno osvježenje.

Od vina, ovdje se teži promicanju manjih vinara, nedovoljno poznatih, kojima treba pružiti priliku. Ali svejedno počinjemo s pjenušcem Armana Franza, pa nastavljamo s etiketama Claija, Geržinića, Degrassija, Terzola...

Rižoto od kaneštrela ( školjke ) također lokalnih, osvaja posluživanjem s tri cijele školjke, bijele i nježne poput bisera, ali i nježnim okusom koji sjajno pojačava Mate, uz Ipšu, jedno od dva sjajna maslinova ulja koja dolaze na stol.

Glavno jelo je filet brancina punjen pesto genoveseom i kozicama, tradicionalnim pireom od krumpira, brokulom i mrkvom. Idealno uz domaća istarska vina, pošto vlasnik ne priznaje ništa drugo. Kao ni išta mesno osim bifteka.

Za kraj, jednostavno morate probati tiramisu koji potpisuje supruga, savršenstvo nježnosti, bez previše alkohola i petljanja, samo esencija mekoće. Poput duše Šegrta Hlapića. Nismo probali bolji. A ima i torta od čokolade bez brašna sa šumskim voćem...

Konoba Čok je jedna od par destinacija koja će vas u Novigradu ugostiti tijekom cijele godine. Njihov carpaccio od brancina i tiramisu su doista nešto posebno, drugačije, i bolje vam je da ih posjetite prije pune sezone, jer je ovdje apsolutno sve – kraljevski. Svaka čast.

Autor fotografija: Dusko Marušić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052 /757 643

Web: www.enovigrad.info/riblji-restoran-cok/

E-mail: sergio.jugovac@pu.t-com.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Nedjelja: 12-15 h i 18-23 h
Srijedom zatvoreno

Regija: Istra

Adresa: Sv. Antona 2; 52 466 Novigrad

Broj mjesta: 65

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Konoba Čok u centru Novigrada odredište je ljubitelja morskih delicija i u dugogodišnjem je vlasništvu obitelji Jugovac. Jela se pripremaju od svježih lokalnih namirnica, a naglasak je na svježoj ribi.

Nagrade i priznanja:

Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari