Konoba BonacaMediteranska
Rajna Knežević
Cjenovni rang:

U narodu se kaže da dalmatinskim arterijama teče maslinovo ulje, a u venama vino, ili bolje rečeno plavac. No Zadranima u čaše teče i liker od maraske, stare sorte višnje, koja se odlikuje osebujnom aromom. Jedinstveni liker u svijetu nastao je u 16. stoljeću. Prvi su ga put pripremili dominikanci u zadarskom samostanu, i to ne samo od voćnog mesa nego i koštice i lista. U maraschinu su uživali francuski kraljevi u doba renesanse i ruski carevi, a često se našao na stolu Baudelairea i Hitchcocka, koji su prikupljali nadahnuće pijuckajući cijenjeni liker.

U restoranu Bonaca, kojem i ime sugerira miran, opuštajući ugođaj, čašica maraschina poželjan je aperitiv. U očekivanju plate zreloga kozjeg ili mlađeg ovčjeg sira, svakim gutljajem nestaje sjećanje na užurbanu svakodnevicu. Zamjenjuje ju slika drvenih klupa, ljupkog cvijeća, bunara te ljubaznih konobara i konobarica obiteljskog restorana. Kao i vlasnika, koji uz pjesmu na cestu iznosi drvenu ploču s dnevnim specijalitetima, razgovara s gostima i preporučuje travaricu, rakiju od smokve ili mirisnu kupažu domaćeg vina.

Jela u Bonaci šalju jasnu poruku o tradiciji dalmatinskoga kraja. Brudet, koji je nekad bio jelo ribara, danas je zavladao dalmatinskom ponudom. Naziv tog specijaliteta podjednako se odnosi na način pripreme kao i na ime jela. Njime se slavi raskoš darova mora – ribama, rakovima i školjkama Jadrana. Sokovi mora miješaju se s aromama peršina, češnjaka i bijelog vina uz dodatak rajčice i krušnih mrvica. Kuhar u restoranu Bonaca kombinira škampe, kozice, školjke i lignje, a kao prilog dolazi i palenta, koja služi, kao i bijeli kruh, da se s tanjura pokupi i zadnja kapljica neodoljivog umaka. Nekad podcijenjena palenta, na koju su ugledni građani gledali s prijezirom, danas ima počasno mjesto i na uglednim stolovima.

Autor fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/779-262; 097/9136-629

Web: www.konobabonaca.com

E-mail: konoba.bonaca@yahoo.com

Radno vrijeme: Svaki dan od 11:00 -23:30h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Trg Tri Bunara 4; 23 000 Zadar

Broj mjesta: 60

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

Konoba Bonaca je obiteljski restoran koji posluje četvrtu godinu. Pripremaju jela od svježih namirnica što osigurava da se gosti Bonace redovito vraćaju. Ovdje ćete uvijek naći svježu ribu, morske plodove, meso i tjesteninu, velik izbor salata i vegeterijanske hrane. Cijene su pristupačne svima.Za Vaše riblje i mesne specijalitete ili pak jedan od brojnih rižota ili tjesteninu pripremit će njihov tim na čijem je čelu mama Rajna koja je zaslužena za ugađanje Vašem nepcu. Također za Vas organiziraju razne proslave do 50 osoba dok ljeti i po lijepom vremenu na njihovoj prostranoj terasi mogu primiti do 100 gostiju.
Sezonski menu
Komentari