Foša


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska
JRE Hrvatska

Mediteranska
Saša Began
Cjenovni rang:

Iako interijeru s prekrasnim akvarijem ne fali apsolutno ništa, puno je ljepše u zadarskoj Foši sjediti na terasi uz sam rub mora. Nježni zvuci glazbe miješaju se s udaranjem valova i klicajima pokojega zaljubljenoga galeba. Stare zidine s jedne strane zaljeva, modro more i mješavina svih jezika svijeta, uz stalnu popunjenost - govore nam da je ovdje sezona i u svibnju, što samo doprinosi pozitivnosti ugodnog osoblja.

Foša je riblji restoran, no nađe se tu i ponešto i za ljubitelje mesa, uglavnom junetine, koju poslužuju na više načina - od pisanice do ramsteka. Naravno, tu su nezaobilazni pršut i paški sir, koji u početku vašega gastronomskog užitka pojačavaju već ionako jak doživljaj Mediterana. Za početak, tu je fantastična bruschetta s okusima Jadrana, a definitivno su najjači adut Foše njihova predjela. Barem količinski. Desetak načina pripreme škampa, kozica, dagnji, sipa ili gropa neodoljivo vas vuku da ih probate - podsjećamo, i dalje ste samo na metar od mora!
No stvar se razbuktava glavnim jelom kad birate želite li divlju ribu ili onu iz uzgoja, plavu, bijelu, kovače, škrpine. Logično, ako bi igdje trebalo jesti specijalitete poput jastoga ili hlapa, onda je to upravo u Foši - jasno, za to ćete trebati pričekati sat vremena. Lava cake i kolač sa sirom dovršavaju priču, osim ako vas ne zaintrigira domaći sorbet. Jako ukusan kraj, za preporuku. Kao i u svakom pravom ribljem restoranu, i ovdje će vam konobar na pladnju donijeti netom ulovljenu ribu, kao i razrezati odabranu - pred vama.
Iako postoji mogućnost uzimanja dnevnog menija od 100 ili 245 kuna, oni koji će ipak poželjeti birati, naletjet će na malo više cijene od prosjeka, ali pogled i usluga će to obilno nadoknaditi.
Cijelu riblju priču sjajno prati kvalitetna vinska karta, iako bi se malo više pozornosti moglo obratiti na vina iz regije (tek dva-tri na listi, iako je pošip Kraljevskih vinograda sjajan).

autor fotografija: Filip Brala/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 023/314-421

Web: www.fosa.hr

E-mail: info@fosa.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 12:00 - 01:00 h

Regija: Dalmacija-Zadar

Adresa: Kralja Dmitra Zvonimira 2; 23000 Zadar

Broj mjesta: 200

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Riblji restoran Foša, uvučen u bedeme lučice Foša podignute u 16. stoljeću, spoj je tradicionalne dalmatinske arhitekture oplemenjene suvremenim dizajnom. Istu tu filozofiju restoran nastoji implementirati u jelovnik restorana Foša, kao fuziju okusa tradicionalnih jela Dalmacije i Hrvatske s prezentacijskim izgledom koji prati suvremene gastronomske trendove.
Spoj svježih namirnica spremljenih po tradicionalnoj recepturi na način moderne kuhinje te ambijent koji daje interijer iz 16. stoljeća s vanjskom terasom uronjenom u more, daju specifičan spoj pri čemu uživate svim osjetilima.
Restoran je 2007. kompletno preuređen, a za preuređenje bio zadužen arhitektonski studio 2A// DVA ARHITEKTA iz Zagreba.

Nagrade i priznanja:

Foša je niz godina među prva tri najbolja restorana u Dalmaciji te redovito među prvih deset u Hrvatskoj. Ovogodišnjim izborom struke Foša je izabrana kao treći restoran u regiji Dalmacije. Prošle godine ušla je u ekskluzivno društvo Jeunes restaurateurs d'Europe – baby Michellin.
Chef Damir Tomljanović međunarodnim kulinarskim iskustvom i kreativnom primjenom stečenog znanja u sva jela unosi kreativnu svježinu prema tradicionalnoj recepturi, pri čemu dobivamo spoj tradicionalne hrvatsko-dalmatinske kuhinje i kuhinja mediteranskih zemalja.
Preporuka Michelin vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari