Fish Restaurant Proto


Michelin preporuka

Mediteranska
Boško Lonac
Cjenovni rang:

Umjetnost je napraviti sočno jelo od suhe ribe, posebno kad je sirovo. A tartar od brancina, jedne od najsuših među morskim ribama prve kategorije, u dubrovačkom restoranu Proto iznimno je sočan. I nježno začinjen, tako da ništa ne nadvlada okus ribe, s vrlo malo ili gotovo ništa soli. Fina sol je uvijek na stolu pa se može samljeti, ako nekome nedostaje. Kad bi je u jelu bilo previše, tu pomoći nema, kažu u Protu.

Nježne su i fettuccine s repovima škampa i crnim istarskim tartufom unatoč toj namirnici izražene arome i okusa. Ta su dva jela i dio ribljeg menija "Proto" u šest sljedova koji sadrži još i file oborite ribe po izboru na žaru ili kuhan na pari, slatku simfoniju, izbor hrvatskih sireva te dubrovačke delicije. I kavu kao sedmi slijed. Nije jeftin, no kad bi se svako jelo naručivalo posebno, bilo bi to i dvostruko skuplje.

Ponuda ribe i plodova mora je izvrsna, kako i priliči restoranu nekoliko metara udaljenom od Straduna, u Širokoj ulici, koja nije bez razloga tako nazvana, pa i za stolovima u njoj nije zagušljivo kao što zna biti u onim užima. Ima i prekrasnu, moglo bi se reći skrivenu prozračnu terasu s lijepim šankom do koje vode stube iz samog restorana.

Među predjelima na prvom su mjestu kamenice po prilično pristupačnoj cijeni. Ribu peku na žaru i u soli, kuhaju na pari, plodove mora i prže, a među juhama imaju klasičnu riblju od ribljeg mesa, ribarsku od plodova mora, rajčice i rezanaca mrkve, celera i krumpira te krem juhu od rakova. Izbor ribljih jela prije svega ovisi o dnevnom ulovu lokalnih ribara. Njima u čast u ponudi je i elafitski brudet s palentom. Nekad sirotinjska jela, brudeti su danas, iz kuhinja dobrih kuhara, prepoznatljiv i skup specijalitet širom hrvatske obale Jadrana.

Proto nije samo riblji restoran. Nudi pačja prsa, goveđi entrecôte, odnosno rib-eye odrezak, goveđu pisanicu, janjeće kotlete ... Lijep je izbor lokalnih, kao i svima poznatih deserata, a za svaku pohvalu je parfe od lješnjaka koji podsjeća na ponajbolji sladoled.

Vinska lista pokriva sve hrvatske regije i sve značajnije sorte, a zastupljene su i najpoznatije svjetske. Neka naša, inače vrlo skupa, slatka vina imaju odličnu cijenu, jedva malo višu od maloprodajne.

autor fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 020/32 32 34

Web: www.esculaprestaurants.com

E-mail: sales2@esculap-teo.hr

Radno vrijeme: PONEDJELJAK - NEDJELJA: 10:00 - 23:00 h

NAPOMENA: Restoran je tijekom zime zatvoren, početak rada ožujak 2018

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Široka ul. 1; 20000 Dubrovnik

Broj mjesta: 160

Cjenovni rang: više od 300kn

Opis restorana:

Riblji restoran Proto u središnjem dijelu spomeničke jezgre Dubrovnika, na križanju Široke ulice i Vare, utemeljen je 1886. godine. Duga tradicija toga kultnoga dubrovačkog restorana jamstvo je njegova ugleda i postojane kvalitete, utemeljene na vrhunskoj pripremi najrazličitijih plodova mora, ali i mesnih specijaliteta.
Riblji restoran Proto ponosan je na svoju tradiciju, osobito na važne posjetitelje. Bili su tu engleski kralj Eduard VIII. i njegova gospođa Wallis Simpson, ali i mnoge glazbene i glumačke zvijezde. Restoran Proto je nezaobilazno gastronomsko odredište koji prati razvoj trendova inovirajući stalno svoju ponudu kako bi zadovoljio ukuse posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Nagrade i priznanja:

Preporuka MICHELIN vodič 2018.
Sezonski menu
Komentari