Ćakula



Tradicionalna
Cjenovni rang:

U samom centru Rijeke, trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj i prijestolnici Primorja, u jednoj slatkoj strmoj uličici nalazi se mala oaza gušta koja se zove Ćakula. Ovaj prekrasan grad krije hrpu takvih uličica, ali i samo jednu Ćakulu, mjesto gdje se kroz hranu može upoznati Rijeka i okolica, i gdje kuharica teta Štefica radi svoje delicije upravo onako kako se u ovom kraju rade desetljećima. Ovdje postoji samo jedan problem: tu se paralelno stvaraju i fenomenalni burgeri pa na trenutke ne znate jeste li u fast foodu ili konobi, ali ono najbitnije – atmosfera je uvijek na visini.

U Ćakuli se svi znaju, sve ide kao po špagi, ako ste ovdje prvi put, vlasnik vam neće dozvoliti da birate nego će vam on donijeti što smatra da je najbolje toga dana. Sve se nabavlja s tržnice toga jutra, tako da se nikad unaprijed ne zna što ćete dobiti na stol, ali kad vidite tetu Šteficu, bit će vam jasno da će sve biti domaće i fino. Bitno je imati na umu jednu stvar - Ćakula je dnevna priča, i ne radi nakon 17 sati, osim ako ste se prethodno najavili.

Za početak smo dobili čistu klasiku: pržene srdele s krumpir salatom. Iako zvuči sasvim jednostavno, jelo je bilo izvrsno, baš kako se spremalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ribice dolaze s lešo keljem ili krumpir salatom, svježe, sočne, ukusne, savršeno ispržene i bez kapi ulja previše. Uz srdele smo na preporuku dobili vino kuće, Iločku graševinu, koja je, iako dolazi s drugog kraja Hrvatske, izvrsno legla uz ovaj klasičan primorski specijalitet kojeg možete pronaći i diljem Jadrana.

Konoba Ćakula vam nudi i druge klasične specijalitete ovog kraja koji su aktualni ovisno o godišnjem dobu, a zimi su na meniju grah varivo, bob, jota... Ne teži se nečem epohalnom, nego samo onome što je odgojilo brojne generacije ovdašnjih ljudi. Domaći njoki, jetrica u palenti s biljem, variva na sto načina, tri do četiri jela po danu. Petkom je u skladu s tradicijom u Hrvatskoj na stolu riba, lignje, sve svježe od kvalitetnih dobavljača, kao i provjerenih mesara.

Pljeskavica sa sirom i tikvicama i Torpedo burger su došli kao glavno jelo, uz maslinovo ulje koje dolazi s otoka Korčule. Izvrsna kombinacija umaka po kojima su ovdje nadaleko poznati, pečene kruške, tartufi i dimljena slanina, izvrsno zatvaraju burger u svježem pecivu u priču koja postaje kompletna kad saznate da je zelenilo odabrano i začinjeno posebnom pažnjom. Meso iz pljeskavice izvrsno, sočno, mirisno, bez ikakvih suvišnih dodataka, samo odabrane domaće namirnice od provjerenih mesara iz okolice Rijeke. Vino kuće, Korlat Syrah 2016., sjajno je pratilo mesni dio menija.

Za kraj, najjednostavnije palačinke s pekmezom kao jasan znak da ste ovdje došli jesti kao kod svoje bake i ako vam to odgovara, u Ćakuli ćete uživati punim plućima. Jako slatko mjesto, najbolji način za upoznavanje jednog grada kroz priču o njegovim klasičnim specijalitetima. Za svaku pohvalu.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 595 8771

Web: konobacakula.hr

E-mail: info@konobacakula.hr

Radno vrijeme: radnim danom 8 - 23; vikendom 8 - 00

Regija: Kvarner

Adresa: Ul. pod Voltun 15, 51000, Rijeka

Broj mjesta: 0

Cjenovni rang: 100-200kn

Opis restorana:

U samom centru Rijeke, trećeg najvećeg grada u Hrvatskoj i prijestolnici Primorja, u jednoj slatkoj strmoj uličici nalazi se mala oaza gušta koja se zove Ćakula. Ovaj prekrasan grad krije hrpu takvih uličica, ali i samo jednu Ćakulu, mjesto gdje se kroz hranu može upoznati Rijeka i okolica, i gdje kuharica teta Štefica radi svoje delicije upravo onako kako se u ovom kraju rade desetljećima. Ovdje postoji samo jedan problem: tu se paralelno stvaraju i fenomenalni burgeri pa na trenutke ne znate jeste li u fast foodu ili konobi, ali ono najbitnije – atmosfera je uvijek na visini.
Komentari