Bistro Apetit


Michelin preporuka
Gault&Millau Hrvatska

Fine dining/conceptual
Teo Ivanišević
Cjenovni rang:

Visoko iznad centra metropole, na korak od prekrasnog sanjkališta na Cmroku, uvijek pun svježine, zbog terase ljepši ljeti nego zimi, svoje goste već dugi niz godina prima Bistro Apetit, jedan od vodećih modernih restorana u Zagrebu. Titula je laskava, ali i potpuno zaslužena, jer se i novi chef, mladi Teo Ivanišević brine kako bi hrana ovdje bila inovativna, zanimljiva, prilagođena gurmanima i senzualna čak i dok se čita meni.

Free jazz i lagani pop sa zvučnika, staklene stijenke, puno biljaka oko vas i nekakva divna lakoća postojanja, dojmovi su koji će vas uvijek vraćati u Apetit, ali ono što posebno oduševljava je razigranost jelovnika . Tu nema previše jela: tri juhe, po šest toplih i hladnih predjela te glavnih jela, ali ćete se nad svakim od njih zamisliti i reći – opa, ovo bi moglo biti sjajno. I uglavnom i jest sjajno...

Za početak tu je Escabeche od trilje, jednostavnost koja zapanjuje, bazirano na maloj ribi, slatkoći fermentiranog češnjaka koja prkosi kiselosti i svježini grejpa, naranče i limuna, a tu je i gospodin vlasac poput nekog strogog organizatora. Čudo! Krema od jaja sa štrudlom od sira i sušenom govedinom Txogitxu je pjesma za sebe, okupana maslinovim uljem Chiavalon i zanimljiva poput nevine, nikad ispečene kajgane u društvu s još dvije namirnice koje bi bile dostatne i same za sebe...

Bolognese od kosanog mesa srne i vepra s domaćim papardelama je pun povrća, vina, mirisa, okusa...
Juha od pečenog češnjaka s hobotnicom u crnom vinu s malo larda (Colonnata) na vrhu je nešto što se ne bi smjelo propustiti. Briljantna gustoća juhe i taman dovoljno tvrd krak koji pruža ugodu borbe, a ne predaje puno aroma i okusa Mediterana..

Od vina, trenutno su na 211 etiketa, a lista se uskoro bitno mijenja... Za početak je tu bila malvazija Coronica, kasnije Meneghetti, od piva - San Servolo.

Jedan od specijaliteta zimskog menija su svakako ravioli sa svinjskim obrazima, prženom kaduljom, pečenom kruškom i sotiranim porilukom. Nevjerojatno bogatstvo okusa koje u konačnici vodi do neke arome s dna listopadne šume. Kao kad sretan ležiš ispod velikog hrasta... Hrskava pržena kadulja bi usto i sama išla idealno uz svaku utakmicu kao grickalica...

Od više zanimljivih deserata izbor je pao na tačkrl, stari zagrebački specijalitet koji bi se mogao opisati kao knedl za odlikaše, krumpirovo tijesto, pekmez, brie sir i crumble od jabuke na vrhu. Apsolutno sjajna stvar pojačana rakijom od jabuke!

Bistro Apetit je mjesto na koje se mora doći više puta čisto zbog toga da se isproba sve što smišlja 26-godišnji chef s iskustvom u Monte Muliniju i salzburškom Ikarusu, koji svoju rovinjsku, ali i svjetsku priču prekrasno širi i ovdje na vrhu Zagreba. Divna priča...

Autor fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 01/467 7335

Web: bistroapetit.com

E-mail: info@bistroapetit.com

Radno vrijeme: UTORAK - NEDJELJA: 10:00 - 24:00 h

Regija: Grad Zagreb

Adresa: Jurjevska 65A, 10 000 Zagreb

Broj mjesta: 90

Cjenovni rang: 200-300kn

Opis restorana:

Dugogodišnja strast i ljubav prema kreiranju kulinarskih senzacija u inspirativnom ambijentu, pretočeni su u priču koja već godinama Bistro Apetit drži među vodećim hrvatskim restoranima.
S mladim, ali iskusnim chefom Teom Ivaniševićem Bistro Apetit nastavlja predvoditi trend integriranog gastronomskog pristupa koji kulinarsku virtuoznost i enološku raznolikost spaja u nezaboravan doživljaj.

Nagrade i priznanja:

Preporuka za Michelin vodič 2018.
Gault&Millau Hrvatska
Komentari