Vinarija Sontacchi

Ocjena:
Slavonija

„U Kutjevo je lako ući, al' teško izaći...“ – tim će vas riječima dočekati na ulazu u kušaonicu i podrum članovi obitelji Sontacchi s buteljom njihovog najpoznatijeg vina pod nazivom Kitokret. Kitokret se nekada proizvodio kao kupaža cabernet franca, cabernet sauvignona, portugisca i zweigelta čiji su omjeri ovisili o vinogradarskoj godini pa je to razlog zbog kojeg na neobičnoj i provokativno dizajniranoj etiketi piše cuvée, premda je Sontacchi Kitokret zapravo vrhunsko monosortno vino od cabernet franca. Grožđe se uzgaja na cijenjenom položaju Venje i tretira se samo ekološkim sredstvima, a vinifikacija se obavlja na tradicionalni način korištenjem prirodnih kvasaca. Vino se nakon fermentacije ostavlja dozrijevati 12 mjeseci u drvenim bačvama, a zatim se puni u boce bez filtriranja. Ozbiljno vino, intenzivnih aroma bobičastog voća kao posljedica spontane fermentacije na vlastitim kvascima i visokih šećera, malo do prilično tanično najbolje je sljubiti uz jača mesna jela od jelena, svinjetine ili govedine.

Na drugom cijenjenom vinogradarskom položaju kutjevačkog vinogorja – Vinkomiru, obitelj Sontacchi uzgaja crni pinot od kojeg tradicionalnom metodom potapanja klobuka u otvorenim posudama nastaje nježno i zaokruženo vino s aromama maline i cvjetnim notama, baršunastim taninima i s naznakama mineralnosti. Preporučuje se servirati ga na nižim temperaturama od uobičajenih za crvena vina jer tada do izražaja dolazi njegova svježina, a vino djeluje bolje uravnoteženo. Uz sličan izbor jela kao i Kitokret, Sontacchi Pinot Noir se fino slaže i uz lakšu teletinu te ribe poput tune ili lososa.

Uz monosortnu Graševinu, od bijelih vina obitelj Sontacchi je proizvela i neobičnu kupažu od sedam sorata pod nazivom Superslav u vrlo ograničenim količinama. Svojevrsni eksperiment u kojem se osim graševine, Müller-Thurgaua, rajnskog rizlinga, sauvignon blanca, traminca i muškata žutog, nalazi i srpski hibrid morava svojevrsna je oda vinara bijelim sortama regije čije su bobice macerirane 90 dana.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 902 5334

Web: www.sontacchi-vinarija.hr

E-mail: info@sontacchi-vinarija.hr

Radno vrijeme: Po dogovoru

Regija: Slavonija

Adresa: Trg graševine 4, 34340 Kutjevo

Opis:

Tomaso Sontacchi još je 1900. godine započeo s uzgojem vinove loze na imanju Vinkomir baruna Turkovića u Kutjevu. Tradicija je nastavljena kroz cijelo prošlo stoljeće i danas su tata Hrvoje te sinovi Krunoslav i Antun Sontacchi peta generacija vinara koji na ukupno 2,5 hektara na položajima Venje i Vidim, uzgajaju graševinu, cabernet franc, cabernet sauvignon i pinot crni (u suradnji s kooperantima). U suvremeno opremljenom podrumu kapaciteta 40.000 litara nalazi se i najveća kamena vinska boca na svijetu. Uz kušaonicu obitelj vodi i OPG, a gostima mogu ponuditi i smještaj s wellnessom.
Komentari