Vinarija Petrač

Ocjena:
Zagorje – Međimurje

Obitelj Petrač započela je sa sadnjom bijelih sorti - prvenstveno graševine, chardonnaya i rajnskog rizlinga prije dvadesetak godina, a crne bordoške sorte su posađene između 2003. i 2004. godine.
Posebnosti pjeskovite ilovače Hršak Brega i veliki broj sunčanih sati na strmim padinama koje se pružaju u smjeru jug-jugoistok, u kombinaciji sa zelenom berbom i hladnim noćima u vrijeme berbe, omogućavaju cabernet sauvignonu i merlotu zadržavanje visokih kiselina i u kasnu jesen jer tada grožđe sazrijeva potpuno i ravnomjerno.

Sva vina prolaze višednevnu maceraciju na masulju i temperaturno kontroliranu fermentaciju pa su primarne sortne arome izuzetno dobro sačuvane.
Crvena vina dodatno prolaze malolaktičnu fermentaciju te odležavaju dijelom u velikim bačvama slavonskog hrasta zapremnine 2.000 litara, a dijelom u barrique bačvicama francuskog hrasta iz Alliera.

Petrači proizvode dva pjenušca, bijeli i rose, oba klasičnom metodom. Bijeli je od chardonaya, Blanc de Blancs, voćan i kremozan, dok je rose od cabernet sauvignona, ugodne svježine i voćnih mirisa te fine grožđane arome. Najbolje ih je sljubiti uz lagani finger food ili poslužiti kao aperitiv.
Petračeva zagorska graševina stilski je potpuno drugačija od slavonskih: kontinentalna klima učinila ju je blagom i nježnom na nepcu, pitka i suha s blagom gorčinom na kraju, lepršava i svježa s blagim notama zrele jabuke i suhe marelice. Zbog gotovo neprimjetnih kiselina najbolje ju je poslužiti na sobnoj temperaturi uz jela od ribe ili bijelog mesa.

Bordoška kupaža Karizma je perjanica vinarije Petrač. U Karizmi prevladava cabernet sauvignon, s prepoznatljivim crnim bobičastim voćem na nosu dok je merlot zaokružuje s nježnim kiselinama i blagim voćnim notama crvenog voća, mekano na nepcu, blagih kiselina, ugodnih tanina i s malo drva - nalik blendovima Novog svijeta. Konkretnija jela od crvenog mesa, poput janjetine ili teletine ispod peke, najbolji su pratitelj ovim vinima.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 91 4604389

Web: www.petrac.hr

E-mail: zof@petrac.hr

Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak
07:00 - 15:00

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Hršak Breg, 49217 Hršak Breg

Opis:

U srcu Hrvatskog (bijelog) Zagorja, nedaleko Krapinskih Toplica na brdu Hršak Breg obiteljska vinarija Petrač uspjela je okrupniti brojne rascjepkane parcele u jedinstven vinograd površine 10 hektara i zasadila oko 40.000 trsova vinove loze. Druga je posebnost ta što je više od polovice površine pod bordoškim sortama: cabernet sauvignonom i merlotom koje su bile potpuna nepoznanica u ovim krajevima. Danas, zahvaljujući uspjesima vinarije Petrač, bordoške se sorte lokalnim vinogradarima preporučuju za sadnju.
Komentari