Vinarija Medea

Ocjena:
Istra.

Jedna od najvećih istarskih vinarija svoje je etikete podijelila u dvije linije. Baznu liniju Medea vina čine istarska malvazija i chardonnay od bijelih, merlot, teran i cabernet sauvignon od crvenih vina te jedan rosé. U premium liniji proizvode vrhunski merlot i istarsku malvaziju s posebnih položaja Punta Greca i Montiron. U posebnim godinama charmat metodom proizvode i pjenušac Medea Brut, a osim vinogradarstvom bave se i proizvodnjom maslinovih ulja.

Grožđe za Montiron malvaziju dolazi iz vinograda starih gotovo 40 godina i osnova je za najbolje Medeino vino žuto-zelenkaste boje s kristalnim odsjajem. Manji dio vina fermentira u drvetu, a veći u inoxu, nakon čega se miješaju i odležavaju na vlastitim kvascima 4 mjeseca. Elegantno vino naglašene je svježine zbog finih kiselina i aroma karakterističnih za malvaziju poput limuna i grejpa. Izražene mirise biljnih i cvjetnih nota, posebice suhe trave i sijena te cvjetova akacije na kraju zaokružuju arome duhana i čaja. Nekoliko puta nagrađivana Montiron malvazija na Decanter World Wine Awards natjecanju idealno se slaže s laganim predjelima, salatama, bijelom ribom i školjkama.

Punta Greca je drugi poseban položaj jer je najjužniji istarski vinograd na pjeskovitom tlu koje iznimno dobro zadržava vodu jer je istarska crvenica pomiješana s glinom. Na toj jedinstvenoj lokaciji, na otprilike 3,5 hektara uzgajaju merlot koji daje jedno od najboljih vina te sorte u Hrvatskoj. Naime, pokazalo se da merlot odlično podnosi visoke temperature i manjak kiše u ovom dijelu Istre, a bura i jugo te cjelodnevna insolacija daju mu poseban štih. Punta Greca se proizvodi u ograničenim količinama (8043 butelja berba 2015., a berba 2016. još odležava) samo u godinama kad je berba visoke kvalitete i odležava u barrique bačvama do dvije godine. Granatnocrvena boja višnje dominira i u mirisu, ali i okusu te nagovještava da se radi o vinu kojem su najbolji pratitelji jela od govedine, gulaši i paprikaši te steakovi i jaki sirevi.

Bazna linija vina, kao i vinarija, nosi ime po grčkoj čarobnici Medei, unuci boga sunca Heliosa i Kirkinoj nećakinji te sadrži šest stilski vrlo različitih vina pa su mogućnosti sljubljivanja s različitom hranom gotovo neograničene. Mladi enolozi odlučili su svako od šest vina učiniti ugodnim i pitkim s naglaskom na sortnim karakteristikama. Preporučuju da se vina pija mlada dok su još svježa, a mogu pratiti sva jela pa su stoga čest gost na vinskim kartama restorana u cijeloj Hrvatskoj.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 52 512 020

Web: www.medea.hr/

E-mail: info@medea.hr

Radno vrijeme: u sezoni: pon-sub 08-18; pon-pet 08-16, sub 08-13

Regija: Istra

Adresa: Željeznička 15, 52215 Vodnjan

Opis:

Na više od 60 hektara vinograda između Pule i Medulina vinarija Medea uzgaja 5 sorti, najviše istarsku malvaziju i merlot te nešto manje teran, cabernet sauvignon, refošk i chardonnay. Umjerena sredozemna klima s toplim i suhim ljetima i prosječno 2400 sunčanih sati, uz vrhunsko grožđe s istarske zemlje te suvremeni podrum kapaciteta oko 400.000 litara i mladi, ali već iskusni vinari podjednako su važni dijelovi ove uspješne vinske slagalice. Prije nekoliko godina plutene su čepove zamijenili navojnim, čime su snizili proizvodne troškove i vina učinili cjenovno znatno pristupačnijim širokoj publici uz istu razinu kvalitete.
Komentari