Vinarija Luka Krajančić

Ocjena:
Srednja i Južna Dalmacija

„Sardela, ka i čovik, ima svoj značaj. I svoj put. Čovik gre krajen, a Sardela moren. Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo. Zato digod mala čejad, ko i mala riba, budu veliki. Za rose od plavca malega, Sardeli smo stavili peraju od morskega pasa. Da bismo je odredili velikon! To radi nas čejadi, jer Sardela je uvik bila tu kad smo je trebali. Njoj ni briga što je mala. Zato i je Velika!“

Tako o Roséu od plavca malog, kojeg je proizvela Ivana Krajančić, zbori njen otac Luka, karizmatični šaptač vinima, kojemu se teško odlučiti da li su mu ljepša vina ili stihovi. Mala riba koja otočanima znači život s pravom na etiketi ima peraju morskog psa. Očekivana voćna svježina malina i jagoda isprepliće se s mirisom zrelih, pucketavih lubenica, nakon čega u ustima dugo, dugo ostaje prepoznatljiv, ali ovaj put nježan, mladenački okus plavca malog.

Luka je plavac počeo proizvoditi 2008. godine, a nakon duge hladne maceracije, vino je odležavalo u drvenim bačvama od 225 i 500 litara, čime su tanini postali uglađeniji, a voćne arome izraženije.

Priča o Korčuli kao crnom otoku bijelih vina, vezana je za nekoliko bijelih sorata, a posebno uz pošip, autohtonu sortu Korčule kojem su i oba roditelja - bratkovina i zlatarica - s istog otoka. Pošip se ovdje pojavljuje u više verzija, ili, kako bi Luka rekao, više različitih karaktera: od svježih, preko ozbiljnih vina odležanih u drvenim bačvama, maceriranih, do poluslatkih vina. Krajančić ima više etiketa pošipa, a poznavateljima dobre kapljice najviše je poznata Intrada, u kojoj su, zahvaljujući hladnoj maceraciji, zadržani mirisi i karakteristična sortna svježina. Bogatstvo mirisa kruške, samonikle breskve vinogradarke, svježe smokve, bijelog cvijeća i naznake začinskih trava od kojih najviše mažuran i bazga i upotpunjuju posebni stil ovog uravnoteženog vina čvrstog tijela koje odlično paše uz mediteransku kuhinju, posebice brudete i rakove.

Pošip sur lie već na nosu daje do znanja da se radi o posebnom vinu: note zrelih agruma i otočke makije isprepliću se sa zrelim plodovima, začinskim biljem i diskretnom mirisu vanilije. U okus orašastih plodova i slankasti odmak uvodi nas kremasta struktura koja na nosu primarno ne otkriva svježinu citrusa i voća koje ovo vino skriva. Vino je zrelo i može se piti i samo, ali će do punog izražaja doći uz velike rakove, sirove škampe, puževe i slična jela. Ovo je prvo hrvatsko bijelo suho vino koje je osvojilo zlatnu medalju u Bordeauxu i tako na najbolji način odgovorilo na pitanje treba li pošip odležavati u drvenim bačvama.

Statut je posebna berba pošipa koje ne nastaje svaku godinu, a koja 18 mjeseci odležava na vlastitom talogu u dvije 500 litarske drvene bačve od američkog hrasta. Nakon skidanja s taloga, napuni se 800 butelja vina, što je simbolična poveznica s 800 godina Statuta grada Korčule – najstarijeg pravnog dokumenta u ovom dijelu Europe.

Poluslatku Operu od pošipa Luka je nazvao u čast klasične glazbe koju sluša skupa sa svojim vinima dok odmaraju u podrumu u Zavalatici i koja zajedno s još jednim čudesnim narančastim pošipom iz 2012. u potpunosti zaokružuje priču o iskorištenom potencijalu sorte koja tek zauzima svoje mjesto na vinskim kartama.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 427 873

Web: www.vinakrajancic.hr

E-mail: otokvina@gmail.com

Radno vrijeme: po dogovoru

Regija: Dalmacija-Dubrovnik

Adresa: Zavalatica 313, 20273 Čara

Opis:

Kultura uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na Korčuli – crnom otoku bijelih vina – postoji već više od 2400 godina, a prve pisane tragove nalazimo u Statutu, zborniku pravnih akata iz 1214. godine u kojem su precizno definirani uvjeti rada u vinogradima, vinifikacije, prodaje pa čak i transporta vina. Luka Krajančić je 1993. godine obnovio pola stoljeća staru obiteljsku tradiciju i nastavio s uzgojem pošipa i nešto manje plavca malog koji je prije filoksere bio najrasprostranjenija sorta na Korčuli.
Komentari