Vinarija Kalazić

Ocjena:
Slavonija

Slavko Kalazić svoja prva vina proizveo je 2007. Godine. Bilo je to devet vrsta sortnih vina. Posebnost je u tome što su čak sedam od tih devet vina berbe 2007., prije puštanja u promet dobila kategoriju „vrhunsko“. Bila su to ekstraktna vina izrazito visokih alkohola koja su još i danas u vrhunskoj formi. S vremenom vina su postajala uglađenija i pronašla su put do široke publike, a osvojila su više od stotinu nagrada na raznim vinskim natjecanjima.

Decanterovim srebrom nagrađena graševina iz 2016. godine punog je tijela, kremasta na nepcu i izraženih sortnih karakteristika: na nosu se osjete vinogradarske breskve, zelene jabuke i zrelo tropsko voće, a u ustima blaga mineralnost, s dugim završetkom ugodne gorčine. Godinu dana starija berba (osvojila je broncu) zadržala je svježinu s naglašenim citrusnim aromama suhe narančine kore i limuna. Tipično baranjsko vino najbolje je sljubiti s baranjskim specijalitetima od riječnih riba.
Još jedno Decanterovo srebro osvojio je polusuhi riesling iz 2016. godine. Cvjetna elegancija na nosu, uz neizbježni petrolej i zrele nektarine na nepcu zaokružuju karakter ovo pravog, zrelog rajnskog rizlinga kojeg je zanimljivo probati uz jače začinjene domaće kobasice.

Od ostalih bijelih etiketa, ističu se izborna berbe bobica graševine 2008. i traminca iz 2017. Izborna je graševina, za razliku od bazne, gusta poput voćnog sirupa u kojem prevladavaju kruške i dunje. Na nosu se osjete bogate medne arome bagrema i livadnog cvijeća, a završetak je ugodno gorak, čak pikantan i dugotrajan. Svježina još uvijek visokih kiselina odlično parira slatkoći, jasno pokazujući da će vino još dosta vremena biti užitno i pitko. Tramincima vinarija Kalazić dokazuje kako je Baranja izvanredan terroir za proizvodnju te sorte, a IBB već nakon samo dvije godine oduševljava kombinacijom bogatih mirisa cvijeća, citrusa i meda. Punog tijela, aromatično i snažno još dugo ostavlja slatkasti okus u ustima pa ga je dobro sljubiti sa sirevima ili kolačima od sira.

Iz široke palete crvenih vina, najatraktivniji su cabernet sauvignoni, posebice kasna berba 2008. koja je koncentriranih voćnih aroma prosušenog voća. Poluslatko, punog tijela i zaobljenih, zrelih tanina savršeno parira desertima s tamnom čokoladom.

Zahvaljujući širokoj lepezi baznih vina, iz vinarije Kalazić dolaze i dvije kupaže. Vrlo kompleksna i skladna bijela Batina cuvée blanc (chardonnay, sivi pinot, sauvignon blanc) iznenađuje bogatstvom aroma kako na nosu tako i na nepcu, a crvena Batina cuvée rouge (cabernet sauvignon, merlot i syrah) više je tradicionalna, ali živahna i sočna, s finim aromama hrasta i začina.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 31 214 511; +385 98 223 765

Web: www.vina-kalazic.com/

E-mail: info@kronos.hr

Radno vrijeme: 7 – 15h

Regija: Slavonija

Adresa: Planina 8, 31307 Zmajevac

Opis:

Prvi vinogradi vinarije Kalazić zasađeni su pred 2004. godine na Banovom brdu - Banskoj kosi, brdovitom položaju na sjeveroistoku Baranje između Zmajevca i Batine, u neposrednoj blizini Dunava. Na 18 hektara lesnog tla zasađeno je više od 120.000 trsova vinove loze (od 2010. započinju eko uzgoj). Sortiment je sljedeći: graševina, sauvignon blanc, traminac, riesling, pinot bijeli, pinot sivi i chardonnay od bijelih, te cabernet sauvignon, crni pinot i frankovka od crnih sorti. Sve one odlično uspijevaju zahvaljujući jedinstvenim mikroklimatskim uvjetima, a put do butelja vodi kroz suvremeno opremljen podrum uz korištenje naprednih tehnologija u proizvodnji vina.
Komentari