OPG Enio Zubin maslinova ulja

Ocjena:
Istra

Na najvišoj točki grada Umaga, u Buščini, nalazi se pretežno krški teren prekriven crvenom zemljom. Upravo na tom području, u suživotu s lavandom i rukolom, nalazi se maslinik obitelji Zubin, koja na 20 hektara površine proizvodi vrhunsko maslinovo ulje od 3500 stabla maslina. Stabla masline obrađuju se na ekološki način, beru se u listopadu te prerađuju hladno prešanim postupkom.

Flos Olei, prestižni vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta u “vrh vrhova“, među najboljih 20 maslinovih ulja na svijetu i uvrstio je ulje Oio de Buščina, monosortno od sorte črnica, OPG-a Enio Zubin. To ulje proglašeno je najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji monosortnih ulja srednje voćnosti.

Oio de Buščina, Selection te monosortno ulje sorte Crnica intenzivne su bistre zlatnožute boje s blagim zelenim tonovima. Aroma je jasna i bogata, s biljnim notama artičoke, čička i zelene salate, u kombinaciji s izraženim aromatičnim naznakama mente i ružmarina. Okus je zaobljen i snažan, obogaćen biljnim notama s naznakom povrća i pikantnom notom crnog papra te završetkom s okusom badema. Odlikuju ga jasna gorčina i izražena oporost.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: 052/732 100

E-mail: enio.zubin@pu.t-com.hr

Radno vrijeme:

Regija: Istra

Adresa: Bušćina 18 b; 52 470 Umag

Opis:

OPG Enio Zubin nalazi se u Buščini, najvišoj točki grada Umaga. Dio maslinika "iščupan" je iz zapuštenosti, dok su do njega posađena još tri hektara, i to pretežno na kraškom terenu, crvenoj zemlji. Obrada je ekološka, a masline rastu u suživotu s lavandom i rukolom. U listopadu je berba, a istog se dana masline prerađuju na hladno. Prerađuju je u uljarama Agro-Millo u Baredinama i Anmar u Novigradu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Oio de Buščina" zeleno-žute je boje, gusto, ugodnog mirisa na artičoku, svježe pokošenu travu i badem. Okus je gorkast, intenzivno pikantan te blago aromatičan na mentu, kadulju i ružmarin.
Proizvodnja je ekološka, tako da se ulja prepotučuju i kao lijek za gastrotegobe.

OPK Enio Zubin jedan je od 11 osnivača Klastera maslinara u Istri u 2008. kojemu je na natjecanju dodijeljeno priznanje kao najbolji u "Kategoriji kreativni i inovativni društveno-razvojni projekt za 2008".

Proizvodi:

Selection 0,5 l - ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno od šest vrsta maslina, i to: leccino, pendolino, frantoio, istarska bijelica, coratina i picholine
Buža - ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,5 l
Bjelica - ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,5 l
Črnica - ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,5 l - svježe ulje izražene pikantnosti, gorčine, slatkog okusa i mirisa na plod masline


Nagrade:

MASLINA 2008 - zlatna medalja za vrstu masline istarska bjelica
UMAG 2008 - zlatna medalja, šampion za vrstu masline buža
VINISTRA 2008 - srebrna medalja za vrstu masline bjelica
SLOW FOOD 2008 - katalog za vrstu masline buža
L'EXTRAVERGINE 2008 - katalog za vrstu masline bjelica
Komentari