Kolarić vina (Coletti)

Ocjena:
Plešivica
Cjenovni rang:

Ljubav je u vinu - slogan je Franje Kolarića, vlasnika obiteljske vinarije podno Plešivice nedaleko Zagreba. U sklopu gospodarstva bave se turizmom, a osim smještaja nude autohtona jela spravljena po obiteljskim recepturama i naravno, domaća vina.

Kolarići su posebno ponosni na uzgoj grožđa i proizvodnju vina od starih, gotovo zaboravljenih sorti, pa se jedno od njihovih vina baš tako i zove: Stare sorte. Vino koje se nekada pilo kao kućno vino, danas osvaja nepca vinoljubaca, ali i vinoznalaca. Odlikuje se svježinom, blagim kiselinama i mineralnošću, no zbog tankog tijela, pitko je i lagano i idealno za ispijanje uz teška, masna jela. Štajerska belina, kraljevina, plavec žuti i šipelj, sorte su iz više od 80 godina starih plešivičkih vinograda od kojih gotovo više nitko ne proizvodi vina pa se može reći da pred sobom imate pravu vinsku kulturnu baštinu.

Ljubiteljima starih sorti na raspolaganju je i monosortni Kolarić Neuburger (berba 2016. godine), sorta koja je nastala kao klon zelenog silvanca i bijelog pinota. Vino je mekano i mineralno, a najbolje pristaje uz domaće, hladne mesne nareske.
Uz dvije sorte, pinot sivi, pinot crni i silvanac zeleni kojima se Kolarić ponajviše posvećuje, tu su i rizling, chardonnay te portugizac od kojeg nastoji napraviti pravo, ozbiljno vino, a da je na dobrom putu pokazuje osvojena zlatna medalja na natjecanju u Mađarskoj.
Coletti Rizling, odgojen u drvu, jedan je od rijetkih primjera rizlinga koji su uspješno obogaćeni drvom i s velikim potencijalom odležavanja. Započeli su i proizvodnju chardonnaya sur lie metodom koja traži da vino bez pretakanja, ali uz redovito miješanje, ostaje u bačvi oko 12 mjeseci na svojim prirodnim kvascima i vlastitom talogu.

Koliko Franjo Kolarić obožava pinot, vidljivo je i iz naziva etikete „With Love“ (S ljubavlju). Rosé With Love proizveden je od crnog pinota, a Selection sivi pinot With Love mirno je vino boje lukovice, za koje kaže da nije ni bijelo a ni ružičasto, pa ga u šali zove brose. Suho je to vino, prepuno mirisa i okusa kruške, tropskog i citrusnog voća. Oba su rosea osvježavajuća i savršeni aperitivi.

Coletti pinot sivi Classic iz 2017. i hladno macerirani Coletti pinot sivi iz 2016. (grožđe odnosno mošt hladi se suhim ledom, čime se odgađa oksidacija i fermentacija) također se proizvode sur lie metodom zbog čega su vina kremozna. Uravnotežena vina, punog okusa za koja se zna reći da su „muška“ jer su ekstraktom jedna od najbogatijih bijelih vina te se odlično slažu s jakim jelima poput patke ili purice s mlincima te pečenjima od svinjetine ili teletine.

Oko 3 tone prvoklasnog sivog pinota berbe 2017. godine, bobica koje su pažljivo pregledavane i svaka koja nije bila savršena nije završila u velikoj 1.200 litarskoj amfori uvezenoj iz Gruzije, čeka svoje vrijeme koje tek dolazi, ali već sada pokazuje ogroman potencijal. Bijela sorta, zbog fermentacije na bobicama, postaje tamnije ružičaste boje, gotovo bez mirisa, već sada je punog i snažnog okusa – vino koje vrijedi zapamtiti i pričekati izlazak na tržište.

U širokoj paleti vina, u ponudi su i poluslatka kasna berba te sasvim slatka Ivana slatkica, oba od sivog pinota.

Kolarić proizvodi i dva pjenušca, bijeli Coletti Brut nature te ružičasti Coletti Rosé Brut. Brut nature (non dosage) 2016. svježe je pjenušavo vino proizvedeno od 50% starih sorti, 30% rajnskog rizlinga i 20% chardonnaya, odležano je dvije godine na kvascima, a odlikuje se mineralnošću i umjerenim kiselinama plešivičkih sorti.

Coletti Rosé Brut nature proizveden je klasičnom metodom od najzahvalnije sorte za ružičaste pjenušce, pinota crnog, od kojeg se mogu raditi i bijeli pjenušci! Brza prerada i kratka maceracija (najviše 5 sati), razlog su prekrasne boje, nenametljivog mirisa svježih jagoda i višnje, skladnog i potpuno suhog pjenušca.

Klasični pjenušci koji se mogu piti i umjesto doručka.

-- Vaš Gourmet 365

Kontakt broj: +385 98 227 678

Web: kolaric-vina.hr/

E-mail: franjo.kolaric@zg.t-com.ht

Radno vrijeme: po dogovoru, uz najavu

Regija: Središnja Hrvatska

Adresa: Hrastje Plešivičko 24, 10450 Jastrebarsko

Opis:

Gospodarstvo Kolarić postoji već dugi niz godina, a s vinima se ozbiljnije bave od 1997. godine kada Franjo Kolarić proizvodi svoje prvo vino, Silvanac Zeleni. Vinogradi se nalaze na položajima Radenci, vinogorje Sveta Jana. Prostiru se na oko 6 hektara i na njima je zasađeno oko 30.000 čokota više sorti vinove loze, a posebno se ističu stare sorte kojih gotovo više i nema te se vrlo rijetko od njih još prave vina: plavec žuti, šipelj, štajerska belina, kraljevina, neuburger… U podrumu, koji se neprestano unaprjeđuje i proširuje, moguće je proizvesti više od 90.000 litara vina raznih sorti i etiketa, a odnedavno proizvode i pjenušac te vino iz amfore.

Vina Kolarić još uvijek nema u širokoj prodaji, ali se mogu naći u restoranima, većinom na obali, te naravno, u njihovim restoranima pored vinarije i u ljetnikovcu grofa Erdödya podno Japetića, izgrađenom još 1656. godine, s čije se terase pruža uzbudljiv pogled na svetojanska sela i vinograde.
Etiketa pod kojom se, dio vina premium kvalitete i ograničenih serija te otmjeni pjenušci, pojavljuju posljednjih godina je Coletti, izvedenica prezimena koju je skovao prijatelj iz Italije kad ga je oslovio s Francesco Coletti.

Gospodarstvo Kolarić vlasnik je zlatne plakete Suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske za najbolje gospodarstvo za pripremu hrane i vina.
Komentari